Być może. Ja nie oceniałem i nie to było tematem posta. Odniosłem się tylko do nieprawdziwego stwierdzenia kolegi Jacka, który twierdzi, że ml nie jest tańsze.
--- Kolejny post ---
6d2 to oczywiście fajny aparat. Cały czas się zastanawiam czy może go nie kupić.
Nie wiem co masz na myśli pod hasłem "wysokie iso"? Do 3200 w temacie DR czy dynamiki tonalnej a73 ma nad 6d2 przewagę od hmmm miażdżącej na niskich iso do zauważalnej czy mierzalnej na wyższych. GdzIeś tam w okolicach 6400-12800 może i SIĘ to wyrównuje czy zmienia ale to już mnie akurat nie interesuje. 6d2 w tym obszarze można porównywać z a72, który kosztuje ok. 4 tysie vs ok. 7 za 6d2. I tylko to było ( teza że ml nie jest tańsze) tematem mojego posta a nie opinia co jest lepsze. W tej chwili ml ff jest wyraźnie tańsze od dslr ff.
--- Kolejny post ---
Co do evf i fotografowania z pilotem/błyskiem to o czym dyskutujecie? Przecież wiadomo, że evf nie przewidzi jak błysną lampy tylko pokazuje obraz jaki zostałby zapisany przy świetle obecnym w danej chwili.
Oczywiście można w pewnym sensie pomóc sobie rozjaśniając obraz do poziomu ekspozycji z błyskiem ale przy różnych temp. barwowych światła wb nie będzie łatwy do ustawienia aczkolwiek można sobie spróbować to ustawić ręcznie poprzez opche wb plus profile kolorów (tego nie ma w dslr).
Tak więc jest jasne, że w tym przypadku obraz w evf nie będzie idealny ale... i tak może być bliższy temu, który zostanie zapisany na matrycy niż ten z ovf bo tem ostatni ma się nijak do zapisanego.
Wczoraj też sprawdziłem jak działa afs w a6300 przy eksppzycji iso 1600 f4 czasy rzędu 1/10 sekundy czyli ciemno. Oświetlenie mieszane żarowo-
fluorescencyjne. Nie było problemu z ustawieniem ostrości. Macie ciemniej w studio? Dajcie info jaka jest ekspozycja przy pilotach to spróbuję bo wydaje mi się, że info o problemie z af w studio to taki sam fakt jak i info o cenach ml...