Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 98

Wątek: Mała alternatywa w góry dla Canon 5D MK III. A6000? RX1?

Domyślnie Odp: Mała alternatywa w góry dla Canon 5D MK III. A6000? RX1?

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Fotografowanie bezlustrem w górach wydaje mi się problematyczne nie tylko ze względu na zasilanie. EVF szybko stają się "nieczytelne" w warunkach silnego nasłonecznienia czy śnieżnego krajobrazu. .
    Skąd te bajki? Jak jest dobra muszla, to evf jest czytelny. Analogicznie do OVF
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez adming Zobacz posta
    Skąd te bajki? Jak jest dobra muszla, to evf jest czytelny. Analogicznie do OVF
    Nie o muszlę chodzi. Dynamika EVF jest co najwyżej taka jak matrycy (czyli już niewielka), a w rzeczywistości jeszcze znacznie mniejsza (8-bit?). Jeśli wyjdziesz fotografować scenę z silnym oświetleniem/kontrastem (np. osoby w śnieżnym krajobrazie czy choćby ptaka na letnim błękitnym niebie), to fotografowany na ich tle obiekt zacznie znikać w cieniach, które są już daleko poza możliwością odwzorowania EVF (za to śnieg czy niebo będą piękne).

To są oczywiście przypadki skrajne, ale wcale nie wydumane, o tej porze roku zupełnie przeciętne (plaża, jezioro etc.) I wynikają z rozwiązań konstrukcyjnych bezluster.
    Podobnie z zasilaniem. Wczoraj fotografując równocześnie A6300 + 100-400 IS oraz 80d + 500/4 L IS osiągnąłem w przypadku Sony zużycie na poziomie jedna bateria na godzinę! Natomiast bateria w Canonie pewnie starczy mi jeszcze na kilka dni... Bezlustro zużywa baterię cały czas, lustrzanka z rzadka...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 24-04-2018 o 08:57

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Nie o muszlę chodzi. Dynamika EVF jest co najwyżej taka jak matrycy (czyli już niewielka), a w rzeczywistości jeszcze znacznie mniejsza (8-bit?). Jeśli wyjdziesz fotografować scenę z silnym oświetleniem/kontrastem (np. osoby w śnieżnym krajobrazie czy choćby ptaka na letnim błękitnym niebie), to fotografowany na ich tle obiekt zacznie znikać w cieniach, które są już daleko poza możliwością odwzorowania EVF (za to śnieg czy niebo będą piękne).
    Acha a w OVF to tego ptaka będziesz widział wyraźniej? Oko Ci ogarnie kontrast jasne/niebo ptak? Bo obecne matryce i EVF mogą wyświetlić większy kontrast niż percepcja oka.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Nie wiem jak Twoje oko, ale moje ma możliwość lokalnej adaptacji i w przeciwieństwie do matrycy/EVF nie musi "oglądać" fotografowanej sceny w całości. W każdym razie matrycy na pewno nie dam sobie wszczepić

Pełne uzależnienie

Masz zoom w oku? Co do EVF to chyba jednak dobrze, ze pokazuje to co widzi matryca bo od razu widac co przy kontrastowej scenie wypali sie w swiatlach a co utonie w cieniach. Dolozmy do tego histogram, zebre peaking czy waveform i mamy komplet narzedzi nieosiagalnych dla OVF.

Brałbym zdecydowanie A6XXX ze wskazaniem na A6300. Sprawdź DR tego aparatu i wszystko powinno być jasne. Co do funkcjonalności evf w górach to sprawdza się w 100%. Ja łażąc 12h rzadko zaczynam drugą baterię ale nie szaleję bo nie potrzebuję 12567 zdjęć z jednego wypadu. Robię 100-200 klatek dziennie z czego zostawiam 20%. Do 20tki polecam konwerter fisheye. Genialny zestaw. Wygodny w użytkowaniu i leciutki. Konwerter jest zakładany na obiektyw tak więc obsługa jest rewelacyjna. Wada to słaby lcd w jasny dzień i mały evf aczkolwiek to co czytałem we wcześniejszych postach nigdy mi się nie zdarzyło. Chociaż nie cierpię evf to jednego nie można mu odmówić. W ekstremalnych warunkach (jasno/ciemno) jest bardziej funkcjonalny niż optyczny.

Bywalec Awatar szymkowski
    Miasto
    Kraków

Zapominacie Panowie o jednym. Tutaj chodzi o alternatywę w góry, ale nie o panoramy, krajobraz, ale o zdjęcia postaci ze wspinania. Coś w tym stylu.

Tutaj nie za bardzo jest czas na kadrownie, pozowanie, kombinowanie. Często wyciągam aparat, strzelam kilka klatek i chowam. Dopiero później patrzę co wyszło (oczywiście w dużym uproszczeniu).
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

do takich zdjęć iphone/xiaomi/samsung wystarczy
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Bywalec Awatar szymkowski
    Miasto
    Kraków

Być może Tobie ;-)
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez szymkowski Zobacz posta
    Być może Tobie ;-)
    zamierzasz publikować gdzieś te zdjęcia, bo jeśli nie, to dobra komórka wystarczy

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów