Rozumiem twoją decyzję bo sam mam 7d MKI i MKII + cały worek szkieł i chce na co dzień kupić coś małego.
Mam też eosa M2. Dlaczego też myślę o olku? Nie ujmując nic canonowi by nikogo nie urazić w M2 brakuje mi wizjera bo wzrok mam słaby.
Natomiast M50 albo M5 nie kupię bo to nie wiele zmieni. obiektywy nadal będą duże i ciężkie. Sam chce kupić M10 tyle że uważam iż lepszym wyborem jest MKII z obiektywem 14-42 EZ - bardzo mały i niesamowicie funkcjonalny zestaw. Co do jakości zdjęć - przy iso 200-1600 nie odczujesz różnicy co do ziarna. Na plus trzeba uznać u olka wyciąganie ze świateł i cieni na minus balans bieli. Co do kolorów to można ustawić pod siebie. Af w jasnych miejscach nie odczujesz różnicy w ciemności i w ruchu to już gorzej ale nie tragicznie.
Bawiłem się tym zestawem i wiem co robię - dzo czego innego będę używał 7d a do czego innego olka choć znając życie 70% zdjęć będzie robionych olkiem a 30% canonem - szybkie akcje i coś zarobkowego gdzie liczy się wielkość aparatu a nie to co on potrafi.
Zastanów się nad MKII i obiektywem EZ - na pewno to wiele zmieni pod względem wielkości choć taki zestaw do najlżejszych nie należy.