Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Czyszczenie matrycy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez virpower
    Zynek - od gruszki? tylko nie gruszka do czyszczenia matrycy!!!Gruszka nadaje sie tylko do czyszczenia elementów typu "outside" czyli filtrów i samego aparatu
    czyszczenia apatratu??z zewnatrz ??gruszka ?? to dopiero jest onanizm :wink:

a tak swoja droga - rzesze ludzi na tym forum z powodzeniem czyszcza matryce gruszka wiec chyba jednak to dobra, tania i pewna metoda 8) .. pewnie, ze nie zawsze w 100% skuteczna ale zeby od razu wysylac kogos na Żytnia .. nie no, bez przesady

trzeba pamiętac że matryca jest bardzo delikatna jak kobieta, a nawet delikatniejsza...
    a tu juz zupelnie dales czadu :wink: !!virpower - moja czolobitnosc - czekam na wiecej
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 10-05-2006 o 23:34

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

[...] I przy tym uwaga - czym kolwiek to robicie , trzeba pamiętac że matryca jest bardzo delikatna jak kobieta, a nawet delikatniejsza... [...]
    No nawet kurz moze ja porysowac, niewspominajac o cisnieniu powietrza z gruszki które moze zerwać matryce............

Ale zes chlopie dowalil .... do pieca
    podpis...

Adamm
    Guest

Domyślnie

ja używam patyczkow takich gotowych z wata (do uszu) nasaczonych alkoholem izopropylowym i dziala lepiej niz gruszka, nic sie nie dzieje, matryca czysta (czasem trzeba powalczyc z kłaczkami ktore sie plączą po matrycy z tej waty, ale to juz na sucho)
    nie ma co przesadzac to tylko aparat fotograficzny a nie swiety obrazek

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a ja polecam waciki z koniakiem, bo rozszeża wszystko....

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

I przy tym uwaga - czym kolwiek to robicie , trzeba pamiętac że matryca jest bardzo delikatna jak kobieta, a nawet delikatniejsza...
    Sama matryca może i tak, ale jest przecież przykryta filtrem, a to jest szkło grubości około 1,5 mm.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Zynek - od gruszki? tylko nie gruszka do czyszczenia matrycy!!!Gruszka nadaje sie tylko do czyszczenia elementów typu "outside" czyli filtrów i samego aparatu - jeżeli będziesz próbował wyczyścić matryce gruszką, zmieni sie jedynie pozycja pruszków na matrycy, no może troche ich ubędzie, ale teżmoże ich przybyć. I przy tym uwaga - czym kolwiek to robicie , trzeba pamiętac że matryca jest bardzo delikatna jak kobieta, a nawet delikatniejsza... generalnie lepiej pojechac do Warszawy jeżeli to tyle kosztuje - 30 zł jak pisał przedmówca, no i w drodze powrotnej zrobić piękne czyste zdjęcia ...radze wziąść coś do jedzenia Pozdrówki!!!!

o Rany .... co się dzieje z tymi ludzmi ?? straszne pierdoły ....

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeżeli będziesz próbował wyczyścić matryce gruszką, zmieni sie jedynie pozycja pruszków na matrycy, no może troche ich ubędzie, ale teżmoże ich przybyć.
    Ciekawe masz doswiadczenia... a probowales czyscic gruszka wg procedury:

- gruszka czysta, przedmuchana (dla pedantow - wygotowana)
    - aparat gotowy do czyszczenia matrycy trzymasz DO GORY NOGAMI (otwarta matryca w dol)
    - dmuchasz silnie od dolu

Ja w ten sposob przedmuchuje gdy widze ze mam pylki a nie plamki i dziala bardzo skutecznie .

I przy tym uwaga - czym kolwiek to robicie , trzeba pamiętac że matryca jest bardzo delikatna jak kobieta, a nawet delikatniejsza...
    Na szczescie filtr, ktory jest przed matryca jest sporo odpoerniejszy a ewentualna jego wymiana w razie zarysowania jest sporo tansza i latwiejsza niz wymiana matrycy.

generalnie lepiej pojechac do Warszawy jeżeli to tyle kosztuje - 30 zł jak pisał przedmówca, no i w drodze powrotnej zrobić piękne czyste zdjęcia
    Generalnie to gruszka jest sporo tansza ( cos ok 10zl ? ) niz za kazdym razem przy brudnej, z paprochami matrycy podroz do Warszawy. A zapaproszyc to sie matryca potrafi nawet raz na tydzien.

Podsumowujac - nie wprowadzaj ludzi w blad .

Coś już napisał Awatar virpower

Domyślnie

No tak... w sumie racja, ale wiesz... czasem ludziska czyszczą matrycę w sumie niewiadomo czym , także wolę napisac tak, niż miałbym napisać że husteczką higieniczną za 1,20 zł. Ja gruszką czyszczę sam aparat po zdjęciach. Także też wszystko zależy jakie kto ma z użytkowników umiejętności manualne

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak... w sumie racja, ale wiesz... czasem ludziska czyszczą matrycę w sumie niewiadomo czym
    Nie odwracaj kota ogonem... i ty i ja i nie tylko my, pisalismy o gruszce a nie o niewiadomoczym

Coś już napisał Awatar virpower

Domyślnie

heheh... no ok - pisaliśmy o gruszce... tylko mnie jakoś czyszczenie gruszą coś nie pasuje w tym wszystkim. To zależy też od warunków w jakich się czyści - będąc na Karaibach jak ja ostatnimy czasy, pewnie gruszką byś nie czyścił w latającym wszędzie piachu i kurzu na statku (na statku mieszkałem a tam klima w kabinach - na dłuższą metę do niczego i kurz), no ale mamy tu realia polskie i może i faktycznie gruszką wszystko można - jak piszesz wygotowaną - bo tak faktycznie nie czyściłem. Może by trzeba zacząć od tematu - jak zmieniać obiektywy bo przecież to najistotniejsze. No właśnie... hmmmm... fajny temat

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów