Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Prośba o poradę odnośnie listy zakupów

Widok wątkowy

Miasto
    WLKP

Domyślnie Odp: Prośba o poradę odnośnie listy zakupów

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    Masz ciekawe zadanie W twoim kosztorysie brakuje 2 ważnych i kosztownych pozycji - porządnego monitora (4000 zł lub mniej to koszt tylko komputera, bo monitor to przynajmniej drugie tyle) i programu do obróbki zdjęć. Jest sporo wątków na ich temat na naszym forum
    Odnośnie komputera, podczas zajęć pracowaliśmy na iMacu i dlatego wpisałam taką kwotę (te około 5tys) bo myślałam, że coś takiego wystarczy; https://lantre.pl/p/115/801/imac-21-...hoC-mMQAvD_BwE
    ale tutaj widzę, że wszyscy polecają komputer z monitorem, rozumiem, że tutaj jednak nie polecacie iMaca? Co do programów faktycznie nie ma ich wyszczególnionych, ale mogę je "dopisać"

Cytat Zamieszczone przez rafels3 Zobacz posta
    Trochę to wszystko od... pupy strony. Najważniejsza pozycja, obiektywy, potraktowane po macoszemu. 10kzł za trzy do 5D4?
    Do tego cała ta otoczka studyjna. To jakby kupić wypasiony garaż i super bolid Formuły 1, ale na opony do niego zabrakło...
    Wpisałam tak, bo mam już stałkę Canon EF 50mm f/1.4 USM i Canon EF 16-35mm f/4L IS USM i myślałam, że mogą się one przydać/sprzedam je i kupię za to inny, ale też mogę przerzucić kwotę z drukarki (wpisana na 13 tys) i kupić za np 5tys, a wtedy te 8 tysięcy dołączyć do obiektywów; z obiektywów chciałabym raczej 35mm, 50mm, 85mm - ale bardzo chętnie przyjmę wszelkie sugestie

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    dziwne te studia jak nie gwarantują podstawowej wiedzy
    No niestety jest to prawda - dlatego nie jestem z nich zadowolona, bo przecież po to na nie poszłam, żeby się takich rzeczy nauczyć/dowiedzieć :/

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Tyle sprzętu i tylko jeden link... hmmm
    Ten jeden link wszedł przypadkowo, chciałam wkleić te linki które mam na oku, ale stwierdziłam, że wtedy to już w ogóle mój post będzie miał 9834832829km i nikt nie odpowie

Cytat Zamieszczone przez Michal Zobacz posta
    Ja bym podszedł do tego troszeczkę inaczej, ale nie mam studia, więc możesz na poważnie mojego posta nie brać.
    Zrezygnował bym z 5DIV na rzecz 6DII. 5DIV jest niezastąpiony przy repo, ponieważ ma dwa sloty pamięci, a to ważne w repo... choć ja robię 6DII i 5DII. i się da.
    Komputer za 4 netto powinnaś kupić fajny i przynajmniej ze 3 na monitor.
    Na obiektywy trzeba by się zastanowić, ale na pewno bym brał Canon 35mm L (lub Sigma, Tamron - wedle uznania) i jeszcze jakieś - do analizy czego będzie Ci brakować. Pytanie, to czy musisz mieć nowy sprzęt, bo jak nie, to część (obiektywy) bym pewnie szukał używanego(czasami zdarza się jeszcze na gwarancji).
    Zapomniałaś jeszcze o kalibratorze - pomocna rzecz, oraz o jakimś dysku sieciowym na archiwum zdjęć.
    Jak to nie jest z dofinansowania i nie musisz wydać wszystkiego na raz, to bym kupił podstawowe rzeczy i dokupował to czego mi brakuje.
    Bardzo dziękuję za rzeczową i pomocną wypowiedź prawdopodobnie zostanę przy tym 5DIV, bo nie wiem, czy właśnie reportaż który robiłam wcześniej nie będzie mnie ciągnąć jednak bardziej od tych planowanych sesji... A czy polecisz coś odnośnie komputera? Szczerze mówiąc nastawiłam się na tego iMaca, ale widzę, że tu jednak wszyscy mówią o komputerze z monitorem. Kalibrator mam uwzględniony w osprzęcie, chociaż odnośnie doboru konkretnego nie wiem jeszcze nic, muszę dopiero poczytać na co zwracać uwagę.

Nie zrozumcie mnie źle, prawda jest taka, że dostałam dotację o którą ubiegałam się pod koniec zeszłego roku nie wierząc w to, że się uda, dlatego teraz nie chcę zmarnować tych pieniędzy i wolę zapytać osób mądrzejszych, niż kupić wszystko na własny rozum, a po tym roku czy dwóch zamknąć firmę lub zostać z niepotrzebnymi zakupami... Wiem, że brzmi to słabo, ale naprawdę, nie spodziewałam się, że to wszystko się uda i nie wiedziałam, że wybór konkretnych zakupów będzie aż tak trudny
    Ostatnio edytowane przez ola_g ; 19-07-2018 o 13:09

Uprawnienia umieszczania postów