Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: PS CS2 vs. C1 i RAW

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RaV22
    Fakt przy 16 bitach lepiej, ale i tak gorzej niż z C1.
    Dzięki za porady.
    A jeszcze powiedz w jaki sposob powiekszasz do tych 300-400% ?
    Bo C1 moze miec zaimplementowany jeden, ale za to dobry algorytm, za to w CS mozesz to zrobic na wiele sposobow i moze akurat uzywasz tego mniej wlasciwego, a przez to gorszego od C1 sposobu?

Najgorszy sposob to podglad lupka na 300-400% jak to ma wygladac - wtedy jest tylko pobiezna interpolacja i sprawia rzeczywiscie wrazenie sporej kaszany.
    Dopiero ostrozniejsza interpolacja (znam dwa polecan jako najznosniejsze sposoby - interpolowanie krokami o max 10% rozmiaru, oraz Genuine Fractals - taki pluginek) i pozniej ogladanie efektow juz na powiekszonym zdjecie ale z lupka na 100% da lepszy wynik.

Bywalec Awatar RaV22
    Miasto
    Warszafka

Domyślnie

Powiększam w programie w którym składam (InDesign). Wolę pixle niż mydło. Generanie trochę cię czepam, ale zastanowiła mnie aż taka różnica w efekcie końcowym (z C1 i z PS).
    Znasz polskojęzyczne strony wyjaśniające mechanizmy "wywoływania" RAW-ów?

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Tia... tylko potem te cudowne 16-bit i tak trzeba wykastrować do 8, jeśli chce się zrobić odbitki w labie :-)
    Oddawalem jakis czas temu na DVD wypalone zdjecia do labu (w ramach testowania). Czesc byla w 8 bitach, czesc 16 bitach. Lab nie robil problemow z 16 bitowymi. Inna sprawa, ze na 'odbitkach' 8 bitowe nie byly do odroznienia od 16 bitowych.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Bywalec Awatar RaV22
    Miasto
    Warszafka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Oddawalem jakis czas temu na DVD wypalone zdjecia do labu (w ramach testowania). Czesc byla w 8 bitach, czesc 16 bitach. Lab nie robil problemow z 16 bitowymi. Inna sprawa, ze na 'odbitkach' 8 bitowe nie byly do odroznienia od 16 bitowych.
    Ciekawe W labie w MM (kiosk) nie przyjął 16 bitowych tifów.

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Mi kiedyś w lab nie wywołali tiffa 8 bitowego, bo maszyna nie przyjmowała takiego formatu

Ja zauwazyłem że sporo zalezy od samego zdjęcia, przeważnie stosuje C1, ale czasem efekty lepsze otrzymuję z PS.

PS: Niech żyja uzytkownicy Indyka
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

RobertK
    Guest

Domyślnie

Witam. A co myślicie o BibblePro. U mnie w C1 jakoś kontrast jest spory i nie bardzo mi się wynik podoba. Wszystkiego już próbowałem i nie jest dobrze. RawShooter lepiej, ale z kolei kolory troszkę "płaskie". Zacząłem bawić się BibblePro. Pierwsze wrażenie - straszny muł, ale efekty niezłe.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów