Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 55 z 55

Wątek: Wybór

Uzależniony

Domyślnie Odp: Wybór

Cytat Zamieszczone przez JasFasola Zobacz posta
    A jaką dokładni lampę możesz polecić?
    Ja używam yn685 ponieważ potrzebuję lampy, którą współpracuje z systemem yn622c.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Danielasty Zobacz posta
    taką która jest Ci potrzebna przeleciałem wątek od początku do końca, z jednej strony chcesz dobrych porad ale z drugiej strony patrząc szukasz takich porad że najlepiej jakby ktoś za Ciebie jeszcze naciskał spust migawki... |

żeby nie robić offtopu, lampa dokładnie którą to ta która ma HSS i TTL A model to już można poszukać, chociaż poznając Ciebie w niedalkiej przyszłości zapytasz jaki modyfikator użyć na takową lampę, i czy używać jej na stopce czy może wyzwalać zdalnie itp ...

Kup te 80d, do tego olej ten 18-135 stm , ciemny badziew - sam nie mam ale mam gorszy kup od razu 70-200 2.8 Ew 135mm f2, no jeszcze możesz zakupić 85mm 1.8 USM i masz super sprzęt i nie trzeba lampy

A wiec tak, do zawodów karate coś jasnego czyli 85-100-135 1,8-2 koniecznie, ew 70-200 2.8 ,
    Imprezy rodzinne coś szerokiego , w sumie kit się na da 18-55 stm - mały lekki i całkiem dobry
    Foty z wakacji to samo kit + UWA 10-18 stm + ten 70-200 ... ew 55-250 stm
    krajobrazy koniecznie 10-18mm stm tak samo architektura, więc reasumując

80d + 4-5 obiektywów - jakieś 4-6kg w torbie Trzeba pamiętać że zawsze jakiś obiektyw się przyda wiec trzeba zabrać wszystkie
    Oraz podźwigaj te 4kg na ramieniu w torbie - np ziemniaki na start

Zastanów się lepiej nad dobrym kompaktem a później się zastanawiaj nad resztą
    żeby nie było sam tak zaczynałem

FuJifilm HS10 24-720mm ogniskowej w pełni manualne tryby i lekki Ba, ma nawet gorąca stopkę Koszt około 400zł Z dobrym statywem da się po oglądać nawet kratery na księżycu
    Fajnie, że przeleciałeś wątek od początku - tak szukam porad, co kupić od ludzi którzy się znają, mają doświadczenie - po to są takie fora tematyczne jak te, żeby się właśnie tego dowiadywać, komentarz w stylu "najlepiej jakby ktoś za Ciebie jeszcze naciskał spust migawki" - a zostawię to dla siebie. Nie chcesz - nie pomagaj - proste.
    Ktoś kto chce zacząć może poprosić właśnie tu o pomoc - to dział dla początkujących. Kogo mam pytać - gościa w RTV AGD??Np. polecasz obiektyw 70-200 2.8 - ale pewnie można kupić Canona, Sigmę, Tamrona itd. - skąd laik ma wiedzieć co masz na myśli? - no ale pewnie jak zapyta to zaraz będzie "najlepiej jakby ktoś za Ciebie jeszcze naciskał spust migawki"
    Ostatnio edytowane przez JasFasola ; 23-07-2018 o 08:58

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez JasFasola Zobacz posta
    .polecasz obiektyw 70-200 2.8 - ale pewnie można kupić Canona, Sigmę, Tamrona itd.
    Halyna kurła jak chcesz wchodzić w ten diabelski system kupuj tylko Canona.

Za parę lat będziesz chciał dorobić i się okaże, że zamienniki nie domagają. Jeśli nie planujesz kasować kilku tysi za ślub, kup compakta z zaawansowanymi funkcjami, baw się bez tej całej szarpaniny z brudną matrycą, nie trafiającym AF itd itd.

Coś już napisał Awatar Danielasty
    Miasto
    Crewe (Bydgoszcz )

IMO kompakt dla tego co chcesz fotografować dalej będzie lepszym wyborem niż Ciężkie lustro ... ludzie dobrze Ci piszą a Ty dalej pchasz się w lustro o którym jak sam piszesz nie masz pojęcia. Nawet jak kupisz sprzęt za 10 tys bez umiejętności i tak wyprzedzi Cie kompakt ... tym bardziej na wakacjach. Tutaj nawet telefon Ci wystarczy.

