Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Powrót do przyszłości - czym zastąpić Canona EOS 300D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Powrót do przyszłości - czym zastąpić Canona EOS 300D

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Mam duzo zdjec z D30, D60 i 10D i mimo postepu, okreslen "przepasc" miedzy starymi a nowymi aparatami nadal wygladaja bardzo dobrze.
    Tez mam. Niedoswietlone zasniezone gory. +0.5 EV korekty ekspozycji na ISO 100 i na powiekszeniu 1:1 na niebieskim niebie szum jak w 750D przy ISO 1600. A ten 750D ma 4x tyle pikseli...

Na ekranie 4K akurat bardzo wyraznie widac ile brakuje tym matrycom 6Mpix. Kiedys nie bylo wyboru, zreszta nikt tym zdjeciom nie ujmuje... Ale jesli teraz mozna za mniej niz 1/2 pensji kupic duzo lepszy aparat na dlugie lata...

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez witek271 Zobacz posta
    Piszecie że 300 d to już stara konstrukcja a ja kilka dni temu w Zakopanem idę sobie spacerkiem po Krupówkach i jako fotograf z systemu canona od razu rzucił mi się w oczy czerwony pasek na obiektywie u jednego z przechodniów Zacząłem przyglądać się bliżej bo obiektyw duży a puszka mała Był to 24+70 2.8L podpięty do 350D więc chyba coś jeszcze z tych puszek można wyciągnąć skoro ludzie ich używają?
    a ja kiedyś widziałem malucha na dunlopach bluesponse... jak widać auto jeszcze ma potencjał.

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Ale jesli teraz mozna za mniej niz 1/2 pensji kupic duzo lepszy aparat na dlugie lata...
    To ile ty zarabiasz? i co rozumiesz przez "dużo lepszy aparat"?
    No i lepszy w porównaniu do czego?
    Ostatnio edytowane przez trothlik ; 28-05-2018 o 14:41
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    To ile ty zarabiasz?
    2000 EUR. tyle co 95% pracujacych 40h tygodniowo w NL

i co rozumiesz przez "dużo lepszy aparat"?
    taki 750D w zestawie 18-55 STM, 10-18, 55-250 wychodzi pol pensji. w porownaniu z 300D i jego 18-55 to jest funkcjonalna i jakosciowa przepasc. i nie wydaje mi sie, zeby za 5-10 lat obrazek z tego zestawu budzil jakiekolwiek zastrzezenia...

No i lepszy w porównaniu do czego?
    od 300D, bo o tym byla mowa
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

To po co takie gadanie na polskim forum? W Polsce 9 tys.zl zarabiaja nieliczni.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    2000 EUR. tyle co 95% pracujacych 40h tygodniowo w NL
    To było pytanie retoryczne.
    A poza tym czy 7XX jest tak dużo lepszy od 300D?
    Myślałem dużo lepszy aparat to coś w rodzaju jedynek. Widzę że mamy inne standardy. Poza tym jak Przemek zauważył gadka o euro jest ciut nie na miejscu...moim zdaniem. A i życzyłbym sobie móc kupić wymarzony aparat za pół wypłaty...niedoczekanie
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

To było pytanie retoryczne.
    A poza tym czy 7XX jest tak dużo lepszy od 300D?
    pod wzgledem matrycy - przepasc
    obsluga - mialem 600D i 450D z Rebeli: jest sporo lepiej. duzo lepszy uklad AF, lepiej w lapie, gibany ekranik (i jakosc AF w LV) daje wielki skok funkcjonalny (rowniez, chlip, w porownaniu z moim "duzym" aparatem - 6D)

Myślałem dużo lepszy aparat to coś w rodzaju jedynek.
    tak i nie. lepszy pod wzgledem mozliwosci, responsywnosci, to na pewno co najmniej dwucyfrowka a jeszcze lepiej 1D.
    ale jak chcesz maly aparat o dobrej matrycy i uzytecznym AF, to IMHO linia xxxD ma wiecej sensu, bo na pewno tez znacznie mniej wagi. i w tym wypadku taki 7xxD jest lepszym wyborem od jedynki

Widzę że mamy inne standardy.
    albo tez potrzeby a nie standardy.
    ja mam wysokie standardy w kwestii obrazka, bo ten 750D daje znacznie lepszy od 300D czy tez takich aparatow jak 5D mkI, 40D czy 600D (z tych co mialem).
    mam niskie standardy w kwestii wytrzymalosci sprzetu (bo nie jest u mnie narazony na uszkodzenia mechanicznne), lagow, wrazen organoleptycznych...

wybierz sobie.

autor watku nie sprecyzowal tematyki, poza tym ze ma mniej szumic (tu 750D jest znacznie lepszy od 300D) i ma miec wiecej fps (tez lepszy). stad propozycja.

Poza tym jak Przemek zauważył gadka o euro jest ciut nie na miejscu...moim zdaniem.
    bo?

napisalem oryginalnie: Ale jesli teraz mozna za mniej niz 1/2 pensji kupic duzo lepszy aparat na dlugie lata...
    wszelkie pomysly o wymarzonym aparacie za ta kwote sa, owszem, niemoje.

za 1/2 pensji staro-unijnej/amerykanskiej/japonskiej/... czyli tam gdzie sa glowne rynki producentow foto mozna kupic spokojnie, cyt. duzo lepszy aparat na dlugie lata (od 300D, gdyby bylo trudno sie domyslic). w tej cenie w wiekszym zestawie z kompletem podstawowych obiektywow. bez tych obiektywow (10-18 i 55-250) o ile wiem spokojnie miesci sie to juz w polowie polskiej pensji.

A i życzyłbym sobie móc kupić wymarzony aparat za pół wypłaty...niedoczekanie
    tez Ci tego zycze!
    www albo tez flickr

No to zapodałeś elaborat
    Ale przynajmiej wyczerpałeś temat.
    Wydawało mi się że przesiadka z XXXD na XXXD nie ma większego sensu ale widzę że jestem w błędzie.
    Prawdę mówiąc przestałem śledzić nowinki jak dostałem mój wymarzony 5D2...wieki temu. Teraz czaję się na 1 ale jak napisałem niedoczekanie bo za pół pensji raczej go nie dostanę.
    Reasumując życzę wszystkim frajdy z robienia zdjęć i zadowolenia ze sprzętu.
    trothlik

Ja gdybym miał wybierać, to albo Canona 4000D, lub Nikon 3400D. To są podobne aparaty.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów