Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Pomocy! DPP robi mi okropne rawy!

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie Pomocy! DPP robi mi okropne rawy!

Tak wygląda RAW po przerobieniu w DPP na JPEG ??:

tragedia, to ISO 200, a JPEGi wyglądają całkowicie normalnie, niestety na razie nie mam w kompie win XP, (tylko 98 ) więc inny program na razie odpada, a po za tym nie sądzę aby DPP wszystkim robił takie zdjęcia, widziałem zdjęcia obrobione w tym programie i w żadnym nie było takiego szumu powstałego przy kompresji do JPEG...
    poradźcie
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jakbyś mógł podesłać rawa : twpk(goryl)o2.pl

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ISO 200 to to moze i jest, ale niedoswietlone po byku (stawiam na jakies 2,5~3 dzialki). ja bym tu nie narzekal na program, ze nie potrafi naswietlic poprawnie
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

wrzuc tez resize z wolaniem z parametrami na '0'

Coś już napisał Awatar virpower

Domyślnie

Właśnie mam ten sam problem. Od pewnego czasu robie wszystko w RAW-ie. Teraz gdy dochodzi do procesu przekształcenia tego do "Jotpega" (heh), to przy niektórych zdjęciach wystepują daleko idące szumy. Widze jednak że kolega akustyk wspomniał o niedoświetleniu i pewnie ten problem zachodzi właśnie przy przerabianiu z RAW > JPEG przy niedoświetlonym zdjęciu. Moim zdaniem tak być nie powinno - jakie sa tego przyczyny???

Uzależniony

Domyślnie

to jak, robie fotke niedoswetlona w jpg i git a z rawa nie git ... losowo widze ze kazdy ma jakiegos pecha do poszczegolnych progsow do rawow, nie liczac tego ze ech nie oszukujmy sie cmos szumi w poszczegolnych egzemplarzach puszek inaczej, smiac sie plakac?

Domyślnie

...dokończenie poprzedniego wątku...
    Tak.. przy konwertowaniu innego zdjęcia które jest bardzo ciemne (no ale takie ma być), przerabia się bardzo ładnie. Niewiem także dlaczego po przerobieniu na JPEG w programach Canona zdjęcie JPEG jest bardzo wyraźne, a w przeglądarkach jest takie sobie - nie ostre. Może to już inny temat, ale i tak niektóre zdjęcia (może dlatego że była użyta lampa) przerabiane są jakby nieprawidłowo (patrz zdjęcie AdrianaP) przy przeglądaniu je (po przerobieniu) w programie Canon. Inne przeglądarki pokazują zdjęcie na jednym poziomie wszystkie, lecz z mniejszą ostrością.

Domyślnie

emisiaczek! właśnie przetestowałem to wszystko, i to ma związek z rozmiarem wyświatlanego zdjęcia na ekranie - jeżeli zapisze się jpeg-a z rawa do ustawionej na monitorze rozdzielczości to jest wszystko ok ..inaczej zdaje sie nam że szumi. Poprostu monitor ma swoje właściwości... Na wydruku zdjęciowym pewnie by tego nie było widac... nagram na CD, zaniosę do wydruku i sparawdzę ... ateraz do łóżeczka spac bo już po 04:00

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krzeszowice

Domyślnie

Jaką masz wersję DPP?
    Jarecki

Domyślnie

Moja wersja DPP to 2.0.3.7 Aktualizowałem w przeciągu ostatniego tygodnia ze strony Canona. Generalnie wszystko zaktualizowałem, no bo dlaczego by nie?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów