Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
Czy ja kogoś bronię ? Mam znajomego używającego canona 1Dx i swego czasu kilkakrotnie pokazywałem mu jak najlepiej ustawić aparat bo ktoś mu doradził, że najlepsze zdjęcia to zrobi tylko najdroższą lustrzanką z L-kami. Czy robi lepsze zdjęcia takim sprzętem niż kompaktem, który miał wcześniej ? Nie mnie oceniać, jest zadowolony ze zdjęć i to jest najważniejsze.

Albo dyskutujemy rzeczowo o tym, czego faktycznie oczekujemy od aparatów A.D. 2019 albo faktycznie zadowalamy się starymi odgrzewanymi milion razy kotletami w nowej panierce. A o tym, że każdym aparatem da się zrobić dobre zdjęcia nawet bez obiektywu wiadomo nie od dzisiaj.
Albo robimy dygresję od tematu uciekając gdzie nam wygodniej...by poczuć się mądrzejszym. Zrób totalne gnioty od strony kompozycyjnej jak i technicznej (bez tony photoshopa) i wrzuć je tutaj na forum. Następnie opisz jakim super sprzętem to zrobiłeś ( JP - a7r3 plus batis to 20k pln) . Jak ludzie zaczną krytykować to co zrobiłeś, to ja wyskoczę w czarnej pelerynie broniąc tego co zrobiłeś, że to nie sprzęt robi zdjęcia... i że każdy może zrobić gniota dobrym aparatem. Zgadzam się, że tak jest! Ale zwyczajnie w świecie. Po co to robić i jeszcze pisać, że taki obraz daje sprzęt za grube pieniądze !?! Zwłaszcza w wątku w którym owy, tytułowy aparat jest tak doskonały, że z nocy robi dzień.