Pokaż wyniki od 11 do 20 z 98

Wątek: Mała alternatywa w góry dla Canon 5D MK III. A6000? RX1?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Mała alternatywa w góry dla Canon 5D MK III. A6000? RX1?

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Do wydruków sensownej jakości i na dodatek niezależnie od wielkości, spokojnie wystarczy 12 bayerowskich megapixeli (6 bez interpolacji). Przy założeniu, że obrazek oglądany jest z odległości równej jego przekątnej lub większej. Przekątna, to minimalna odległość z jakiej da się sensownie oglądać obraz jako całość. Jeśli chcę pokazać detal, to zmieniam ogniskową lub posługuje się zoomem nożnym (ok, w górach się nie da). Notoryczne oglądanie obrazów 70x100 z odległości 20 cm jest moim bardzo subiektywnym zdaniem przejawem jakiegoś natręctwa lub innej przypadłości. Są pewnie wyjątki od tej zasady, tak na szybko, to przychodzą mi do głowy zdjęcia szpiegowskie i fototapety, ale te dwa rodzaje fotografii zupełnie mnie nie interesują.
    Odległość dobrego widzenia (zdrowy człowiek bez zmęczenia "oka" widzi najostrzej) wynosi 25cm.
    I dla/z tej odległości oceniana jest (rozdzielczość) ilość zarejestrowanych szczegółów na zdjęciu i mikrokontrast (w sumie ostrość).
    W czasach klisz/powiększalników zdjęcia miały rozmiar (standard) 20cm x 30cm, teraz przy ocenie rozdzielczości/ostrości układu matryca+obiektyw ocenia się względem rozmiaru wydruku natywnego, 1 piksel wydruku = 1 piksel matrycy.

Im więcej pikseli ma matryca tym większy wydruk (tak by nie dochodziło do redukcji rozdzielczości) którego ostrość oceniamy/mierzymy z odległości 25cm.
    Ostrość zdjęcia/wydruku jaką uzyskuje się mierzonym/badanym układem matryca+obiektyw.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-04-2018 o 16:23
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów