Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
To chyba zamyka temat. Canony będę znacznie lepsze wizerunkowo, a o wizerunek trzeba w obecnych czasach bardzo dbać. Poza tym 6D, to jednak budżetowa amatorska puszka, wizerunkowo bije ją na głowę choćby piątka z gripem. O tym też bym na Twoim miejscu pomyślał. Kupno sprzetu z górnej półki ma jeszcze jedną zaletę. Jeśli bierzesz się za coś o czym nie masz pojęcia, to chociaż nie będziesz mógł zwalić winy na sprzęt, gdyby coś poszło nie tak, a początkujący, zwykle dopatrują się winy po stronie sprzętu.
Jaki wizerunek? Przed kim trzeba się pokazać? Chyba przed innym fotografem bo klient nie wie czym robisz. A tylko zboczenie każdego fotografa ściąga wzrok na sprzęt. Jak byłem młody to szarpnąłem się i kupiłem grip do 30D. Wyglądał w moich oczach niesamowicie, wręcz 1D. Ale skończyło się na tym, że użyłem kilka razy bo tylko przeszkadzał. Chyba, że ktoś trzaska portrety z ręki seriami.
Znam na własnej skórze teksty od klientów typu: ale ma Pan aparat...pewnie robi super zdjęcia. Ale dla klienta nie ma różnicy czy to 10 czy 1. Wszystko wygląda tak samo.
Napisałeś, że 6D mk2 to amatorska puszka. Może masz rację a może nie. Ale to jedyna pełna klatka za rozsądną cenę. Jakby nie patrzeć to jest o połowę tańsza od 5D mk4. Bo ja twierdzę, że ważniejsze jest szkło i umiejętności fotografa. Ale nie neguję, że 5D mk4 jest lepsze.

Napisałem żeby nie zwracać uwagi na cenę, bo wiem że wielu na nią patrzy. A mi chodziło o to aby się nią nie ograniczać. Bo jeden wybierze najtańszego chińczyka bo na tyle go stać, drugi bo ma taką politykę, że nie warto płacić więcej, a trzeci bo używał jednych i drugich i wie że chińczykiem mu się super pracuje. I to samo się tyczy Canona...jeden na wizerunku, drugi bo jest przekonany że firmowy będzie najlepszy a inny powie że super się z tym pracuje. Chodziło mi bardziej o wasze obiektywne wybory.

I zgadzam się...nie mam doświadczenia...ale w sprzęcie. A nie w fotografii. Dlatego poprosiłem o waszą pomoc. Doświadczenie i kontakt ze sprzętem to najlepsza recenzja. Pytałem dokładnie o sprzęt/model. Bo co chwilę wychodzi coś innego...nowa firma, nowy model, nowy system.
Na początku postawiłem od razu na lampy Canona bo wybór wydał mi się bezpieczniejszy. Ale potem zacząłem się zagłębiać w temat i pojawiła się marka Yongnuo. 1/4 ceny Canona, wszyscy zachwalają. Ale na różnych recenzjach ludzie na końcu jednak wybierali Canona. To samo tyczy się sterowania lampami.