Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1398

Wątek: Sony A7III

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: sony A7III

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Mój problem polega na tym, że nie potrafię rozróżnić tych dwóch scenariuszy. Dla mnie jest to zawsze szybkie i precyzyjne przesunięcie soczewki o zadaną odległość. Co za znaczenia ma fakt, że jest to przesunięcie "wokół jakiegoś położenia". "Doostrzania" mogło już występować w lustrzankach, gdzie trzeba szybko i pewnie przesunąć soczewkę w pozycję niezbyt odległą od poprzedniej. Czym to się różni od doostrzania w pętli w oparciu o kontrast?
    Projektujemy układ (faza) który ma precyzyjnie przesunąć soczewkę jednorazowo podczas naciśniecia spustu o odległość x, w czasie t, soczewka ma masę M
    Musi się zmieścić w obiektywie, a więc silnik najmniejszy z możliwych i najmniej zużywający prąd ale taki by spełniał te wymagania.
    Soczewka ma masę, mocowania maja tolerancję, silnik ma najmniejszą z możliwych moc, ma bezładność, czas przełączania,...

A teraz od takiego układu/silnika/mocowania wymagamy (kontrast) aby umiał/mógł także przesuwać tą soczewkę każdorazowo szybko tam i z powrotem kilka (4 - 8?) razy i to też w sumie w czasie porównywalnym z t.

Albo przy projektowaniu obiektywu wiedzieliśmy o wymaganiach kontrastu i dobraliśmy masę soczewki, tolerancję mocowania i typ silnika i jest ok albo będzie gorzej/wolniej

Czas t ?
    Nie wiem, ale robimy 10-20 "klatek" na sekundę a każda klatka to pomiar światła, ostrzenie, zdjęcie, wyświetlania obrazu itd

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 13-05-2018 o 18:00
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów