Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Czy warto "elke" do APS-C

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

Domyślnie Odp: Czy warto "elke" do APS-C

Nigdzie nie napisałem o Canonie 100-400 L IS II bo amator raczej nie sięgnie po obiektyw kosztujący ok 7 tys zł. Miałem na myśli pierwszą wersję tego szkła, która powstała "wieki" temu i jest słabsza i optycznie i pod względem stabilizacji od nowych Sigmy 100-400 i Tamrona 100-400. A do tego oba te obiektywy kosztują ok. 3 tys. zł. Stąd moje stwierdzenie, że Sigma sprawi się zdecydowanie lepiej niż eLka.
    G12, G3X, 80D, Samyang 8 Fisheye, 10-18STM, 15-85USM, 55-250STM, 50/1.8STM, 100/2.8L macro, SMC Takumar 135/2.5, Sigma 150-600C
    Flickr: https://www.flickr.com/photos/125851272@N07

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez Suchy Zobacz posta
    Nigdzie nie napisałem o Canonie 100-400 L IS II bo amator raczej nie sięgnie po obiektyw kosztujący ok 7 tys zł. Miałem na myśli pierwszą wersję tego szkła, która powstała "wieki" temu i jest słabsza i optycznie i pod względem stabilizacji od nowych Sigmy 100-400 i Tamrona 100-400. A do tego oba te obiektywy kosztują ok. 3 tys. zł. Stąd moje stwierdzenie, że Sigma sprawi się zdecydowanie lepiej niż eLka.
    AF też?

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Miałem na myśli pierwszą wersję tego szkła, która powstała "wieki" temu i jest słabsza i optycznie i pod względem stabilizacji od nowych Sigmy 100-400 i Tamrona 100-400. A do tego oba te obiektywy kosztują ok. 3 tys. zł. Stąd moje stwierdzenie, że Sigma sprawi się zdecydowanie lepiej niż eLka.
    Spróbuj w takim razie pofotografować coś dynamicznego (np. samoloty, jakiś sport, itp.) i zobaczymy, czy potem dalej będziesz takie herezje głosić.
    Nigdzie nie napisałem o Canonie 100-400 L IS II bo amator raczej nie sięgnie po obiektyw kosztujący ok 7 tys zł.
    Jesteś tego pewien? Spora część użytkowników tego forum jest żywym zaprzeczeniem tej teorii Wszystko zależy od tego, jak poważnie traktuje swoją pasję i jakie ma priorytety w życiu. Że o zasobności portfela nie wspomnę, bo ta akurat w przypadku hobby często schodzi na drugi plan Jak powiedział kiedyś mi mój kuzyn: nie ma tanich hobby, każda pasja zrujnuje ci portfel, jeśli tylko jest prawdziwa
    Ostatnio edytowane przez solti ; 22-03-2018 o 20:46
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Dlatego zapytałem, bo staroć wcale tak dużo gorszy nie jest (od sigmy) i dla amatora (nieonanisty) nie wiem czy to będzie miało jakiekolwiek praktyczne znaczenie. Natomiast wersja II to inna liga także cenowa ale tylko taki można kupić nowy.
    A co do pasjonatów (nie jestem zwolennikiem używania słowa amator, bo to ma znaczenie pejoratywne) to zdziwiłbyś się jak nie liczą pieniędzy. Zawodowcy owszem, muszą patrzeć czy dany zakup ma sens ekonomiczny, pasjonat może to mieć gdzieś.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów