Na pewno przy tym też matówka jest dużo większa...
... i dużo jaśniejsza.Na pewno przy tym też matówka jest dużo większa...
Jurek, mam całkiem spore doświadcenie z M42 + 300D i możesz mi wieżyć, że jest to katorga. Już o tym pisałem, że M42 to się nadaje do szerokiego kąta (nieskończoność pow 3m). Dodatkowo musisz korygować ekspozycję (inaczej dla każdego szkła) i możesz zapomnieć o zdjęciach z lampą (wymagana korekcja +/- 5EV).
Robiłem sesję portretową mojego synka Jupiterem 85/2 i na kilkadziesiąt zdjęć 3-4 były z ostrym okiem (zawsze mi się przesunął o kilka centymetrów, a potwierdzenie ostrośco z M42 nie działa). Faktem jest, że jak już trafiłem tym f.2 to efekt był rewelacyjny, ale 3 na 40 to dla mnie trochę nie za bardzo.
Arkan
Pentax K-5 II, Leica M9
Przecież wierzę!Zamieszczone przez Arkan
Ostatnio używałem obiektywów M42 z moim analogowym EOS 620 i efekty były bardzo pozytywne. No, ale przyznaję, że 620-ka ma rewelcyjnie jasną matówkę.
To prawda, bawiłem sie kiedyś u kolegi i w porównaniu 300d ma ciemno jak nie powiem gdzie. Dodatkowo jest jeszcze sprawa trafienia w GO. Dla przykładu przymijmy ogniskową 85mm (czyli np Jupiter 85mm) f.2 odległość od obiektu 3m. Dla 35mm GO jest 15cm, a dla 300D 9cm. Niby 6cm różnicy to nie dużo, ale zawsze łatwiej trafić w 15 niż w 9.No, ale przyznaję, że 620-ka ma rewelcyjnie jasną matówkę.
Arkan
P.S.
Mam nadzieję, że nic nie poplątałem w wyliczeniach![]()
Pentax K-5 II, Leica M9
no to chyba jestem skazany na EF 85mm i chyba zakupie na allegro![]()