Odnośnie komputera, podczas zajęć pracowaliśmy na iMacu i dlatego wpisałam taką kwotę (te około 5tys) bo myślałam, że coś takiego wystarczy; https://lantre.pl/p/115/801/imac-21-...hoC-mMQAvD_BwE
ale tutaj widzę, że wszyscy polecają komputer z monitorem, rozumiem, że tutaj jednak nie polecacie iMaca? Co do programów faktycznie nie ma ich wyszczególnionych, ale mogę je "dopisać"
Wpisałam tak, bo mam już stałkę Canon EF 50mm f/1.4 USM i Canon EF 16-35mm f/4L IS USM i myślałam, że mogą się one przydać/sprzedam je i kupię za to inny, ale też mogę przerzucić kwotę z drukarki (wpisana na 13 tys) i kupić za np 5tys, a wtedy te 8 tysięcy dołączyć do obiektywów; z obiektywów chciałabym raczej 35mm, 50mm, 85mm - ale bardzo chętnie przyjmę wszelkie sugestie
No niestety jest to prawda - dlatego nie jestem z nich zadowolona, bo przecież po to na nie poszłam, żeby się takich rzeczy nauczyć/dowiedzieć :/
Ten jeden link wszedł przypadkowo, chciałam wkleić te linki które mam na oku, ale stwierdziłam, że wtedy to już w ogóle mój post będzie miał 9834832829km i nikt nie odpowie
Bardzo dziękuję za rzeczową i pomocną wypowiedźprawdopodobnie zostanę przy tym 5DIV, bo nie wiem, czy właśnie reportaż który robiłam wcześniej nie będzie mnie ciągnąć jednak bardziej od tych planowanych sesji... A czy polecisz coś odnośnie komputera? Szczerze mówiąc nastawiłam się na tego iMaca, ale widzę, że tu jednak wszyscy mówią o komputerze z monitorem. Kalibrator mam uwzględniony w osprzęcie, chociaż odnośnie doboru konkretnego nie wiem jeszcze nic, muszę dopiero poczytać na co zwracać uwagę.
Nie zrozumcie mnie źle, prawda jest taka, że dostałam dotację o którą ubiegałam się pod koniec zeszłego roku nie wierząc w to, że się uda, dlatego teraz nie chcę zmarnować tych pieniędzy i wolę zapytać osób mądrzejszych, niż kupić wszystko na własny rozum, a po tym roku czy dwóch zamknąć firmę lub zostać z niepotrzebnymi zakupami... Wiem, że brzmi to słabo, ale naprawdę, nie spodziewałam się, że to wszystko się uda i nie wiedziałam, że wybór konkretnych zakupów będzie aż tak trudny