Cytat Zamieszczone przez Suchy Zobacz posta
Coś chłopaki przesadzacie z tymi wagowymi problemami. Ja mam co prawda Sigme 150-600 C, która jest nieco lżejsza, mój 80D jest rozmiarów i wagi korpusów FF.[...]
Nie porównuj wagi Sigmy C do S! Naprawdę Dopóki nie weźmie się obu w ręce i nie przymierzy samemu, to takie tylko puste gadanie jest. Ja też byłem pewien, że to żaden wielki problem nie jest, do momentu, aż przymierzyłem się do wersji S Poza tym czym innym jest noszenie zestawu ze sobą a czym innym trzymanie go przez sporą część dnia nad sobą (samoloty). Poza tym twój 80D jest dodatkowo lżejszy od 5D czy 7D ok. 200 gram, co (przy długim trzymaniu sprzętu w górze) również robi różnicę.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
Mam konwerter x1.4 i używam czasami z Canonem 100-400 L., ale daje to niestety dużo słabsze efekty niż realne 600mm na Sigmie.
Jest poza tym duuuużo wolniej jeśli chodzi o AF, pod plot się może i nada, ale na pokazach po 15 minutach schowałem do torby
Przed decyzja sporo porównywałem testowych sampli i szukałem opinii użytkowników w necie. Wyszło na to, że 100-400 II z konwerterem ma jakość nie gorszą od Sigmy S. Co do prędkości AF, to na razie wole się nie wypowiadać, dopóki sam nie przetestuję w boju. Ale wiem, że całkiem sporo osób próbowało zestawu 100-400 II + x1,4 w spoterce z całkiem dobrymi efektami. Podobno druga wersja 100-400 radzi sobie z konwerterem znacznie lepiej. Nie miałem osobiście okazji porównywać zachowania obu wersji. Po sezonie będę mądrzejszy