Pokaż wyniki od 1 do 10 z 136

Wątek: dSLR na rowerze - jak?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    A jeździsz na FullSuspension?
    że co?

nie no, mówmy o normalnych rowerach, typu powiedzmy ukraina bez wchodzenia w szczegóły, czyli u mnie jest to goła rama, dwa kola, jakiś amorek z przodu, jakaś przerzutka z tyłu, żadnych błotników, bagażnika czy sakw - po prostu rower do rekreacji w promieniu 60km od domu. czyli z dodatków jest tylko bidon i taka mała trójkątna torba pod ramą na kilka batonów i mapę.

nie myślę tu o rowerach typu krążownik na wyprawę do norwegii - gdzie sprzęt foto jest tylko dodatkiem.

chodzi mi stricte o rower do zadań relaksacyjnych i fotograficznych.

Ja to mocowałem kiedyś takiego niewielkiego Velbona po prostu na wierzchu torby, o której pisałem kilka postów wyżej
    torby, sakwy - odpadają ;-)

Te bagażniki do sztycy mocowane to mają obciążalność 2-3 kilogramy.
    no i właśnie - czyli na granicy......

A jeśli chodzi o to, że nie masz w ramie hardtaila miejsc na mocowanie bagażnika do ramy w okolicy piasty to są już takie różne obejmy załatwiające sprawę. Trzeba pomęczyć ludzi w sklepie rowerowym - najczęściej mechanik ma jakieś swoje patenty (mocowanie do uchwytu tarczówki, etc).
    znowu slang - ale generalnie wiadomo - trzeba coś wymyślić albo zmusić do tego jakiegoś mechanika.

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Pewnie masz do niego jakis futerł. Ja bym sie skupił na nim, tzn podwiesił go wzdłuż górnej poziomej rury ramy na jakieś rzepy albo inne paski.
    nie mam futerału, pod ramę sie nie zmieści, no i za dużo roboty z wyciąganiem... ;-)

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    No i jeszcze mnie poniosła fantazja i mi się wymyśliło, że możnaby sprytnie dołożyć do rowera tylko jedną dłuższą, rozsuwaną, z zawiasem gdzieś pod siodełkiem - nogę - z głowicą na jej drugim końcu (nad tym zawiasem). I stoi! :-D
    noooo, to już ciekawiej brzmi - w końcu po co wozić statyw, jak sam rower może być statywem! trzeba by kombinować dalej :-D

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    hehe, statyw zamontuj do plecaka. te gumowe elementy na gornej kieszeni i malej kieszonce sa po to zeby wlozyc w nie jedna noge statywu i w ten sposob go nosic (sprawdzone w gorach)
    odpada - traci sie wtedy wszystkie zalety slingshota (szybki dostęp do aparatu bez zsiadania z roweru), poza tym za ciężko i za wysoko by było...

na razie koncepcja ze zwykłym bagażnikiem (na sztycę lub do ramy) + gumy wygrywa.
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

najprosciej i najmniej miejsca zajmie - superclamp - manfrotto (lub allegrowy odpowiednik) i jakaś najprostsza głowica kulowa - resztę części statywu załatwi Ci najlepszy przyjaciel człowieka - na dwóch kółkach - rowerek) przyczepisz sobie gdzie Ci będzie pasowało do ramy i vła la (specjalnie tak napisałem)
    Jak jeździłem z klubem na bikach foty porobić im w terenie to computrekker - plus wolniejsza jazda w zakrętach

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    znowu slang - ale generalnie wiadomo - trzeba coś wymyślić albo zmusić do tego jakiegoś mechanika.
    Pardon - wadliwie założyłem, że możesz mieć rower górski, nie wiedziałem jaki typ. W rowerach, o których wspomniałeś rozwiązanie sprawy bagażnika jest znacznie prostsze. Miłego jeżdzenia i fotografowania.

Uprawnienia umieszczania postów