jakieś dane które potwierdzają tą miazgę - link do jakiegoś wykresu - jak patrzę na wykres na optycznych to mi wychodzi że powyżej 800 a7 III ma ok 0.5ev i to jest zauważalna przewaga ale jakiejs miazgi to ja tu nie widzę - 0.5ev widać ale to apteka raczej jest, na 1600 czy 3200 to nawet nie jest .5ev tylko jeszcze o połowę mniej czyli jakieś 0.3-0.2ev - dla mnie każde iso pewnie powyzej 400 jest wysokie ale zdarza mi się focić 6D na iso 10000 i zawsze jestem zaskoczony na plus - oczywiście zgadzam się w wszystkimi uwagami że ten sensor w 6dII to jakiś ponury żart i widać miazgę na iso 100 jak się porównuje z konkurencją jest ale z drugiej strony na wysokim iso miazgi to ja tu nie widzę i ten korpus może być jakąś opcją dla ludzi potrzebujących lekkiego korpusu z niezłym af i obrotowym ekranikiem (który mi się nie podobaale podobać sie może) focących np. przyrodę.
No to odtrąbię pierwszy sukces
Da się, w lustrzance się da, w bezlustrze się da, to nie kwestia rodzaju uzytego aparatu.
To ty masz bezlustro i ty mi powiedz czy da się ustawić WB na korekcję określoną (predefinkowana, błysk czy 5500K) tak by w wizjerze elektronicznym pokazywało perfekcyjnie barwy gdy światło ma 3200K.
Nikt mnie nie zmusza, ja będę chciał sam! Od momentu gdy nikonowski AF okaże się dobry, będzie miał AF na całej matrycy z eyefocus (działąjący w ciemnościach - to na razie jest problem min w Sony A7)no i jak moja cała optyka będzie działała na bezlustrze (z przejściówką oczywiście) z wszystkimi funkcjami. Body ma być też solidne i z tych większych i z gripem. Ma mieć min blisko 10 fps, ma mieć około 30-40 Mpx i mRAW i sRAW i Wtedy przestaje kupować lustrzanki.
Zupełnie mnie nie obchodzi wizjer, byle by był.
Oczywiście jak widać to moje wymogi, każdy ma inne.
No to trzymam kciuki by ML FF Nikona Ci przypasował, byś kupił i z zadowoleniem używał.
A jak Ci nie przypasuje to pamiętaj że jest już zestaw Sony A7 III, A7R3, za chwilę będzie A7S3 dedykowane do różnych celów i (ponoć A9R/2) oraz także ML FF Canona
I po 2-3 miesiącach używania chętnie powrócę do wymiany poglądów o EVF !!
Ja też nie miałem żadnych oczekiwań "wizjerowych" przy 5D3 -> A7R2/3 a teraz nie wyobrażam sobie powrotu do OVF
jp
PS
Jest małe prawdopodobieństwo by obiektywy "przez przejściówkę" działały tak skutecznie jak systemowe.
Jeśli masz dobre szkła EF to cała nadzieja że ML FF Canona będzie zaprojektowane wprost pod te obiektywy i będzie miał skuteczny AF i skuteczne śledzenia oka.
Jeśli nie to czeka Cię "moja" droga, wymiana całej szklarni.
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-08-2018 o 14:14
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
JP proszę Ci idź do sklepu i potestuj sobie tego cudownego a7III może Ci wreszcie klapki z oczu spadną. Bo a7r3 a a73 to dwie inne bajki są, a ich EVF to jest przepaść.
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-08-2018 o 16:49
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Aha nie wiedziałem że w A7II i A7IIR był ten sam wizjer. Uważam że jest on słaby w porównaniu do tego z a7RIII czy też fuji H1
Cytat fotopolis odnośnie a7rII - "Kolejna nowość, a więc nowy wizjer o powiększonym kącie widzenia i antyodblaskowymi soczewkami rzeczywiście "robi robotę". W porównaniu z A7 II, a porównywaliśmy oba jednocześnie, obraz jest większy, ostrzejszy i ma bardziej nasycone barwy. Lepiej też sobie radzi z oddaniem obrazu kontrastowych scen - na przykład w ostrym słońcu "
Cytat fotopolis odnośnie a7III - "Poza tym, taki sam jak u poprzednika wizjer elektroniczny 2,36 Mp o powiększeniu 0,71x (szkoda, że nie pojawił się większy moduł 3,6 Mp znany z modeli A9 i A7R III)
Ktoś wiec kłamie. Ja miałem przyjemność pracować na a7 oraz miałem do testów sklepowych a7III i fuji h1. Różnica jest wyraźna.
Jak nazwać użytkownika forum, który w wątku o np. 5d4 będzie pisał, że to jest słaby sprzęt, gorszy od innych i na dodatek całe dslr to pomyłka a jego użytkownicy to ludzie mniej sprawni intelektualnie dodatkowo słabo zorientowani w dziedzinie fotografii? Jeden post jakoś by uszedł ale dziesiątki postów powtarzających w kółko to samo sprawiłoby, że użytkownika okrzyknięto by trollem i hejterem i pewnie dostałby jakiś orient od adminów.
Tu mamy wątek sony a73 i 4 czy 5 osób w kółko powtarzających swoją wyimaginowaną negatywną mantrę na temat ml i sony. Na dodatek są to, poza jednym chyba wyjątkiem, osoby nieposiadające tego sprzętu.... Już od dawna internauci nauczyli się nie słuchać teoretyków więc zluzujcie trochę może bo nikt poza Wami nie bierze tych tekstów serio :-)
--- Kolejny post ---
Hmmm jesteś złośliwy czy nieuważny? Załóżmy to drugie ;-)
Potwierdzasz moje słowa tylko odkręcasz kota ogonem. Przeczytaj jeszcze raz do jakiej kwestii użyłem "miażdżącej przewagi" bo mam nieodparte wrażenie, że skończyłeś czytać mój post na tych słowach i wymyśliłeś co będzie dalej. To tak jak historia z lasem w "Chłopaki nie płaczą" - można się minąć z rzeczywistością ;-)