Jasne... To całkiem dwa różne problemy https://www.mirrorlessons.com/2016/0...rid-artefacts/ vs https://www.fujirumors.com/backlit-a...rtifacts-myth/ których nigdy nie udało mi się w żaden sposób uchwycić na zdjęciach.
Ostatnio edytowane przez candar ; 17-02-2019 o 10:54
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Użytkownicy Sony to prawdziwie ostre tygrysy![]()
Albo robimy dygresję od tematu uciekając gdzie nam wygodniej...by poczuć się mądrzejszym. Zrób totalne gnioty od strony kompozycyjnej jak i technicznej (bez tony photoshopa) i wrzuć je tutaj na forum. Następnie opisz jakim super sprzętem to zrobiłeś ( JP - a7r3 plus batis to 20k pln) . Jak ludzie zaczną krytykować to co zrobiłeś, to ja wyskoczę w czarnej pelerynie broniąc tego co zrobiłeś, że to nie sprzęt robi zdjęcia... i że każdy może zrobić gniota dobrym aparatem. Zgadzam się, że tak jest! Ale zwyczajnie w świecie. Po co to robić i jeszcze pisać, że taki obraz daje sprzęt za grube pieniądze !?! Zwłaszcza w wątku w którym owy, tytułowy aparat jest tak doskonały, że z nocy robi dzień.
Bardziej pozasystemowi tułacze czekający na jakiś korpus canona spełniający standardy A.D. 2019.
Ale widać już światełko w tunelu:
"Podobno podczas premiery bezlusterkowca EOS RP przedstawiciele firmy Canon przedstawili prezentację, z której wynika, iż producent pracuje nad wbudowaną w korpus stabilizacją obrazu. Ma ona współpracować ze stabilizacją optyczną w obiektywie, a cały mechanizm został nazwany "All Optical IS"."
--- Kolejny post ---
MarudziszNawet pozornie nijakie zdjęcia mogą dużo warte
https://archiwum.radiozet.pl/Rozrywk...larow-00017790
Od zawsze piszę, że "„najważniejszy element aparatu znajduje się 12 cali za nim" (ANSEL ADAMS)
Ostatnio edytowane przez candar ; 17-02-2019 o 12:02
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Zagadka - kto to napisał:
"Twierdzi więc że zdjęcie tygrysa z 400mm na całej matrycy (u mnie 8000 pix) przeskalowane do 1000 pix będzie lepsze niż zdjęcie tygrysa ze 100mm na 1/4 matrycy, (2000 pix) zcropowane i przeskalowane do 1000 pix.
Oba zdjęcia będą przedstawiały tą samą część świata
W czym będzie lepsze zdjęcia z 400mm ?"
Po rozwiązaniu zagadki w nagrodę możesz sprzedać wszystkie obiektywy, które posiadasz, poza uwa. Możesz teraz jechać na autostradę i robić jednym szkłem wszystko, od landscape do oka tygrysa. Potrzebne będą jeszcze nożyczki.
Zajrzałem na kkm i tam chłopaki w dość rozsądny sposób starają się wytłumaczyć pewne rzeczy, no ale skutek jest jak w cytacie. Ja tylko napiszę że DxO PhotoLab to jest świetny rawer, jego Optics Modules i zawarty w nim Lens Sharpness robią naprawdę dobrą robotę, a profil Standard dla ustawień wejściowych jest najlepszym profilem do dalszej obróbki plików.
Gdyby to zdjęcie zostało umieszczone w wątku "pokaż zdjęcie, które Ci się podoba" to by nie było tematu. Ale zostało umieszczone w tym wątku jako przykład pokazujący jakie idealne zdjęcie wychodzi z takich pro zabawek jak A7R3 i Batis. I jeszcze gdyby to wstawił jakiś anonimowy, nowy user, ale to zostało wstawione przez osobę, która jest odbierana jako główny bojownik o wyższość Sony nad Canonem. Niestety, ale kolokwialnie mówiąc to te zdjęcia (nie tylko pierwsze, ale i kolejne) "**** nie urywają", więc tym bardziej cała społeczność ma ubaw
.
Canon EOS RP + 50/1.8 RF