Pamiętaj o fakcie że dslr to głównie RAWy, które też trzeba jeszcze obrobić, ale o tym chyba wiesz? Zrobisz sobie z wakacji założmy nie wiem, 500 fot bo na tym coś nie wyszło na tym też nie, i teraz te 500 fot musisz selekcjonować jeszcze w programach i je wywołać.

Kupując lustro załóżmy z kitem masz jakiś start i dopiero zaczynasz, słuchasz porad na temat obiektywów kupujesz 50 stm bo ma fajne światło, ale np zdajesz sobie sprawę ze na 1.8 ostrząc na jedną osobę już druga będzie nie ostra prawda? Będziesz zatem przymykać przysłonę do 2.2 2.8 dasz większe ISO pojawi się szum - potem na forum " łoo panie kupiłem lustro i takie brzydkie zdjęcia wychodzą " większa przysłona - dłuższy czas , 50-tka bez stabilizacji ... domyśl się reszty.

Zatem jak masz mieć 50-tkę którą trzeba przymknąć to lepiej kupić np sigme 17-50 2.8 ale ta może być za krótka i mieć problem z FF i BF. Konieczne mikroregulacja w body. Ba, obiektyw może być za krótki i stwierdzisz że potrzeba dłuższy, dłuższe obiektywy mają ciemniejsze przysłony rzędu f4 5.6 na długim końcu - większa przysłona - dłuższy czas - większe ISO by zamrozić ruch, znów temat - kijowe zdjecia.

Zastanawiasz się później czy nie wymienić obiektywu na jaśniejszy , tutaj już około tysiąca funtów wydatek i to tylko obiektyw do sportu... Na wakacje ten drogi klamot Ci się nie przyda i znów wracamy do kita czyli szerokiego kąta, stwierdzasz że telefon robi szerzej niż APC-S na 18mm i szukasz alternatywy i masz 10-18mmm z przysłoną 4,5 bierzesz ten zestaw na wakacje i stwierdzasz że dalej masz za mały zakres i musisz mieć zooma - lekki zoom, kolejny 55-250 stm kupujesz go po to by mieć na wakacje - kolejny wydatek, na rodzinne imprezy kit albo UWA ale to jest ciemne, w domu bez wysokiego ISO się nie obejdzie i potrzeba lampę błyskową, po to by zrobić odrobinę lepsze fotki , które zrobisz telefonem... ale jak chcesz to pchaj się te ciężkie bydle

Żeby nie było że sam nie wiem co piszę.

mam starego Canona 40d + 50 1.8 , na 1.8 90% jest źle wyostrzonych, obiektyw ostrzy od 2.0 do 2.5 i to też nie zawsze mam kita stm i 55-250 stm mimo takiego sprzętu aparatu na wakacje nie biorę z jednego powodu - raz wziąłem na 7 dni 1400 zdjięć - siedziałem 2 dni na przeglądaniu, siostra obcykała to samo iphonem Sam szukam aktualnie własnie kompakta na takie rzeczy który zmieści się do kieszeni. Lustro to dziś ew do konkretów się nadaje typu sesja zdjęciowa reportaż itp
    Ostatnio edytowane przez Danielasty ; 23-07-2018 o 11:47

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków NH

Cytat Zamieszczone przez Danielasty Zobacz posta
    IMO kompakt dla tego co chcesz fotografować dalej będzie lepszym wyborem niż Ciężkie lustro ... ludzie dobrze Ci piszą a Ty dalej pchasz się w lustro o którym jak sam piszesz nie masz pojęcia. Nawet jak kupisz sprzęt za 10 tys bez umiejętności i tak wyprzedzi Cie kompakt ... tym bardziej na wakacjach. Tutaj nawet telefon Ci wystarczy.

Żeby nie było że sam nie wiem co piszę.

mam starego Canona 40d + 50 1.8 , na 1.8 90% jest źle wyostrzonych, obiektyw ostrzy od 2.0 do 2.5 i to też nie zawsze mam kita stm i 55-250 stm mimo takiego sprzętu aparatu na wakacje nie biorę z jednego powodu - raz wziąłem na 7 dni 1400 zdjięć - siedziałem 2 dni na przeglądaniu, siostra obcykała to samo iphonem Sam szukam aktualnie własnie kompakta na takie rzeczy który zmieści się do kieszeni. Lustro to dziś ew do konkretów się nadaje typu sesja zdjęciowa reportaż itp
    Dobrze prawisz. Mam 50d plus kilka obiektywów, ale częściej latam z bezlusterkowcem, a rozglądam sie za jakimś fajnym kompaktem który zawsze i wszędzie mogę wziąć.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów