Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 136

Wątek: dSLR na rowerze - jak?

darqx
    Guest

Domyślnie

podstawowa sprawa: jak sie jeździ? nie sądzę aby na całodniowy wypad za miasto asfaltowymi drogami potrzebne było jakieś specjalne zabezpieczenie sprzętu przed wstrząsami. raczej kanapki i kawa ;-)

pozdro

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    ponieważ pogoda już trochę pozwala pomyśleć o krótszych lub dłuższych wypadach rowerowych, mam takie pytanie:
    jak wozicie swój sprzęt (dSLR) na rowerze?

nie chodzi tu raczej o zwykłe torby czy plecaki (dlatego nie podpiąłem się pod wątek "w czym nosić sprzęt"), bo utrudniają szybki dostęp do aparatu.

osobiście myślę o zakupie czegoś w stylu lowepro slingshot, choć i inne są brane pod uwagę (velocity, trim trekker) - i to jest jeden problem - ale pozostaje potem kwestia np. statywu...

czy są jakieś profi mocowania statywu do roweru?

i mam na myśli rower standardowy typu góral czy trek (goła rama, kierownica i dwa koła - bez bagażnika i błotników), nie ciężarowego turystę z sakwami gdzie się tylko da
    ja wożę aparat w pokrowcu jaki używam, gdy mam aparat w plecaku i całośc wsadzam do bocznej tylnej sakwy rowerowej, no ale ja dziwak jak na polskie standardy jestem, bo mam rower turystyczny, taki z bagażnikiem i błotnikami na kołach 28 cali a nie górala...

Coś już napisał
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    A ja mam coś takiego:
    http://www.fotoplus.pl/torby,futeral...LOCITY-7-5747/
    na rower jeszcze tego nie brałem, ale na nartach sprawowało się super, więc myślę, że sobie poradzi. Jeden minus - nie ma jak statywu zamocować.
    Z tym plecakiem jeżdżę już 3 lata - jest po prostu super... ale statyw to tylko w wersji mini można zabrać...

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

...a ja też z plecakiem L-pro, normalnie tak jak Tytus - sakwa, bagażnik, nic się nie dzieje. Jakoś nie mogę się przekonać do kaomaktów, a kupować malucha tylko na rower... za drogo IMHO

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

hmm tak sobie myślę jakby jakoś zamontować TAKĄ torbę do kierownicy.. Musze spróbowac kiedyś...
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja robie tak. Rower trekingowy (z prostym bagaznikiem) + 2 sakwy tylne. Aparat z podpietym obiektywem oraz obiektywem dodatkowym + drobny osprzet siedza w malej lowepro, ktora dodatkowo jest owinieta (w sakwie) grubym recznikiem. Dodatkowo ubezpieczenie 'bezpieczny rowrzysta', ktore obejmuje m.in. ubezpieczenie roweru i bagazu (w tym sprzet foto). Ubezpieczenie takie obejmuje uszkodzenia sprzetu foto w czasie wsiadania na rower, zsiadania z roweru i w czasie jazdy na rowerze.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Bywalec Awatar GaGacek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n
    2 tygodnie temu wyleczyłem się ostatecznie z wszelkich myśli o wożeniu aparatu na rowerze. Wylecenie przy poad 30 km/h przez kierownicę i lądowanie na PLECAKU potrafi wybić pewne myśli z głowy...
    Cytat Zamieszczone przez darqx
    święte słowa. tydzień temu miałem niegroźną wywrotkę przy zjeździe i przyznam sie że z wielką "nieśmiałością" otwierałem plecak ;-) (plecak zwykły a w środku torba foto owinięta dla pewności kurtką p/deszczową)
    niżej siodła chłopaki i mieksze widelce - stop laykra

mam mini trekkera aw i dobrze sie smiga, jedyny ból to ze pocą sie plecy fuj
    Are you brave enough?

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darqx
    podstawowa sprawa: jak sie jeździ? nie sądzę aby na całodniowy wypad za miasto asfaltowymi drogami potrzebne było jakieś specjalne zabezpieczenie sprzętu przed wstrząsami. raczej kanapki i kawa ;-)

pozdro
    Jeżdże rowerkiem bardzo dużo. Szybko, powoli, pod górę czy z grók.iZazwyczaj jes to jakieś Cross country albo typowa jazda MTB. Aparat zwykle ląduje w futerale hamy owinętym folia bąbelkową. Taki zestaw do plecaka i w trase. Ale plecak na rower to już inna historia...
    Powiem tak...
    Torby z aparatem nie polecam montować do roweru - są takie chwile,że trzeba się katapultowac i...
    Plecak (zwłaszcza obciążony aparatem i statywem) nie nadaje się na trudny teren i dlugie dystanse - każdy biker wam to powie (no może wiekszość)
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

maly offtopic
    mam okazje latac ze znajomym motolotnia, chcialbym porobic jakies fajne fotki z powietrza itp... nigdy nie lecialem motolotnia i nie wiem jak trzymac aparat, czy dam rade trzymac tlyko aparat i niczego nie trzymac motolotni. jak sie zabespieczyc zeby aparat nie spadl? macie jakies propozycje albo porady?
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Na rowerku swojego Canona z kitem wożę w malutkim Lowepro TLZ Mini(idealnie mieści sie 350D+kit). Pasek przez ramię, torba opiera sie "wygodnie" o plecy. Czasami jak trzeba wstać z siodełka przelatuje do przodu, co jest trochę nie wygodne, ale można się przyzywczaić Mam nadzieje, że nie niszczy to sprzętu
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów