Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Uszkodzona matryca w 350D?

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    to znaczy "przykryc" je w wewnętrznym oprogramowaniu aparatu. te "bad piksels" sa niejako zastepowane przez sasiadujace z nimi piksele, ktore dzialaja prawidlowo.. cos jak usuwanie ich w PS-ie tylko ze aparat robi to automatycznie :wink:
    I wtedy np. osoby na zdjęciach, które znajdą się w zmapowanym obszarze, będą o 1 pixel chudsze (przy kadrach poziomych) lub o 1 pixel niższe (przy kadrach pionowych). To pierwsze z pewnością pokochają kobiety ;-) ;-) ;-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    I wtedy np. osoby na zdjęciach, które znajdą się w zmapowanym obszarze, będą o 1 pixel chudsze (przy kadrach poziomych) lub o 1 pixel niższe (przy kadrach pionowych). To pierwsze z pewnością pokochają kobiety ;-) ;-) ;-)
    A to drugie znienawidzą
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Nie będzie tak źle piksele zostaną uśrednione z sąsiadujących sprawnych

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

To wyglada na walnieta linie wzmacniacza lub kabla - mysle ze nie beda mapowac tylko wymienia matryce.

BTW: czy mapowanie napewno maskuje hot'y/dead'y na RAWach?

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RadiB
    To wyglada na walnieta linie wzmacniacza lub kabla - mysle ze nie beda mapowac tylko wymienia matryce.

BTW: czy mapowanie napewno maskuje hot'y/dead'y na RAWach?

@RadiB - czy mógłbyś rozwinąć ten wątek, gdzieś już słyszałem to stwierdzenie ale bardzo enigmatycznie, o co chodzi z tymi kablami?

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

Matryca sklada sie z komorek swiatloczulych, ulozonych w liniach i kolumnach. Podczas odczytu matrycy, kazdy piksel jest adresowany i napiecie na nim mierzone. Jesli jedna kolumna nie jest selektowana poprawnie, odczytywane jest napiecie tylko na jednym pikselu dla wszystkich lini w tej kolumnie. Wtedy wszystkie piksele w jednej kolumnie maja jednakowy kolor.

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Dostałem, info z serwisu, bez większych szczeg. że wymienią mi matrycę.

Domyślnie mapowanie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    zmapują tę kreskę
    Może naiwne pytanko, ale czy można samemu "zmapować" opisaną w tym wątku przypadłość?
    Posiadam 20D i coś podobnego mi się objawiło przy wyższych czułościach.

Bywalec Awatar viTo
    Miasto
    Kędzierzyn - Koźle

Domyślnie

z tego co wiem, to mozna samemu zmapowac matryce. Potrzebne jest do tego oprogramowanie, ale nie wiem jakies... Cos juz bylo na ten temat.
    EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
    Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

PawelPP
    Guest

Domyślnie pionowy cienki czarny pasek

... po wykonaniu zdjęcia zarówno na wyświetlaczu aparatu jak i później po wgraniu do pc na zdjęciu jest pionowy cienki czarny pasek...

trochę późno, ale może komuś się jeszcze przyda. miałem coś takiego w 300D. sprzedawca wciskał mi kity (wersja amerykańska, kupiona na działalność, czyli bez praw konsumenta), że to moja wina i bład przy czyszczeniu matrycy - to chyba 2 punkty przez całą wysokość matrzycy, czyli włos jest przy tym całkiem gruby. zerwałem umowę, zarządałem zwrotu wzajemnych świadczeń (sprawa była o krok od sądu) i... już od ponad pół roku mam 350 D
    Samemu chyba nie da się tego zrobić
    Nie na wszystkich zdjęciach to wychodizło. Były serie: 100 zdjęć z paskiem, 100 bez, 100 z, 100 z i znowu bez
    Pozdrawiam.
    Paweł

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów