Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Powiedzccie co ??

Coś już napisał

Red face

Cytat Zamieszczone przez popmart
    ostrość na twarzy czy nie na całej focie widać podobne mydło ????
    wyjęłem z sentymentu z kosza a jeszcze sprawdzę jak nie będzie stojak na małego kwiatka i i i i i i i
    wyszło coś takiego F/6.3 , 1/200 , 108mm , lampka + 1/3

http://img325.imageshack.us/my.php?i...eest0045xn.jpg

teraz to ja głupi taki jestem .... a w niedzielę komunia córki ......

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Co do q.n. - "kurtyzany nędzy" /poprawność polityczna /

Zasada: czas dobrany odpowiednio, żeby zdjęcia nie poruszyć (ruch osi optycznej obiektywu) głosi w skrócie myślowym - ogniskowa 200, czas 1/200 (a zależy w dużej mierze od pewności ręki). Ale po co mnożycie x1,6. Ogniskowa się nie zmienia.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Co do q.n. - "kurtyzany nędzy" /poprawność polityczna /

Zasada: czas dobrany odpowiednio, żeby zdjęcia nie poruszyć (ruch osi optycznej obiektywu) głosi w skrócie myślowym - ogniskowa 200, czas 1/200 (a zależy w dużej mierze od pewności ręki). Ale po co mnożycie x1,6. Ogniskowa się nie zmienia.
    Ale zmienia się kąt widzenia i prędkość kątowa . Temat już nie raz wałkowany na forum.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

walnij setę przed komunia, powinno pomóc ?
    20D, 6D

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Ale zmienia się kąt widzenia i prędkość kątowa . Temat już nie raz wałkowany na forum.
    Więc gdyby obiektyw 18 mm zamocować na odpowiedniej długości rurze do FF (x1,6) to mamy ~28 mm: większe ramię, większy wychył, to samo powiększenie. Aaa nie kumam... :-?

Pomyślę jutro. Tymczasem bronki się skończyły, wena opuszcza, znikam...
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 08-05-2006 o 21:59

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Podstawowa rzecz jaką trzeba pamiętać o zasadzie 1/ogniskowa, to jest to, że to jest przybliżona zasada. I 1/ogniskowa to jest granica poruszenia. Bezpieczne czasy są typu 1/(3*ogniskowa) albo jeszcze krótsze. A wszystko i tak zależy od ręki.

Raff: wyobraź sobie ekstremalnie: w kompaktach z f=5mm nie zrobisz ostrego zdjęcia raczej na 1/5s.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Raff: wyobraź sobie ekstremalnie: w kompaktach z f=5mm nie zrobisz ostrego zdjęcia raczej na 1/5s.
    O, po raz dziesiąty przerabiamy ten sam temat? Kurcze, ja w końcu to FAQ zrobię...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dopiero dziesiąty? Tracę rachubę
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    300D ma cropa.
    Podpinamy do niego EF 100mm - naświetlana jest _pełna klatka_ ale sensor "widzi" tylko środek zawężając kadr do pola widzenia 160mm obiektywu.

Odwracając sytuację: użytkownicy 5D chcąc wyciąć sobie środek kadru muszą wcześniej naświetlić klatkę z czasem 1,6 x ogniskowa?

Pozdrowienia
    maurycyj

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maurycyj
    300D ma cropa.
    Podpinamy do niego EF 100mm - naświetlana jest _pełna klatka_ ale sensor "widzi" tylko środek zawężając kadr do pola widzenia 160mm obiektywu.

Odwracając sytuację: użytkownicy 5D chcąc wyciąć sobie środek kadru muszą wcześniej naświetlić klatkę z czasem 1,6 x ogniskowa?
    teraz ja, teraz ja, ja to powiem, jeszcze nigdy tego nie mówiłem:

dokładnie tak, użytkownik 5D chcąc wyciąć środek kadru musi odpowiednio skrócić czas naświetlania

dlaczego?

chmm, moja wersja "ostrościowa": załóżmy, że przy danej ogniskowej (np. 100mm) czas był taki sobie (np. 1/100sek), a obraz był dynamiczny, więc przesunął się wskutek poruszenia o ... 0.5mm na matrycy. ale matryca ma tych milimetrów ogólnie 36, więc jest to "poruszenie na poziomie ~1% :wink:", więc oglądając zdjęcie (choćby po lekkim podostrzeniu) da się żyć.

jeżeli - przy tym samym układzie optycznym (ten sam obiektyw) i tych samych warunkach (czas i prędkość obiektu) zmniejszymy rozmiar matrycy, to obraz też poruszy się o dokładnie tyle samo: 0.5mm, ale nasz procent nieostrości wzrośnie gwałtownie i na zdjęcie już się nie da patrzeć...

więc trzeba czas wymnożyć przez współczynnik cropa, aby zachować przybliżony sens tego wzoru. 8) cbdu.
    pozdro.,
    m.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów