Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
A co w tym dziwnego, że produkty gorsze są tańsze?
Być może. Ja nie oceniałem i nie to było tematem posta. Odniosłem się tylko do nieprawdziwego stwierdzenia kolegi Jacka, który twierdzi, że ml nie jest tańsze.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
musimy kupić - kto nie kupi przegra życie , a co do 6D2 to się zgadzam sensor to odgrzany kotlet - też bym nie kupił, powiem więcej nawet - nie kupiłem a chciałem kupić - ale do przyrody to może być niezła opcja - tani, ponoć niezły af, a zastosowania jakiegoś ogromnego dr w przyrodzie to ja nie wyczuwam pewnie lepiej mieć niż nie mieć ale z drugiej strony to pewnie w przyrodzie foci się na wysokim iso, a tam w 6D2 z dr jest porównywalnie (albo lepiej) z każdym współczesnym sensorem, różnicę w dr widać tylko na niskim iso (dlatego ja nie kupię bo focę głównie na niskim iso ).
6d2 to oczywiście fajny aparat. Cały czas się zastanawiam czy może go nie kupić.
Nie wiem co masz na myśli pod hasłem "wysokie iso"? Do 3200 w temacie DR czy dynamiki tonalnej a73 ma nad 6d2 przewagę od hmmm miażdżącej na niskich iso do zauważalnej czy mierzalnej na wyższych. GdzIeś tam w okolicach 6400-12800 może i SIĘ to wyrównuje czy zmienia ale to już mnie akurat nie interesuje. 6d2 w tym obszarze można porównywać z a72, który kosztuje ok. 4 tysie vs ok. 7 za 6d2. I tylko to było ( teza że ml nie jest tańsze) tematem mojego posta a nie opinia co jest lepsze. W tej chwili ml ff jest wyraźnie tańsze od dslr ff.

--- Kolejny post ---

Co do evf i fotografowania z pilotem/błyskiem to o czym dyskutujecie? Przecież wiadomo, że evf nie przewidzi jak błysną lampy tylko pokazuje obraz jaki zostałby zapisany przy świetle obecnym w danej chwili.
Oczywiście można w pewnym sensie pomóc sobie rozjaśniając obraz do poziomu ekspozycji z błyskiem ale przy różnych temp. barwowych światła wb nie będzie łatwy do ustawienia aczkolwiek można sobie spróbować to ustawić ręcznie poprzez opche wb plus profile kolorów (tego nie ma w dslr).
Tak więc jest jasne, że w tym przypadku obraz w evf nie będzie idealny ale... i tak może być bliższy temu, który zostanie zapisany na matrycy niż ten z ovf bo tem ostatni ma się nijak do zapisanego.

Wczoraj też sprawdziłem jak działa afs w a6300 przy eksppzycji iso 1600 f4 czasy rzędu 1/10 sekundy czyli ciemno. Oświetlenie mieszane żarowo-
fluorescencyjne. Nie było problemu z ustawieniem ostrości. Macie ciemniej w studio? Dajcie info jaka jest ekspozycja przy pilotach to spróbuję bo wydaje mi się, że info o problemie z af w studio to taki sam fakt jak i info o cenach ml...