Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
cześć, mam nadzieje, że uda mi się wytłumaczyć na czym polega problem.
W 5d nie podświetla mi się punkt na który mam ustawiony AF. ( w ciągu dnia nie stanowi to problemu, gorzej po zmroku, w słabym świetle, gdzie po prostu ciężko wycelować precyzyjnie).
W 6d nawet muśnięcie spustu powoduje podświetlenie na czerwono punktu AF (ułatwia to celowanie w punkt ). Niestety w 5d punkt podświetla się dopiero w momencie kiedy aparat wyostrzy i zrobi zdjęcie.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy w 5d można ustawić aby punkt podświetlał się podobnie jak w 6d czyli nawet jak aparat nie wyostrzy. W 6d jest to opcja: nakładkowe wyświetlanie, niestety nigdzie tego nie widzę w 5'tce.
Męczę się już 2-gi dzień, dzisiaj nawet prosiłem o pomoc chłopaków na stoisku Canona ale bez efektu...
Odp: Nakładkowe wyświetlanie AF w 5d III [ problem ]
Zdebik, dzięki za wiadomość.
Tą opcję mam załączoną i niestety nie pomaga. Przy takiej konfiguracji Tobie za każdym razem punkt af się podświetla?
Może z moją 5'tką jest coś nie tak po prostu.... parę dni temu wróciła z serwisu z kalibracji, sam już nie wiem.
Zamieszczone przez Żwirek
Zdebik, dzięki za wiadomość.
Tą opcję mam załączoną i niestety nie pomaga. Przy takiej konfiguracji Tobie za każdym razem punkt af się podświetla?
Może z moją 5'tką jest coś nie tak po prostu.... parę dni temu wróciła z serwisu z kalibracji, sam już nie wiem.
Tak, za każdym razem gdy go zmieniam podswietla się na czerwono. Podobno w 5d4 nawet może świecić cały czas.
parę dni temu wróciła z serwisu z kalibracji, sam już nie wiem
1. A czy przed wysłaniem do serwisu wyświetlały się punkty AF? Z tego co się orientuję, to serwis przed kalibracją przywraca w aparacie wszystkie ustawienia do fabrycznych, i przypuszczam że masz tą funkcję wyłączoną.
2. Nie mam 5d3 (tylko 5d1) ale z tego co widzę na zdjęciu powyżej to jest funkcja af point display during focus - wyświetlanie af point podczas ustawiania ostrości. Tam bym poszukał ustawień???
W 6d nawet muśnięcie spustu powoduje podświetlenie na czerwono punktu AF (ułatwia to celowanie w punkt ). Niestety w 5d punkt podświetla się dopiero w momencie kiedy aparat wyostrzy i zrobi zdjęcie.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy w 5d można ustawić aby punkt podświetlał się podobnie jak w 6d czyli nawet jak aparat nie wyostrzy. W 6d jest to opcja: nakładkowe wyświetlanie, niestety nigdzie tego nie widzę w 5'tce.
W 5D Mark III to tak nie działa ponieważ wizjer w nim zamontowany to nie jest już ten sam wizjer co w 6D co najprawdopodobniej spowodowało zmianę podejścia co do obsługi wyświetlania punktów AF.
Test aparatu Canon EOS 6D - Budowa, jakość wykonania i funkcjonalność ...
Canon EOS 6D zastał wyposażony w pentapryzmatyczny wizjer o pokryciu około 97% pola widzenia. Jego powiększenie wynosi 0.71x, a odległość źrenicy wyjściowej 21 mm. Regulacja dioptrażu może odbywać się od −3 do +1 dpt. Co ciekawe, w przeciwieństwie do 5D Mark III, w 6D mamy możliwość wymiany matówki.
Test aparatu Canon EOS 5D Mark III - Budowa, jakość wykonania i funkcjonalność ...
Wizjer w 5D Mark III pokrywa około 100% pola widzenia. Jego powiększenie wynosi 0.71x, a odległość źrenicy wyjściowej 21 mm. Regulacja dioptrażu może odbywać się od −3 do +1 dpt. Wizjer został wyposażony w przepuszczalny ekran LCD, który służy między innymi do wyświetlania punktów AF oraz siatki kadrowania. W niektórych sytuacjach w wizjerze można również wyświetlać symbol ostrzeżenia.
Ja aktualnie używam 5DS (wcześniej 6D a jeszcze wcześniej 5D) gdzie o ile się nie mylę jest zamontowany ten sam rodzaj wizjera co w 5D Mark III.
1. Wybrany przez mnie punkt AF podświetli się tylko w momencie kiedy aparat załapie ostrość czyli przy przytrzymanym dłużej spuście migawki - wtedy zostaje podświetlony wybrany punkt AF a wraz z nim błyska cały ekran wizjera.
2. Jeżeli delikatnie musnę spust migawki bez wyostrzania i zacznę sterować joystickiem to zmieniam pozycję punktu AF na ekranie wizjera gdzie podczas zmiany tej pozycji wybrany punkt AF zostaje podświetlony a wraz z nim błyska cały ekran wizjera.
3. Jeżeli nacisnę przycisk [+] obok * to wyświetlą mi się wszystkie punkty AF i będą to punkty podświetlone.
Moje ustawienia w zakładce AF to:
Wyśw. p.AF przy nast.ostrości -> Wybrane (stałe)
Pkt AF podczas AI Servo AF (dostęp do tej opcji za pomocą przycisku Q) -> OFF ale jak dam na ON to mam "dyskotekę" czyli Canon rozwiązał pewien problem z którym borykał się? (mam nadzieję że go wyeliminowali) 5D Mark III https://fotoblogia.pl/1971,podswietl...ie-byc-mozliwe
Chodziło o podświetlenie punktów AF w trybie AI Servo gdzie w tekście przewinęła się również sprawa wizjera:
Producent bada obecnie takie rozwiązanie, bo nie wiadomo czy jest to możliwe do wykonania. Poprzedni system miał inny typ matówki, więc zmiany były prostsze do wprowadzenia, ponieważ nie było odbić w wizjerze. Nowy system, z ekranem LCD w wizjerze, odbija czerwone światło, co może mieć wpływ na pomiar światła. W EOS 1D X pole wizjera jest większe, niż w 5D Mark II, który pomaga projektantom we wprowadzeniu działających zmian. W Canonie EOS-1D X podświetlenie i mierzenie światła działają zamiennie. Projektanci testują identyczne rozwiązanie w Canonie 5D Mark III, jednak nie są pewnie czy uda im się stworzyć system działający tak samo.
Zamieszczone przez mkamelg
W 5D Mark III to tak nie działa ponieważ wizjer w nim zamontowany to nie jest już ten sam wizjer co w 6D co najprawdopodobniej spowodowało zmianę podejścia co do obsługi wyświetlania punktów AF.
Test aparatu Canon EOS 5D Mark III - Budowa, jakość wykonania i funkcjonalność ...
Ja aktualnie używam 5DS (wcześniej 6D a jeszcze wcześniej 5D) gdzie o ile się nie mylę jest zamontowany ten sam rodzaj wizjera co w 5D Mark III.
1. Wybrany przez mnie punkt AF podświetli się tylko w momencie kiedy aparat załapie ostrość czyli przy przytrzymanym dłużej spuście migawki - wtedy zostaje podświetlony wybrany punkt AF a wraz z nim błyska cały ekran wizjera.
2. Jeżeli delikatnie musnę spust migawki bez wyostrzania i zacznę sterować joystickiem to zmieniam pozycję punktu AF na ekranie wizjera gdzie podczas zmiany tej pozycji wybrany punkt AF zostaje podświetlony a wraz z nim błyska cały ekran wizjera.
3. Jeżeli nacisnę przycisk [+] obok * to wyświetlą mi się wszystkie punkty AF i będą to punkty podświetlone.
Moje ustawienia w zakładce AF to:
Wyśw. p.AF przy nast.ostrości -> Wybrane (stałe)
Pkt AF podczas AI Servo AF (dostęp do tej opcji za pomocą przycisku Q) -> OFF ale jak dam na ON to mam "dyskotekę" czyli Canon rozwiązał pewien problem z którym borykał się? (mam nadzieję że go wyeliminowali) 5D Mark III https://fotoblogia.pl/1971,podswietl...ie-byc-mozliwe
Chodziło o podświetlenie punktów AF w trybie AI Servo gdzie w tekście przewinęła się również sprawa wizjera:
Podświetlenie w wizjerze -> AUTO
czyli dobrze rozumiem, że w 5d mrk III to po prostu nie będzie działało ?
W 50d jest tak że wybrany punkt ostrości mruga na czerwono w trakcie ostrzenia natomiast w 5dmk3 podświetla wszystkie punkty a nie ten jeden który wybrany do ostrzenia . Też mi to przeszkadzało , ale trzeba było się przyzwyczaić
Eos- 5d MK 3 + Eos-50d + C 70-200/f2,8 +Extender canon 1,4 III + C 24-70/f4 + C 50/f1,4 + C18-200 / f3,5-5,6 + Speedlite 580EXII
Komentarz