Pytanie jaka jest w tym obiektywie aberacja chromatyczna?
Według testów to doś duża - ale według testów to i on jest pod względem ostrości porównuja go do 28-135 a praktyka z cyfra mówi ponoć inaczej inaczej.
Co wy na to - moze jakieś sample?
Michał
Pytanie jaka jest w tym obiektywie aberacja chromatyczna?
Według testów to doś duża - ale według testów to i on jest pod względem ostrości porównuja go do 28-135 a praktyka z cyfra mówi ponoć inaczej inaczej.
Co wy na to - moze jakieś sample?
Michał
Na prawdę mało sampli jest z Tamrona. I na forum i w sieci. Możesz mieć problem![]()
Chodzi mi o sample będące przykładem aberacji
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Ponad dwa lata fotografowalem Tamronem 28-75 - sam ten obiektyw pstryknal cos okolo 10 tys zdjec bo byl moim podstawowym szklem - i ... niestety z tych ok 10 tys zdjec nie potrafie znalezc zadnego sampla z aberracjami z niegoZamieszczone przez fotna
![]()
No to teraz masz Canona i to sie zmieni :wink:Zamieszczone przez Vitez
Ja też prędzej znajdę sample z aberracjami np. z 100 2.0 niż z tamrona..
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ponad 200 zdjec, z czego kilka zrobilem specjalnie w drzewa, pod swiatlo, na iso1600 i f4 - rowniez zero aberracji. No cos mnie chyba nie lubia te cholery aberracyjneZamieszczone przez Pikczer
Ale za to 85 1.8 ma aberracje.
Bo to stalka, a stalki sa najlepszeZamieszczone przez Vitez
![]()
ps
oj, chyba zaraz Jac sie odezwie :-)
skoro nalegasz ;-), sa zoomy ze swiatlem mniejszym niz 2.8?... a no widzisz - niema 8), jak sie przymknie do 2.8 to wszystkie aberacje ustepuja ;-)Zamieszczone przez Pikczer
a co do tematu to nie przejmuj sie CA, wszystko troche aberuje na cyfrze i niekonicznie jest to wina szklaale tez soczewek przed matrycą, trzeba się z tym pogodzic poprostu...