Pokaż wyniki od 41 do 50 z 98

Wątek: Mała alternatywa w góry dla Canon 5D MK III. A6000? RX1?

Widok wątkowy

Bywalec Awatar szymkowski
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Mała alternatywa w góry dla Canon 5D MK III. A6000? RX1?

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    ja bym wziął jakąś 1-calówkę, np. Panasa Lx15 - mały i wszystkomający
    Gdybym miał mieć taki aparat to bym wolał robić zdjęcia komórką. Do tego power bank w kieszeni i pewnie by było "podobnie".

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Ponieważ zależy Tobie chyba na ff, a jednocześnie bez sensu będzie przepłacać, to weź Sony a7 II i do tego jakieś małe stałe szkło. Sony to niestety sprzęt, który bardzo traci na wartości, a te a7II są już tanie (choć możliwe że będą niebawem jeszcze dużo tańsze).
    Nigdzie nie pisałem, że zależy mi na FF. Zależy mi na obiektywie odpowiadającym 35-tce na FF.

A7 II jest:
    - duży / minimalnie mniejszy od Canona. Różnica to 3cm szerokości i 2 wysokości. To tyle co nic.
    - drogi / za tą cenę mógłbym mieć już RX1 z obiektywem. Do tego RX1 dużo lżejszy i już z obiektywem.
    @jan pawlak - poniekąd piszesz prawdę, jednak już wyżej zrobiłem jakieś porównanie i opisałem co z niego wyszło.

System nie jest istotny. Nie jest istotny również zmienianie obiektywów.

Póki co mogę powiedzieć, że idealnym aparat dla mnie:
    RX1 II - ze względu na to, że ma wszystko co potrzebuję, ale cena dla mnie jest za wysoka i aparat za drogi jak na możliwość zniszczenia jak i dla zdjęć amatorskich.
    RX1 I - wydaje się strzałem w 10-tkę. 35-tka, pełna klatka, super obiektyw + jakość wykonania. Cena za używkę 4200zł (allegro - nie wiem jak ze stanem aparatu). Jest to aparat najlepszy i spełnia moje wszystkie wymagania oprócz ceny. Wolałbym tańszy :-)
    Canon 5M + 22 STM. Nie jest FF, ale z obiektywem 22 2.0 stanowi odpowiednik 35-tki na FF. Za cenę 3000zł (dużo taniej) niż RX1. 10g cięższy (tyle co nic) i minimalnie większy, ale dużo tańszy. Nie wiem tylko jak z jakością obrazka?

"Znalazłem" jeszcze przed chwilą M6. Wydaje się równie dobry co M5 z tym, że mniejszy bo bez wizjera. Właśnie patrzę na testy na optycznych.

Taki aparat mógłbym sobie zawiesić na plecy (400g to tyle co nic) odpowiednią taśmą i nawet bym go nie zauważył.

Wydaje mi się, że jako backup jest to chyba najlepsze i zarazem najtańsze rozwiązanie. Szkoda tylko, że obudowa jest bardziej gumowa niż magnezowa jak w Sony, ale z drugiej strony guma powinna być bardziej wytrzymała w kontakcie ze skałą.
    Ostatnio edytowane przez szymkowski ; 23-04-2018 o 10:09
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Uprawnienia umieszczania postów