60D to już staroć więc bardzo mnie to dziwi że pojawia się w nim problem z przejściówką EOS/M42.
Ja posiadam taką:
Kupiłem ją w 2012 roku. Używałem jej na 5D z firmware 1.1.1 i nie miałem z nią absolutnie żadnych problemów. Później przeszła mi ochota na ręczne ustawianie ostrości i przejściówka powędrowała do pudełka. Po 5D miałem 6D ale nie widzę u siebie w archiwum żadnych zdjęć zrobionych kombinacją 6D plus obiektywy M42 więc widocznie ich już nie używałem.
Teraz używam 5DS. Został mi na stanie jedne obiektyw z bagnetem M42 który czasem podpinam pod bezlusterkowca Fujifilm X-M1 (używając już oczywiście innej przejściówki) bo tam nie haczy mi tylną soczewką o lustro którego tam po prostu fizycznie już nie ma więc mogę ostrzyć nim bez problemów również na nieskończoność.
Jak połączę go z przejściówką widoczną na zdjęciu i podepnę całość pod 5DS to mogę normalnie zrobić zdjęcie a potwierdzenie ostrości działa bez problemu:
Tu chciałem pokazać iż zdjęcie się zapisało i jak jest rozpoznawany obiektyw przez aparat.
DOPIERO PO JEGO ZROBIENIU widzę komunikat ""Err 01 Błędny transfer sygnałów obiektyw - aparat. Wyczyść styki na obiektywie i aparacie." i załącza mi się samoczynnie czyszczenie matrycy (tak było po zrobieniu pierwszego zdjęcia). Po zrobieniu drugiego zdjęcia już to czyszczenie matrycy mi się nie załączyło.
Jakbyś chciała spróbować zawalczyć z moją przejściówką to skontaktuj się ze mną, ustalimy kosztorys i jak go zaakceptujesz to wyślę ją Tobie do Niemiec bo mnie już się do niczego nie przyda. Niestety NIE MAM POJĘCIA jak zachowa się na 60D.