Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 136

Wątek: dSLR na rowerze - jak?

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A sprawdziles w slowniku co znaczy 'rover' ? Zdecydowanie z rowerem nie ma nic wspolnego. To plecak przeznaczoyn, zgodnie z nazwa, glownie do wedrowek pieszych.
    Rower (pierwotne nazwy: welocyped, bicykl, nazwa pochodzi od brytyjskiej firmy Rover, która pierwotnie produkowała rowery), pojazd napędzany siłą mięśni osoby nim kierującej przy pomocy przekładni mechanicznej, wprawianej w ruch (najczęściej) nogami.

rover: włóczęga, wędrowiec.

PS. o ile mnie pamięć nie myli to sam pisałeś w wątku "w czym nosić sprzęt" że zgodnie z nazwą ten plecak jest dla rowerzystów :P
    Ostatnio edytowane przez sergi ; 19-05-2007 o 16:34
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elandril Zobacz posta
    maver1ck ja w zeszlym roku bylem na 4 tygodniowej wyprawie rowerowej.
    Mialem ze soba 350d, Kita, 50/1.8 i 85/1.8. Wszystko zapakowalem w Rezo 160
    i do sakwy razem z torba. W razie upadkow oblozylem torbe ubraniami.
    Na szczescie nic sie nie dzialo. Sprzet w pelni sprawny, dostep dosc szybki,
    choc trzeba sie zatrzymac, zeby wyciagnac aparat.
    Na Twoim miejscu zapakowalbym wlasnie wszystko do sakwy, z jednej strony.
    Z drugiej strony natomiast zrownowazyc jakimis ciezkimi rzeczami. Statyw
    bym wzial tak jak piszesz, jak namiot prostopadle do osi roweru, na sakwach.

Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem.
    Pozdrawiam
    No wlasnie takie rozwiazanie ma swoje wady i zalety.

Glowna wada jest utrudniony dostep do sprzetu.
    Z reguly bede chcial zatrzymac sie na chwile. Pstryknac widoczek i pojechac dalej. Inaczej sie nie da na wyprawie gdzie pokonujemy kolo 100 km.

Co do upadkow to wbrew pozorom wydaje mi sie ze kierownica jest bezpieczniejszym miejscem niz sakwy z boku.
    Praktycznie maja 20 kg w sakwach z tylu nie da sie przeleciec przez kierownice
    A jak lecisz to na bok. (wiem teoretyzuje, nie udalo mi sie jeszcze wywalic majac sakwy)
    Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 19-05-2007 o 18:01
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sergi Zobacz posta
    PS. o ile mnie pamięć nie myli to sam pisałeś w wątku "w czym nosić sprzęt" że zgodnie z nazwą ten plecak jest dla rowerzystów :P
    Mniej wiecej... pisalem ze ostatecznie by sie nadawal ale w pelni wypchany zepsulby balans:
    http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=871

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    No wlasnie takie rozwiazanie ma swoje wady i zalety.

Glowna wada jest utrudniony dostep do sprzetu.
    Z reguly bede chcial zatrzymac sie na chwile. Pstryknac widoczek i pojechac dalej. Inaczej sie nie da na wyprawie gdzie pokonujemy kolo 100 km.

Co do upadkow to wbrew pozorom wydaje mi sie ze kierownica jest bezpieczniejszym miejscem niz sakwy z boku.
    Praktycznie maja 20 kg w sakwach z tylu nie da sie przeleciec przez kierownice
    A jak lecisz to na bok. (wiem teoretyzuje, nie udalo mi sie jeszcze wywalic majac sakwy)
    To chyba faktycznie jedynym rozwiazaniem pozostaje jakas sakwa na kierownicy.
    A pokonujac 100 km dziennie mozna spokojnie zrobic sobie kilka przerw w trakcie
    jazdy
    W tym roku tez planuje spedzic kolo 4 tygodni na rowerze i bede musial
    sprawdzic, czy na szyi przez jakis czas nie moznaby wozic aparatu.

Dostep w kazdej chwili do pstrykadla to fajna sprawa

Domyślnie

rower i aparat.. hm...
    jeśłi mamy plecak foto to bez problemu jest bo one są przystosowane do worzenia sprzętu i statywu,
    ale jeśli mamy torbe to najlepiej wsadzić ją do plecaka jakiegoś dobrego i po kłpocie.. a statyw albo przytroczyć z boku albo w środek jesli duży plecak.

-> Elandril jeśli chcesz wozić sprzęt na szyi ta albo musisz mieć krótki pasek aby wisząc i dyndając się nie walił o rame i kiere.. ale wtedy ciężko do oka przyłozyć.. chyba ze pozostaje przełożenie przez szyje i ramie poprawia to stabilnośc i nie majta się ale zanim podniedsiesz do oka to albo musisz zdjąć albo śmiesznie przesunąć pasek na szyi... wiec w ten sposób bedzi eciężko - moze roziązanie teog to sakwa na kierownice jak pisz ainni...
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

immek
    Guest

Domyślnie

Ja niedawno wróciłem z dwutygodniowej wyprawy rowerowej w Szwecji. Dzień w dzień dwie tylnie sakwy i worek transportowy z namiotem (całość około 25kg) + LowePro SlingShot 200 na plecach z C350D + C18-55 + Sigma 70-300 + grip + dodatkowe akumulatorki, karta pamięci, szmatka, okulary i takie tam.. Nie powiem, że mnie nie irytował ten plecak po dłuższej jeździe, ale dało się przyzwyczaić. Nie wyobrażam sobie innej opcji na rower. Może i męczące, ale ogólnie jestem zadowolony bo natrzaskałem sporo zdjęć i dzięki obracanej torbie nie byłem za bardzo przeklinany przez pozostałych uczestników częstym spowalnianiem tempa.

Raz miałem małe OTB (bez sakw, ale z plecakiem). Oczywiście pierwsze co zrobiłem, to nerwowy przegląd zawartości plecaka i sprawdzenie aparatu, potem obejrzenie roweru, a na końcu spostrzeżenie, że mam kilka niezłych siniaków-krwiaków (dwa do dzisiaj) i pościeraną skórę . Sprzęt był na szczęście cały i zdrowy (czyt. miałem sporo szczęścia).

Plecak mam od niecałego roku i bardzo często z nim jeżdżę. Jak nie biorę gripa to zmieści się jeszcze spokojnie dętka, mała pompka i skromny prowiancik . Deszcz, błoto - zakładam pokrowiec i zero zmartwień. Na zbytnie szarżowanie sobie z nim nie pozwalam, ale jestem naprawdę zadowolony. Za to z pewnością minusem jest słaba wymiana ciepła na plecach i całą skuteczność koszulek rowerowych szlag trafia.

kierownik zamieszania
    Guest

Question Torba na bagażnik Bike-box 2

Wiosna niedługo. Pora pomyśleć o wyjazdach w plener na rowerku ze sprzetem foto. Jeżdżę starym, ale po renowacji, składakiem typu Wigry. Cha... wygląda jak nowy . Brakuje mi tylko czegoś w czym wygodnie i... bezpiecznie mógłbym przewozić sprzęcicho fotograficzne. Znalazłem w internecie takie coś:
    www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/231
    i tak sobie myslę: gdyby wyrzucić ze środka wszystko co tam zamontowane, zastosować do wyścielenia karimatę, folię bębenkową, wykonać przegrody wg.własnych potrzeb i posiadanego sprzętu foto, to może z takiej torby byłby jakiś pożytek. Torba jest z materiału który z całą pewnością sprzęt ochroni.
    Co o tej torbie sądzicie Czy ktoś z forumowiczów takiej używał Jak sie sprawdziła w praktyce
    Sorki za odświeżanie starego tematu, ale wydaje mi się on nadzwyczaj interesujący. Dopiero teraz na tą torbę trafiłem w internecie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Raju, ale drogi ten Twój patent - ja od lat używam tej samej torby (co nie znaczy, że tego samego egzemplarza) - http://velo.com.pl/php/produkty.php?...44&p=%&id=1040
    Jeździ w niej 20d w futerale. Torba starcza na min. 2 lata jazdy w każdych warunkach - słońce, kurz, błoto, deszcz. Wiadomo - im trudniejsze tym się szybciej postarza. Tania, lekka, pojemna, sprawdzona.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 29-01-2008 o 10:52

kierownik zamieszania
    Guest

Domyślnie

Namierzona torba na bagaznik Bike- box2 jest ... pancerna .
    A czy Twoja to pomieści takiego Canona 20D +obiektyw Canon 70-200/4L USM + osłona przeciwsłoneczna (wszystko razem założone)? Jakie są wewnętrzne jej rozmiary? Możesz podać?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kierownik zamieszania Zobacz posta
    Namierzona torba na bagaznik Bike- box2 jest ... pancerna .
    A czy Twoja to pomieści takiego Canona 20D +obiektyw Canon 70-200/4L USM + osłona przeciwsłoneczna (wszystko razem założone)? Jakie są wewnętrzne jej rozmiary? Możesz podać?
    Podam pośrednio (rower mam w garażu i nie chce mi się teraz tam iść ). Ona mieści w środku (nieco na ścisk, po rozsunięciu suwaka powiększającego jej objętość) torbę topload zoom AW (http://www.torbylowepro.pl/product_i...oducts_id=194). Ta torba mieści natomiast 20D+70-200/2,8 spokojnie
    Można skorzystać z nieco mniej pancernej torby na aparat i jest szansa na zmieszczenie 100-400 z korpusem.

Torba nie musi być pancerna. Planujesz jakieś zderzenia?
    Przy ew. upadkach sprzętowi nic się nie dzieje.
    Z doświadczenia wiem, że większość posiadaczy sprzętu foto znacznie przesadza z jego zabezpieczaniem. Znacznie łatwiej jest taki sprzęt zniszczyć przez przypadkowe upuszczenie niż przez wożenie w ww. torbie, narażonego na wstrząsy. Moja dwudziestka przejechała grube tysiące kilometrów i dalej udaje się nią robić ostre fotki.

Często jeździłem tak - w górnej części: 20D z 17-70, w bocznej sakwie 70-300 w pokrowcu. Oprócz tego min. 2x750ml wody (Nałęczowianka Sprint), części zapasowe (jakiś kawałek łańcucha, klucze, rękawice, + 2 dętki, mapa, kompas).
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 29-01-2008 o 22:29

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów