Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 136

Wątek: dSLR na rowerze - jak?

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Najlepiej byłoby pojechać z gratami gdzieś do sklepu i przymierzyć, ale wszedzie słyszę to samo : " Plecaki sprowadzamy tylko na zamówienie, po wcześniejszej wpłacie zaliczki ".
    Kiedyś słyszałem, że u nich jest sporo toreb i plecaków na miejscu.
    Nie byłem i nie sprawdzałem osobiście, ale jest telefon, to można zadzwonić.

FOTOLAND
    ul. Wolności 5
    41-500 Chorzów
    tel. (032) 771 94 75
    http://fotoceny.pl

Ja przez cały ubiegłoroczny sezon brałem na wycieczki rowerowe foto plecak FOMEI.
    Niestety kiepska jakość. Przy częstym otwieraniu i zamykaniu padły zamki.
    W tym roku planuję coś bardziej wytrzymałego. Może jakiś Tamrac lub LowePro.
    Ostatnio edytowane przez mssk ; 30-01-2008 o 00:15
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    Ja przez cały ubiegłoroczny sezon brałem na wycieczki rowerowe foto plecak FOMEI.
    Niestety kiepska jakość. Przy częstym otwieraniu i zamykaniu padły zamki.
    W tym roku planuję coś bardziej wytrzymałego. Może jakiś Tamrac lub LowePro.
    ja w końcu zdecydowałem się i kupiłem Lowepro Slingshot 200 AW - polecam! - wg mnie jakość super, na rower będzie idealna, pierwsze testy wypadły ekstra (oczywiście po zapięciu obu pasków i na trasach tak do 60km :wink.

kupowałem w sklepie w realu i pomacałem wszystkie trzy slingshoty: 100, 200 i 300 AW - i 'setka' jest dobra na kosmetyki, a 'trzy-setka' jest wielkości małej lodówki, więc wg mnie tylko 200 wchodzi w grę - to takie info, gdyby ktoś nie był pewien wielkości.

pozostał mi obecnie już tylko jeden problem:
    jak zamontować statyw do roweru?
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    hehe, powiem tak - zależy od statywu

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    hehe, powiem tak - zależy od statywu
    no zależy ;-)

ok, chodzi o 'mały' GP YH314C czyli odpowiednik MF 190X z małą głowicą kulową - specjalnie kupione właśnie z myślą o rowerze, całość ~2.5 kg. jakieś sugestie?

zastanawiam się, czy zwykły najprostszy bagażnik mocowany do sztycy da radę, czy trzeba coś innego kombinować?

a może od razu sąsiada ze spawarką i gumówą zaprosić?
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

no zależy ;-)

ok, chodzi o 'mały' GP YH314C czyli odpowiednik MF 190X z małą głowicą kulową - specjalnie kupione właśnie z myślą o rowerze, całość ~2.5 kg. jakieś sugestie?

zastanawiam się, czy zwykły najprostszy bagażnik mocowany do sztycy da radę, czy trzeba coś innego kombinować?
    A jeździsz na FullSuspension? Ja to mocowałem kiedyś takiego niewielkiego Velbona po prostu na wierzchu torby, o której pisałem kilka postów wyżej - ona ma tam taka linkę plecioną gumową i można dzięki temu różne przedmioty tam wieźć bez odpadania. Raz nawet kask tam wpakowałem.
    Te bagażniki do sztycy mocowane to mają obciążalność 2-3 kilogramy. A jeśli chodzi o to, że nie masz w ramie hardtaila miejsc na mocowanie bagażnika do ramy w okolicy piasty to są już takie różne obejmy załatwiające sprawę. Trzeba pomęczyć ludzi w sklepie rowerowym - najczęściej mechanik ma jakieś swoje patenty (mocowanie do uchwytu tarczówki, etc).

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Pewnie masz do niego jakis futerł. Ja bym sie skupił na nim, tzn podwiesił go wzdłuż górnej poziomej rury ramy na jakieś rzepy albo inne paski. Potem tylko wyciągasz sprzęt z tak podwieszonego i podręcznego futerału. Oczywiście wszystko zależy czy masz taką ramę jak myśle.... no i długość rurki między nogami się liczy!

