Właśnie odkryłem, że po kliknięciu w zdjęcie otwiera się ono w lepszej jakości. To podgląd jest tylko taki beznadziejny. Te liście i pies wyglądają duże lepiej po kliknięciu.
Canon EOS RP + 50/1.8 RF
Niewiem czy ma to znaczenie że zdjęcia były zrzucone na smartfona i to z niego zamieszczone na forum. Gołębie wyglądają lepiej u mnie na komórce po wrzuceniu tutaj tak jakby rozdzielczość spadła.
Na pełnej klatce po wyostrzeniu i zmniejszeniu jest oczywiście lepiej:
Na pół klatce z matrycą z 7d też da się osiągnąć w miarę ostre zdjęcia z tego obiektywu. W szczególności jak się obiektyw przymknie i użyje krótszych ogniskowych a samo zdjęcie wyostrzy:
Powyższe zdjęcia na dodatek jest przykładem tego, że da się wyciągnąć trochę szczegółów z cieni na słynnej 18mpix matrycy, gdy się fotografię wykonuje na ISO100 a w postprodukcji się ją jeszcze trochę odszumi. Wówczas da się patrzeć na niebieskie niebo na zdjęciach w rozdzielczościach internetowych :P
Ewentualnie można strzelać foty na których ostrość jest nieistotna
lub przykład z FF:
Ostatnio edytowane przez luso ; 23-09-2018 o 08:55
Po krótkim czasie użytkowania i rozczarowania muszę stwierdzić ,że 7d na pewno jest szybki jak karabin maszynowy. Fakt potrafi zaszumiec tak że rozczarowuje ,ale odkryłem że drugie życie dostaje pracując z lampami reporterskimi w softboxie ,więc nawet portrety nie są mu straszne :-) Szczerze żałowałem przez pierwszy okres zakupu tej kamery teraz się poznajemy coraz lepiej i potrafi zaskoczyć i jest dobrym uzupełnieniem 5d classic.
Dla samego AF-a oraz szybkostrzelności w tej puszce warto! w swoim czasie byłem zachwycony jego możliwościami!
Aparat całkiem dobrze sprawdzi się w sporcie i nie tylko zapewne również i dzisiaj
A szumy? Spokojnie używalne ISO do 3200 (taka jego uroda
BTW - moje foty z 7D i EF 85 1.8 (jakość niestety z fejsbuczka)
A tu z 70-200 o zmroku
i 24-105
Ostatnio edytowane przez candar ; 21-10-2018 o 09:10
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Eryku, nie bierz się za ocenianie sprzętu. To nie ten etap. Pogódź się z faktem, że jeszcze przez jakiś czas, to Ty będziesz najsłabszym ogniwem zestawu. A tak całkiem serio, to najsłabszym ogniwem zawsze jest fotograf. Dobry, to i najstarszym kompaktem zrobi takie zdjęcie, że szczęka opadnie. Zabierasz się do tematu od d. strony.
Nie to nie tak :-) Wchodząc w system Canona pierwszy kupiłem 5d classic ,a dopiero nie dawno 7d stąd się wzięło lekkie rozczarowania na początku.Prawda jest taka ,że też trochę czasu trzeba żeby dobrze się poznac ,więc trzeba poprostu focic zamiast bić pianę ,ale porady z tego forum poprostu bywają cenne.![]()
A z ciekawości - czego Ci brakowało w 5d, że kupiłeś 7d ?
Canon EOS RP + 50/1.8 RF