Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: [BenRhod] Moja galeria. Proszę oceniajcie :)

Mieszany widok

Bywalec Awatar Yanc
    Miasto
    Manieczki

Domyślnie Odp: [BenRhod] Moja galeria. Proszę oceniajcie :)

Ja tam wielkim specem od fotek nie jestem, ale osobiście nie podoba mi się oświetlenie twarzy dzieciaków - pół w cieniu pół w pełnym słońcu daje taki jakiś nieciekawy efekt. Wiem że dzieciaka trudno złapać w idealnych warunkach, przez to zbytnio nie krytykuję . Podobają mi się zdjęcia nr 4 i 6. Szacun za robienie fotek w trybie Manual
    C6, C7DMkII, C60D, 17-50/2,8, 50-150/2,8, 50/1,8, 85/1,8, 150/2,8 Macro, 70-200L, 120-400, 430EX, S568

Cytat Zamieszczone przez Yanc Zobacz posta
    Ja tam wielkim specem od fotek nie jestem, ale osobiście nie podoba mi się oświetlenie twarzy dzieciaków - pół w cieniu pół w pełnym słońcu daje taki jakiś nieciekawy efekt. Wiem że dzieciaka trudno złapać w idealnych warunkach, przez to zbytnio nie krytykuję . Podobają mi się zdjęcia nr 4 i 6. Szacun za robienie fotek w trybie Manual
    Dzięki za opinię. Masz rację z oświetleniem ale ogarniając nowy aparat i pilnując ekspozycji i dzieci nie dopilnowałem wszystkiego. Co do manualnego trybu to postanowiłem od samego początku na 80d tylko robić w tym trybie :-). Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
    80d + S 17-50 + C 24/2.8 STM + C 50/1.8 STM + C EF 28-105/3.5-4.5 II USM + C 18-55/3,5-5,6 IS STM + YN 600 EX-RT II + N di622

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez BenRhod Zobacz posta
    ... i pilnując ekspozycji ...
    Ten element bym sobie na początku odpuścił, automatyka najczęściej da sobie radę. Moim zdaniem trzy podstawowe rzeczy, to zwracanie uwagi na światło, kompozycję i tło. Mam wrażenie, że światła za bardzo nie rozumiesz, a na tło zupełnie nie zwracasz uwagi.
    Analizuj cudze zdjęcia, to najlepszy sposób na opanowanie światła.

Wstawiam kolejne zdjęcia. Niestety nie miałem dzisiaj zbyt dobrej pogody i trochę spieszyłem się
    9.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2267.JPG
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	536,0 KB
ID:	913

10.

Nazwa:	IMG_2591.JPG
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	580,1 KB
ID:	914

11.

Nazwa:	IMG_2392.JPG
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	603,0 KB
ID:	915

12. Zdaję sobie sprawę z tego co pisaliście ale to był ułamek sekundy na zrobienie zdjęcia . Czy tutaj powinienem bardziej przymknąć czy f/5,6 wystarcza?

Nazwa:	IMG_2732.JPG
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	455,5 KB
ID:	916
    Ostatnio edytowane przez BenRhod ; 02-06-2018 o 21:22
    80d + S 17-50 + C 24/2.8 STM + C 50/1.8 STM + C EF 28-105/3.5-4.5 II USM + C 18-55/3,5-5,6 IS STM + YN 600 EX-RT II + N di622

Uzależniony Awatar trothlik

Wstawiam kolejne zdjęcia. Niestety nie miałem dzisiaj zbyt dobrej pogody i trochę spieszyłem się
    Taa złej baletnicy to i czapka na bakier...
    Ale konkretnie
    9 fajnie chwycone
    10 hmm duża d..a i za dużo nieba, generalnie na "nie"
    11 szkoda że pojawił się ten krokodyl w górze kadru
    12 zdecydowanie najlepsze
    Co do domykania to twoja osobista kwestia. W tym wypadku ja bym nawet otworzył co by ten paskudny płot się rozmył.
    Poza tym przydałby się większy kontrast bo zdjęcia raczej blade no i polar co by przygasił ci niebo, np na 10tce.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Taa złej baletnicy to i czapka na bakier...
    Ale konkretnie
    9 fajnie chwycone
    10 hmm duża d..a i za dużo nieba, generalnie na "nie"
    11 szkoda że pojawił się ten krokodyl w górze kadru
    12 zdecydowanie najlepsze
    Co do domykania to twoja osobista kwestia. W tym wypadku ja bym nawet otworzył co by ten paskudny płot się rozmył.
    Poza tym przydałby się większy kontrast bo zdjęcia raczej blade no i polar co by przygasił ci niebo, np na 10tce.
    Dzięki. 10 i 12 było robione z polarem więc na przyszłość spróbuję przymknąć bardziej.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Połowa sukcesu, to wiedza, kiedy walczyć, a kiedy odpuścić
    Zapamiętam

Uzależniony Awatar trothlik

Dzięki. 10 i 12 było robione z polarem więc na przyszłość spróbuję przymknąć bardziej.
    To trochę cieniutko wyszło jeśli to z polarem. Poza tym domknięcie obiektywu czy też otworzenie nie wpłynie na pracę polara z tego co się orientuję. Zmieni ci ekspozycję i głebie ostrości i n a tym koniec. Ale kombinuj bo polara używać "to trzeba umić". Wiem bo sam to przerabiałem
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Uprawnienia umieszczania postów