jak znam życie to i tak kupisz ze dwa razy bo na początek nie będziesz chciła przeznaczyć "tyle kasy" na coś tak niepotrzebnego jak statyw
udźwig statywu podany przez producenta to widhful thinkimg - jak stawiasz dwa kilo na chńczyku to producent musi deklarować 6kg udźwigu czyli 3 razy więcej, jak stawiasz na 2kg na manfrotto to deklarowany udźwig powinien wynosić 4kgwybierz raczej coś firmowego ja kilka lat temu (pewnie ok 10 lat temu) kupiłem nogi velbona z włókna węglowego i jakąś głowicę - głowicę już zmieniłem ze trzy razy ale nogi nadal służą i nie widze potrzeby zmian teraz pewnie kupiłbym takie same nogi (albo numer większe) ale 4-sekcyjne bo łatwiej takie wcisnąć do walizki - ale ja mam dość sprecyzowane potrzeby co do statywu, idź do jakiegoś sklepu i oglądnij - zwykle statywy kupuje się kupując osobno nogi osobno głowicę, czasem małe podróżne statywy są sprzedawane w komplecie z głowicą bo całość jest spasowana żeby po złożeniu było jak najmniejsze i się składało - na statyw jak na każdą inną rzecz związana z fotografia można wydać dowolną kasę - nogi manfrotto 190 (bez głowicy) kosztują ok 600zł a 055 trochę więcej można kupić coś tańszego lub znacznie droższego - to tylko kwestia świadomości potrzeb - absolutnie unikaj wszelkich plastikowych rozwiązań i profesjonalnych statywów za 100 zł (w komplecie z głowicą) to absolutnie nie ma sensu.