Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
"Plusy dodatnie" pozwoliłem sobie zostawić gorącym zwolennikom systemu Natomiast faktycznie jedną zaletę musiałbym - zresztą chyba w zgodzie ze wszystkimi - wymienić: MARKETING. Intensywne działania PR, generowanie potrzeby zakupu niedopracowanego jeszcze systemu, pozycjonowanie w "niezależnych" testach, dawanie złudzenia nadzwyczajnej innowacyjności - to wszystko sprawia, że owce pędzą do sklepów i wydają dwa razy więcej niż trzeba. Z tego punktu spojrzenia - majstersztyk. Ale w tym Sony zawsze było dobre.
Z innej beczki - jeżeli Nikon i/lub Canon - wypuszczą sprzęt w miarę dopracowany, pozbawiony istotnych wad (a raczej z wadami o mniejszym stopniu nasilenia), to kariera fotograficznego playstation będzie intensywna, acz krótka. Choć projekt zapewne zamknięty zostanie finansowym powodzeniem (później przecież można kogoś kupić ...).
Z tym marketingoem to jest tak że on jest skuteczny pod warunkiem że to się potwierdza w wynikach finansowych. Z tego co wiem to Sony w dziale foto ma całkiem niezłe wyniki finansowe - problem jest chyba inny. W tej firmie panuje jakiś dziwny bałagan i to od dekad. Nie wiem z czego to wynika ale mieli kilka niezrozumiałych posunięć - produkty wyprzedzające konkurencję i decyzje które przesunęły ich do niszy. Mieli okresy absolutnej dominacji technologicznej i rynkowej (telewizory kineskopowe) i później spadek na pysk. Myślę że łatwej odpowiedzi na to nie znajdziemy bo nie takie głowy próbują to rozkminić.