No i jeszcze mnie poniosła fantazja i mi się wymyśliło, że możnaby sprytnie dołożyć do rowera tylko jedną dłuższą, rozsuwaną, z zawiasem gdzieś pod siodełkiem - nogę - z głowicą na jej drugim końcu (nad tym zawiasem). I stoi! :-D
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

hehe, statyw zamontuj do plecaka. te gumowe elementy na gornej kieszeni i malej kieszonce sa po to zeby wlozyc w nie jedna noge statywu i w ten sposob go nosic (sprawdzone w gorach)
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Pewnie masz do niego jakis futerł. Ja bym sie skupił na nim, tzn podwiesił go wzdłuż górnej poziomej rury ramy na jakieś rzepy albo inne paski. Potem tylko wyciągasz sprzęt z tak podwieszonego i podręcznego futerału. Oczywiście wszystko zależy czy masz taką ramę jak myśle.... no i długość rurki między nogami się liczy!
    Bidon mocowany na rurze spodniej może zawadzać o tak zamocowany statyw. A pić trzeba

Miasto
    Poznań

Domyślnie

A jeździsz na FullSuspension?
    że co?

nie no, mówmy o normalnych rowerach, typu powiedzmy ukraina bez wchodzenia w szczegóły, czyli u mnie jest to goła rama, dwa kola, jakiś amorek z przodu, jakaś przerzutka z tyłu, żadnych błotników, bagażnika czy sakw - po prostu rower do rekreacji w promieniu 60km od domu. czyli z dodatków jest tylko bidon i taka mała trójkątna torba pod ramą na kilka batonów i mapę.

nie myślę tu o rowerach typu krążownik na wyprawę do norwegii - gdzie sprzęt foto jest tylko dodatkiem.

chodzi mi stricte o rower do zadań relaksacyjnych i fotograficznych.

Ja to mocowałem kiedyś takiego niewielkiego Velbona po prostu na wierzchu torby, o której pisałem kilka postów wyżej
    torby, sakwy - odpadają ;-)

Te bagażniki do sztycy mocowane to mają obciążalność 2-3 kilogramy.
    no i właśnie - czyli na granicy......

A jeśli chodzi o to, że nie masz w ramie hardtaila miejsc na mocowanie bagażnika do ramy w okolicy piasty to są już takie różne obejmy załatwiające sprawę. Trzeba pomęczyć ludzi w sklepie rowerowym - najczęściej mechanik ma jakieś swoje patenty (mocowanie do uchwytu tarczówki, etc).
    znowu slang - ale generalnie wiadomo - trzeba coś wymyślić albo zmusić do tego jakiegoś mechanika.

Pewnie masz do niego jakis futerł. Ja bym sie skupił na nim, tzn podwiesił go wzdłuż górnej poziomej rury ramy na jakieś rzepy albo inne paski.
    nie mam futerału, pod ramę sie nie zmieści, no i za dużo roboty z wyciąganiem... ;-)

No i jeszcze mnie poniosła fantazja i mi się wymyśliło, że możnaby sprytnie dołożyć do rowera tylko jedną dłuższą, rozsuwaną, z zawiasem gdzieś pod siodełkiem - nogę - z głowicą na jej drugim końcu (nad tym zawiasem). I stoi! :-D
    noooo, to już ciekawiej brzmi - w końcu po co wozić statyw, jak sam rower może być statywem! trzeba by kombinować dalej :-D

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    hehe, statyw zamontuj do plecaka. te gumowe elementy na gornej kieszeni i malej kieszonce sa po to zeby wlozyc w nie jedna noge statywu i w ten sposob go nosic (sprawdzone w gorach)
    odpada - traci sie wtedy wszystkie zalety slingshota (szybki dostęp do aparatu bez zsiadania z roweru), poza tym za ciężko i za wysoko by było...

na razie koncepcja ze zwykłym bagażnikiem (na sztycę lub do ramy) + gumy wygrywa.
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

najprosciej i najmniej miejsca zajmie - superclamp - manfrotto (lub allegrowy odpowiednik) i jakaś najprostsza głowica kulowa - resztę części statywu załatwi Ci najlepszy przyjaciel człowieka - na dwóch kółkach - rowerek) przyczepisz sobie gdzie Ci będzie pasowało do ramy i vła la (specjalnie tak napisałem)
    Jak jeździłem z klubem na bikach foty porobić im w terenie to computrekker - plus wolniejsza jazda w zakrętach

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów