Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 136

Wątek: dSLR na rowerze - jak?

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

Ja za tydzień specjalnie pod wycieczki rowerowe kupuje plecak lowepro mini trekker. Miałem chrapke na lowepro rover ale ten plecak jest ooogromny i nie wiem dlaczego w nazwie ma rover ale to chyba nie chodzi i rower.

w BikeBoard #3 z tego roku jest wywiad z gościem, który zajmuje się fotografią "rowerową" i śmiga po świecie w poszukiwaniu ciekawych rowerowych pejzaży.
    A w plecaku wozi 1DMII, 16-35 2.8, 70-200 2.8, 300mm 4f i lampe.
    Może to kogoś zainteresuje...

PS. A jeżeli ktoś sie wybiera w Beskid Niski na rower to polecam http://rower.beskidy.pl/
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Ja to rozwiązuję tak, że torbę.... wkładam do plecaka TYlko,ze ona na styk mi wchodzi i nie każemu może się to udać .

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku Zobacz posta
    Odpowiem tak:
    Do Orion trekker II wchodzi mi.
    1dmk2+1VHS+16-35+24-70+70-200+100-400.
    W kieszonkach dają się jeszcze upchnąć karty pamięci, filmy itd.
    Wbrew pozorom jest to bardzo pojemny plecak. [/FONT]
    Ale to chyba do górnej i dolnej komory plecaka?

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Nic do rowera, a już tym bardziej na kierownice! Po pierwsze obciążenie kierownicy bywa zabójcze dla rowerzysty a przyczepienie sprzętu foto do rowera - dla tegoż sprzętu foto... Największą bezwładność (z racji masy) ma sam rowerzysta a właściwie jego korpus wiec tam aparat będzie miał najlepiej - najmniej trzęsie. Jak korpus to tu albo plecak (niewygodne zdejmowanie), albo torba plecowa przewieszana przez ramię z szybkim dostępem po przerzuceniu z pleców na brzuch, albo torba podwieszana na piersiach (najlepsze na pot, bo nie przylega do ciała (wisi) no i najszybszy dostęp). Wszystkie 3 opcje koniecznie z zabezpieczającym pasem biodrowym - to naprawdę niezbędne, no chyba, że ktoś jeździ w pozycji pionowej na jakiejś damce...

Moja opcja: Velocity 7 - niby malutka ale świetna sprawa, tak na rower jak i piesze spacery ale chyba tymczasowa o ile pójdę dalej w duże eLki... Na razie wchodzą 2 zoomy, jedna stałka i trabant z gripem + osłony, aku, pamiątki, jest miejsce na portfel i mapę. Dodatkowo torba ma zewnętrzną poziomą "kieszeń przelotową", w którą doskonale wsuwa się monopod w pokrowcu (na tripod jest za ciasno).
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Nic do rowera, a już tym bardziej na kierownice! Po pierwsze obciążenie kierownicy bywa zabójcze dla rowerzysty a przyczepienie sprzętu foto do rowera - dla tegoż sprzętu foto... Największą bezwładność (z racji masy) ma sam rowerzysta a właściwie jego korpus wiec tam aparat będzie miał najlepiej - najmniej trzęsie. Jak korpus to tu albo plecak (niewygodne zdejmowanie), albo torba plecowa przewieszana przez ramię z szybkim dostępem po przerzuceniu z pleców na brzuch, albo torba podwieszana na piersiach (najlepsze na pot, bo nie przylega do ciała (wisi) no i najszybszy dostęp). Wszystkie 3 opcje koniecznie z zabezpieczającym pasem biodrowym - to naprawdę niezbędne, no chyba, że ktoś jeździ w pozycji pionowej na jakiejś damce...
    To ja sie podepne z "NIC NA PLECY". Plecak można wozić 1 dzień a nie dłużej.
    Szukam czegoś na 4-tygodniową wyprawę rowerową. Głównie po drogach asfaltowych.

Chce wziać:
    1 30D
    2 Tamron 17-50
    3 Canon 10-22
    4 Canon 70-200/4 IS
    5 Gitzo 1540 + Manfrotto 460MG

No i zastanawiam się jak to przyczepić do roweru.
    Mój pomysł to:
    1, 2 i 3 na kierownicę (tylko w czym, żeby się zmieściło)
    4 do sakwy w futerale (tutaj problemu nie ma)
    5 przyczepione do bagażnika (tutaj też nie powinno - statyw jest mniejszy niż namiot).

Ma ktoś doświadczenie z długimi wyprawami i sprzętem foto ?
    (czy też sprzedać caly sprzęt i kupić hybrydę )

PS. Ktoś pisał o ubezpieczeniu "bezpieczny rowerzysta". Jakieś szczegóły ?
    [EDIT: juz znalazlem]
    Bezpieczny rowerzysta

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 19-05-2007 o 12:08
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

hmmm - czyli co - wersja - torba do plecaka, plecak na plecy i jazda? wtedy juz wstrzasy bo zwyklych (nie ekstremalnych) bezdrozach nie powinny byc grozne?

W moimi przypadku obiektywy byly by wtedy w pozycji poziomej ze spora mozliwoscia przemieszczania sie jednak, choc w miekkim otoczeniu nie zlej torby foto.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja zawsze transportuje aparat rowerem. Na piechotę za daleko, a autem nie wszędzie się można dostać. M.in. dlatego wszedłem w system OM. Wszystko jest bardzo małe (oczywiście w granicach rozsądku :razz. Do Lowepro REZO 170AW wchodzi aparat z dwoma obiektywami, zestaw Cokin'a, zapasowa rolka filmu oraz gruszka, mikrofibra i śrubokręt :-D Jak jadę po asfalcie to torba jest zawsze tam gdzie powinna- na plecach. W terenie to już różnie, czasem trochę lata, ale wszystko mam prawie na ścisk więc o zawartość się nie martwię. Od czasu do czasu biorę ze sobą statyw (jak pożyczę), również na plecy. Niezbyt to wygodne, ale działa :smile:

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

maver1ck ja w zeszlym roku bylem na 4 tygodniowej wyprawie rowerowej.
    Mialem ze soba 350d, Kita, 50/1.8 i 85/1.8. Wszystko zapakowalem w Rezo 160
    i do sakwy razem z torba. W razie upadkow oblozylem torbe ubraniami.
    Na szczescie nic sie nie dzialo. Sprzet w pelni sprawny, dostep dosc szybki,
    choc trzeba sie zatrzymac, zeby wyciagnac aparat.
    Na Twoim miejscu zapakowalbym wlasnie wszystko do sakwy, z jednej strony.
    Z drugiej strony natomiast zrownowazyc jakimis ciezkimi rzeczami. Statyw
    bym wzial tak jak piszesz, jak namiot prostopadle do osi roweru, na sakwach.

Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeżdzę z aparatem w toploadzie w sakwie od lat (dokładniej - od min. ponad 15 tys. km). Sprzęt działa. Obawy o ew. uszkodzenia są nieuzasadnione. Jeżdzę góralem po wertepach.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 19-05-2007 o 14:18

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sergi Zobacz posta
    Miałem chrapke na lowepro rover ale ten plecak jest ooogromny i nie wiem dlaczego w nazwie ma rover ale to chyba nie chodzi i rower.
    A sprawdziles w slowniku co znaczy 'rover' ? Zdecydowanie z rowerem nie ma nic wspolnego. To plecak przeznaczoyn, zgodnie z nazwa, glownie do wedrowek pieszych.

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów