Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Jaki teleobiektyw do fotografowania samolotów - 70D

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Odp: Jaki teleobiektyw do fotografowania samolotów - 70D

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Jesli chodzi o wage to polecam sprobowac focenia z monopoda wideo. Tylko takiego troche lepszego np. Manfrotto z rozkladanymi nozkami i olejowa glowica.
    Nie da się Albo może inaczej: da się ale tylko w pewnych przypadkach.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 27-03-2018 o 15:24

Wg mnie 150-600 wersja do subiektywnego wyboru. Przerzuciłem się z C100-400 na T150-600 V1. Poza wrażeniem z posiadania eLki pozostałe aspekty wszystkie a lepsze w Tamronie. Używki można kupić w podobnej cenie. Jedno jest pewne - tleobiektyw może byc tylko za krótki ;-)

Co do porównań sigma/tamron to fotografowałem każdym. Różnica na 600/6,3 jest minimalna. Najlepsza sigma S ale to jest najlepszość dla pixelpeeperów. Najgorsza sigma C. Po przymknięciu do F8 Tamrony są takie same jak sigma S też po przymknięciu (w granicach detekcji ludzkiego oka a nie przyrządu).

Mam nowego G2 po sesji testowej. Co prawda ptaki a nie samoloty fotografuję ale jak się obrobię to moge wrzucić fotkę.
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ja mam 100-400 mk I stąd pewnie moje zastrzeżenia do pracy z konwerterem. O dobrej pracy mk II z konwerterem słyszałem.
    Monopod jest raczej ograniczeniem przy foceniu samolotów, choć przy pewnych zdjęciach może pomóc.

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Suchy Zobacz posta
    Coś chłopaki przesadzacie z tymi wagowymi problemami. Ja mam co prawda Sigme 150-600 C, która jest nieco lżejsza, mój 80D jest rozmiarów i wagi korpusów FF. I z takim zestawem chodzę na marszobiegi po lesie, pokonuję ok. 20km w terenie w czasie rzędu 2,5 godz. i nie narzekam.
    Co innego chodzić ze sprzętem, a co innego trzymać taki zestaw skierowany ciągle w górę, polując na samoloty/ptaki.

Bywalec

No wątek się rozkręcił
    @miszak - fajne fotki- gratuluje!

Tak trochę na marginesie, bo to forum Canona, najlepsze opinie jeśli chodzi o zoomy / tele to słyszałem o...Nikkor 200-500 VR Zdjęcia - perfekcja! Teraz wyszedł jeszcze jakiś mega drogi 170-500 ? (chyba ze stałym światłem F4 ), to może być jeszcze lepszy, ale ten Nikkor 200-500 jest po prostu rewelacyjny. Chociaż oczywiście obie Sigmy 600 i Tamron 600 G2 wypluwają już i tak bardzo dobre fotki i powinny zadowolić 99% fotografujących.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Nie gloryfikujemy focenia samolotów... jednak sa przerwy między pokazami, a pokaz to tak do ok. 15 minut max, chyba, że lata grupa Jest czas na odpoczynek i regenerację
    Co do Nikkora 200-500, co prawda nie mam, ale ma kilku kolegów, zarówno cropy jak i FX, wszyscy bardzo chwalą.

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    Co innego chodzić ze sprzętem, a co innego trzymać taki zestaw skierowany ciągle w górę, polując na samoloty/ptaki.
    dokładnie tak, zwykle w tłoku, często na drabinie ...

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Suchy Zobacz posta
    Coś chłopaki przesadzacie z tymi wagowymi problemami....
    Jak się ma zrąbany kręgosłup, to się zaczyna zwracać uwagę na wagę. Ja tak mam i z T 150-600 dałem sobie spokój po 15 min zabawy pod sklepem, a teraz podchodzę, jak pies do jeża, do dwa razy lżejszego T 100-400, zadowalając się, póki co, C 55-250 STM. Nie mam ochoty zamienić siekierki na kijek i oszarpać się z klamotem bez nadziei na zdecydowanie lepsze rezultaty. Wolę czekać na lepsze okazje do bliższego podejścia.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Cytat Zamieszczone przez WzW Zobacz posta
    No wątek się rozkręcił
    @miszak - fajne fotki- gratuluje!

Tak trochę na marginesie, bo to forum Canona, najlepsze opinie jeśli chodzi o zoomy / tele to słyszałem o...Nikkor 200-500 VR Zdjęcia - perfekcja! Teraz wyszedł jeszcze jakiś mega drogi 170-500 ? (chyba ze stałym światłem F4 ), to może być jeszcze lepszy, ale ten Nikkor 200-500 jest po prostu rewelacyjny. Chociaż oczywiście obie Sigmy 600 i Tamron 600 G2 wypluwają już i tak bardzo dobre fotki i powinny zadowolić 99% fotografujących.
    Dzięki

Nikkor wiadomo - dla Nikoniarzy rodzima stajnia. Jest dobry. Ma też swoją cenę dość wysoką.
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów