Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Statyw i Obiektyw do A520

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luciow
    jakieś zdjęcia zrobione tym aparatem bez konwertera i z konwerterem
    http://www.raynox.co.jp/english/dcr/...exdcr250eg.htm - tu masz porownanie na aparacie zblizonym do twojego jesli chodzi o krotnosc zooma i dzialanie konwertera.. interesuja Cie obrazki - gorny i ten ponizej z prawej (pisze pod nim dcr-250)

luciow
    Guest

Domyślnie

Bardzo Cię Przepraszam Kubak82 że zadaje tle pytań i się czasami powtarzam ale chcę kupić taki konwerter Raynox i tulejkę jednak jest to koszt około 250 z z tulejką i chcę wiedzieć na 100 % że będę zadowolony z tego konwertera RAYNOX i tulejki Pozdrawiam i jeszcze raz CIę Przepraszam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

rozumiem to i dlatego ciagle odpisuje

co do tego zestawu to naprawde jest to dobry zakup i bedziesz na pewno zadowolony ze zdjec.. sam tez planuje wkrotce zakup tego konwertera wiec nie polecam Ci czegos co jest zle.. to dobry poczatek do rozbudowy sprzetu a gdybys chcial jakies dodatkowe informacje to najlepiej pisz na Mr.Crowley@poczta.fm - postaram sie pomoc bo dalsza dyskusja na forum raczej nic nowego nie wniesie

ps. na dzis "dobranoc" ;-)

Bywalec
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Kubak "kupuj obojetnie jaka tulejke.. jeju, czy to naprawde az taki problem?? tulejka to tulejka, nic wiecej.. jej ksztalt nie ma tu nic do rzeczy"

a czy jakość tulejki nie ma wpływu na położenie soczewek konwertera - centrowanie w osi obiektywu i prostopadłość do osi obiektywu? jak to się ma do oryginału canona?

mam na myśli ustalenie względem korpusu aparatu i gwint na tulejce

(z zainteresowaniem śledzę ten wątek, mimo prowokacyjnego wtrącenia się)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

A610, a kto w aparatach klasy kompaktowej liczy takie rzeczy ?? takich aparatów sa miliony, tulejek tez i pewnie 90% z nich robione jest w kraju "demokracji ludowaj" pod ktorego wrazeniem jest wiceburak Lepper )..

nawet jesli Canon robi tulejki w Japonii (w co watpie..swoja droga watek o tulejkach jest dla mnie THE BEST na CB w kategorii "onanizm" ;-) ) to naprawde uwazasz, ze kazda jest IDEALNIE dopasowana pod kazdym wzgledem ??

dlaczego tulejka to po prostu kawalek metalu (lub PLASTIKU!!!! polecam - http://www.fotogenia.info/index.php?...rtykul&id=0001 ) robiony na masowa skale..

wage do wykonania i jakosci przywiazuje sie do elementow profesjonalnych dslr'ow ale malpki to malpki - maja uwiecznic zdjecia u cioci na urodzinach i wycieczke na dzialke a nie byc szczytem techniki i precyzji.. inaczej kosztowalyby kilka razy wiecej i nikt by ich nie kupowal ;-)

ps. mialem kiedys nieoryginalna tulejke do Kodaka dx7590.. przy kupowaniu nawet nie mysalem czym tosie moze roznic bo nie roznilo sie NICZYM!! po pewnym czasie i tak musialem dokupic oryginalna (miala srednice 55 a nie 52) bo konwerter wide Cenona (z gwintem 55) winietowal mi z redukcja na tulejce 52.. poza cena nie roznily sie NICZYM i gdyby nie ten nieszczesny konwerter z za duzya srednica, nigdy bym sobie glowy oryginalna tulejka nie zaprzatal ;-)

Bywalec
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

No tak, kwintesencja...

Zestawienie cen:
    LADC52B - ok 130zł
    WCDC52 - ok 450zł
    TCDC52 - ok 700zł
    Lampa SLRII - ok 300zł
    co daje w sumie ok 1580zł !!! Dodając do ceny a40/a60 otrzymujemcy cene 5Mpixelowej lustrzanki "u TIPa"...
    Czy to jest aby właściwa droga???

Czy ja nie miałem podobnych myśli?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

to sa ceny za oryginały, ceny sklepowe i do tego nekoniecznie aktualne.. o tym ze trzeba upasc na glowe zeby tyle wydac na dodatki do malpki to inna historia..

ale wystarczy poszukac czegos "na ksztalt" oryginalow, np. raynox'ow i innych dobrych konwerterow, nieoryginalnych tulejek i cena spada o ponad polowe..a co do kosztow - nikt nie mowil, ze foytografia to tanie hobby .. niestety, bez pewnych inwestycji nie osiagniesz zamierzonych efektow..

a inaczej - jesli mozna zapytac - jaka "droge" Ty proponujesz do np. zdjec makro o ktorych mowa juz od jakiegos czasu??

Bywalec
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

a inaczej - jesli mozna zapytac - jaka "droge" Ty proponujesz do np. zdjec makro o ktorych mowa juz od jakiegos czasu??[/QUOTE]

Są różne sposoby, żeby się przekonać, czy komuś bardzo na czymś zależy (jak naszemu współrozmówcy). Trzeba to doceniać, że ktoś wie, czego chce i do czego zmierza. Z tego wątku wyniosłem wiedzę o kolejnym producencie optyki, więc Twój czas na marne nie poszedł.
    Pytanie tylko, co z takiej małpki poza rodzinno-wakacyjnymi zdjęciami wycisnąć można?
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubak82
    a inaczej - jesli mozna zapytac - jaka "droge" Ty proponujesz do np. zdjec makro o ktorych mowa juz od jakiegos czasu??
    Cytat Zamieszczone przez A610
    Są różne sposoby, żeby się przekonać, czy komuś bardzo na czymś zależy (jak naszemu współrozmówcy). Trzeba to doceniać, że ktoś wie, czego chce i do czego zmierza. Z tego wątku wyniosłem wiedzę o kolejnym producencie optyki, więc Twój czas na marne nie poszedł.
    Pytanie tylko, co z takiej małpki poza rodzinno-wakacyjnymi zdjęciami wycisnąć można?
    Pozdrawiam
    jak dla mnie to innej drogi nie wskazales ;-)

co zas malpki sie tyczy - jesli masz wiedze, umiejetnosci i checi - wycisniesz wiecej niz bez tych trzech przymiotow z nawet najlepszej lustrzanki :smile: ..

i tu zaczyjana sie rozstaje - spodoba Ci sie, zaczniesz sie uczyc az bedziesz w pelni wykorzystywac jego mozliwosci - wtedy na pewno pojdziesz dalej i kupisz jakis "profi" kompakt w stylu Pro1 albo od razu lustrzanke.. nie spodoba sie - zostaniesz przy malpce i dalej bedziesz zadowolony :smile:

a wszystkie te "bajery" jak konwertery, filtry itp pozawalaja ciagle odkrywac cos nowego, uczyc sie.. tak tez bylo ze mna i jak do tej pory opanowalem juz 3 ceche - checi ;-)... pozostale dwie, moze kiedys przyjda ;-) .. dlatego ja osobiscie uwazam, ze to jest najlepsza droga :smile: ..

a ze powiazana z wydatkami - to dopiero preludium tego co czeka przy decyzji kupnis dSLR'a .. pod tym wzgledem to tez jest jakas "nauka" :wink:
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 13-05-2006 o 19:11

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów