co lepsze do canona 350d
Obiektyw Tamron SP AF 28-75 f/2.8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro
czy
Obiektyw Canon EF-S 17-85 f/4-5,6 IS USM
co lepsze do canona 350d
Obiektyw Tamron SP AF 28-75 f/2.8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro
czy
Obiektyw Canon EF-S 17-85 f/4-5,6 IS USM
a malo na ten temat bylo na forum??juz chyba dziesiatki takich pytan padly..
cenisz uniwersalnosc - 17-85
wolisz jakosc - 28-75
a reszty poszukaj, to zajmie chwile i na pewno znajdziesz to czego szukasz..
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 10-05-2006 o 14:04
To zależy do czego i jakie masz priorytety. Tamron jest jaśniejszy i lepszy pod względem jakości obrazowania (ostrość, kontrast itd.). Canon ma z kolei szybszy focus. Co do Tamrona, to wiele egzemplarzy które trzymałem w rękach dawało na zdjęciach lekką żółtą dominantę (mój egz. też). Canon wygląda pod tym względem na bardziej nautralne szkło.Zamieszczone przez chrystian
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Dlatego byłoby dobrze, gdyby admini zrobili FAQ, które będziemy mogli sami tworzyć - coś na wzór Wikipedii (oczywiście z pewnym moderowaniem, żeby ludzie nie postowali dezinformujących bzdur). Technicznie jest to z pewnością nie takie trudne do wykonania :-)Zamieszczone przez Kubak82
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Zamieszczone przez bundy
ehh, popieram, choc pewnie niektorym i tak byto nie wystarczylo.. swoja droga to dziwie sie, bo zanim wydalem kase na nowy sprzet to przede wszystkim SZUKALEM i CZYTALEM wyrabiajac sobie przy okazji opinie.. takie zasieganie jezyka' nie poparte wiedza, jest IMHO troche naiwne :-? ..
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 10-05-2006 o 20:10
1. Popieram całkowicie!!!! Najpierw SZUKAMY i CZYTAMY i... ewentualnie jak już jakieś kolretny problem (bez wcześniejszej odpowiedzi) sie urodzi to wtedy PYTAMYZamieszczone przez Kubak82
2. Mam takie same zdanie w poniższej kwesti
Zamieszczone przez Kubak82
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
www.tomaszszyszko.pl
A ja nie zauwazylem dominanty... no ale ja tam po zgraniu zdjec na kompa poswiecam im pare klikow (bo robie w RAW) w PS by dopasowac kolory, kontrast i ostrosc tak jak mi pasuje.Zamieszczone przez bundy
Ok, ja też nie pozostawiam "surowizny" prosto z aparatu :-) Chodzi mi o to, że spotkałem się z Tamronami (w tym z moim egz.), które mimo poprawnie zbalansowanej foty dawał lekką żółtą dominantę. Jasne, że robiąc RAW można wszystko zlikwidować i poprawić, ale IMO Tamron pod względem oddania kolorów nie jest idealnie neutralny.Zamieszczone przez Vitez
jest minimalna, ale naprawde MINIMALNA roznica..zrobilem 3 zdjecia trzema roznymi obiektywami (kit, tamron i pentacon 50 f 1.8 )..tamron faktycznia ma minimalna dominante ale jest ona malo zauwazalna wiec IMHO nie ma sobie nia co glowy zawracacZamieszczone przez bundy
![]()
sample chcialem wrzucuc juz teraz ale cos mi imageshack szwankuje i nie chce ładowac zdjec..bede w kazdym razie probowal i dzis na pewno zdjecia zamieszcze..
Zależy od egzemplarza, ale zazwyczaj po tej żółci rozpoznaję zdjęcia z Tamrona już na pierwszy rzut oka.Zamieszczone przez Kubak82