Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Wyścigi na jak najmniejsze f

Mieszany widok

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie Odp: Wyścigi na jak najmniejsze f

A ja się poczepiam...
    Czy sensowny jest Waszym zdaniem wyścig zbrojeń, który z producentów lub który z obiektywów ma niższe f ?
    Czyli, mówiąc po polsku, który obiektyw ma najkrótszą ogniskową? Bo to właśnie oznacza symbol f...
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    A ja się poczepiam...

Czyli, mówiąc po polsku, który obiektyw ma najkrótszą ogniskową? Bo to właśnie oznacza symbol f...
    no chyba jednak nie tak do konca,
    f to stosunek długosci ogniskowej obiektywu do srednicy otworu przepuszczajacego swiatło
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 15-05-2018 o 10:12
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

A ja napisze jeszcze inaczej. Po to jest regulacja przysłony by decydować ile ma byc ostre. Lepiej miec zapas swiatla niz jego brak. Jasne szkla zawsze mozna przymknąć ale ciemnego nie otworzysz i to jest raczej oczywiste. Nikt nie każe nikomu robic zdjec z min odleglosci ostrzenia na pełnej dziurze.
    Jeszcze dodam ze jakosc obrazu szkla jasnego po przymknieciu bedzie lepsza niz ciemnejszego na pelnym otworze, a niby ta sama wartosc przyslony

Bywalec Awatar Yanc
    Miasto
    Manieczki

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    A ja napisze jeszcze inaczej. Po to jest regulacja przysłony by decydować ile ma byc ostre. Lepiej miec zapas swiatla niz jego brak. Jasne szkla zawsze mozna przymknąć ale ciemnego nie otworzysz i to jest raczej oczywiste. Nikt nie każe nikomu robic zdjec z min odleglosci ostrzenia na pełnej dziurze.
    I to powinno podsumować całą dyskusję. Masz w samochodzie silnik 300KM a jedziesz na 3 biegu 45 na godzinę - twoja wola. Możesz pojechać 240 km/h też twoja wola, ale już jak masz cinquecento to choćby skały srały nie dasz rady. Tak samo jest z obiektywami - masz dobry (znaczy jasny), możesz go pogorszyć, ale jak masz zły (ciemny)to już sobie nie polepszysz.
    C6, C7DMkII, C60D, 17-50/2,8, 50-150/2,8, 50/1,8, 85/1,8, 150/2,8 Macro, 70-200L, 120-400, 430EX, S568

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Jeszcze dodam ze jakosc obrazu szkla jasnego po przymknieciu bedzie lepsza niz ciemnejszego na pelnym otworze, a niby ta sama wartosc przyslony
    I właśnie o takie odpowiedzi mi chodzi.
    Nigdy nie robiłem tego typu testu bo wydaje mi się że do porównania powinny być szkła o tej samej ogniskowej a ja póki co z takich "lepszych" to mam tylko 100 2.8L macro no i tą wspomnianą Sigmę 50.

Zapas "mocy" zawsze dobrze mieć. W aucie mam 300KM z małym haczykiem i czasami wykorzystuję. Gdybym miał 400 czy 500 to pewnie też bym wykorzystał raz na jakiś czas, ale spokojnie "przeżyję" z tym co mam

Przed wydaniem takiej kasy na obiektyw dobrze byłoby podłączyć do puszki i sprawdzić je w boju. Niestety o ile 70-200 był np. w Mediamarkt to już 28-300 w Kielcach nigdzie nie znajdę.
    Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws

no chyba jednak nie tak do konca,
    f to stosunek długosci ogniskowej obiektywu do srednicy otworu przepuszczajacego swiatło
    Niestety, do końca - f to tylko i wyłącznie ogniskowa (z ang. focal length).
    To, co piszesz, to jest otwór względny - stosunek średnicy źrenicy wejściowej obiektywu (czyli, oględnie rzecz ujmując, obrazu otworu przysłony widzianego przez przednią soczewkę) do jego ogniskowej. Formalnie zwykło się zapisywać to w postaci ułamka z licznikiem 1 - czyli np. 1/2,8 lub 1:2,8, ale także (a to już moda anglosaska) w postaci ułamka z licznikiem f - np f/2,8, co też zwie się z angielska f-stop czy f-number. Na wyświetlaczach aparatów jest to z kolei skracane do F2,8.
    Z tym, że f czy F nie jest nazwą tego parametru, ale jego częścią składową.
    No i jest też forma jeszcze bardziej skrócona, w postaci samego mianownika ułamka bez 1 czy f, czyli na przykład 2,8 - i ta nazywa się liczbą przysłony.
    I np. wg norm niemieckich liczbę przysłony oznacza się literą k, a ogniskową jak najbardziej f.

Lepiej miec zapas swiatla niz jego brak. Jasne szkla zawsze mozna przymknąć ale ciemnego nie otworzysz i to jest raczej oczywiste.
    Ojojoj - uważaj Ty lepiej... Wg dość powszechnie panujących na forach dogmatów nie po to kupuje się jasne obiektywy, żeby je przymykać...
    Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 15-05-2018 o 12:56
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

A propos jeszcze (bardzo) jasnych obiektywów - pamiętać trzeba, że poza bardzo-małą-głębią-ostrości przekładają się one ponadto na zakres działania układów pomiarowych aparatu w kiepskich warunkach oświetleniowych. Im obiektyw jaśniejszy, tym dłużej aparat da radę.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Kiedys mialem manie kupowania szkiel, ale im dluzej fotografuje tym zostaje ich mniej, reszty po prostu sie nie uzywa i coraz częściej zbierają kurz

Jasne obiektywy kupuje się raczej świadomie, w określonym celu. Jeśli potrzebujesz obiektywu f/4 to po prostu kup taki, a nie zastanawiasz się po co komu f/1.2

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów