Cytat Zamieszczone przez norbi_g Zobacz posta
Z jednej strony kusi mnie 5D4, ale chyba najodpowiedniejszym wyborem będzie 5D3. Więcej przeznaczę na szkła, filtry i jeszcze zostanie na dobry plecak fotograficzny. Strasznie niewygodnie mi z torbą.
A z drugiej strony co z 6DII? Ekran uchylny jak w 600D, przydatny był dla mnie. Nie miałem go w rękach ale wydaje mi, że jest mniej solidnie wykonany. Chyba mnie tutaj już większość przekonała do 5D3, ale poczekam jeszcze moment może ktoś się wypowie na temat drugiej szóstki.
Zmieniając 600d na 6d/5dmk3 pewnie zyskujesz około "2 działki ISO" Dla mnie ostatnie w miarę przyzwoite ISO w 600d to ISO400, natomiast w 6d to ISO1600. W zależności co masz na myśli mówiąc zdjęcia nocne może to być duży zysk bądź mały. Zmiana 6d/5dmk3 na 5dmk4 da Ci nie więcej niż 0.5 EV zysku jeśli chodzi o użyteczne ISO, ale matryca w najnowszej piątce ma znacznie większy DR.
Podpinając do tych aparatów zoom f/4 masz +/- taką samą ilość światła jak na szerokim końcu w efs 18-135mm. Jeśli to nadal mało to można użyć jaśniejszych zoom'ów f/2.8 bądź stałek f/1.4 :P

Subiektywnie nie widzę dużej przewagi 6d z zoomem f/4 nad 600d ze stałką/zoomem f/1.8. Duża różnica robi się wówczas, gdy do aparatu pełnoklatkowego podepnie się jasny lub bardzo jasny obiektyw.

P.S. Do tej pory pozbyłem się tylko jednego obiektywu: pierwszej wersji efs 18-135mm. Moim zdaniem będzie Tobie trudno znaleźć równie słaby obiektyw do pełnej klatki