Miłego dniamoja www
Wypożyczenie na 1 dzień praktycznie niewiele daje.
Inna filozofia menu, inny sposób obsługi, inny sposób trzymania aparatu do którego trzeba się przyzwyczaić.
Nie polecam jednak "życia w rozkroku", obiektywy innego systemu i przejściówki, gorsza skuteczność, większe rozmiary i waga całości.
Canon też, mimo (ponoć) idealnej przejściówki do obiektywów EF zaczyna kompletować zestaw obiektywów R
Przez kilkanaście lat miałem lustrzanki Canona, byłem zadowolony.
Przeszedłem na system A7 ...i nie wyobrażam sobie powrotu "na lustrzanki"
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja sobie chwalę, ale żeby korzystać w 100% z zalet Sony musiałem np. zrezygnować z Tamrona, który był bardzo fajny. Generalnie działał ok, ale tryb seryjny z ciągłym AF ograniczony był do 3fps, a że to był 70-200 używany do sportu to musiałem go zamienić na Sony. Obiektywy Sigmy działają bezproblemowo przez przejściówkę MC-11. Miałem też Canona 16-35 f/4L - również działał prawidłowo przez MC-11. Sprzedałem tylko dlatego, że go praktycznie nie używałem.
Canon EOS RP + 50/1.8 RF
Zapomniałeś dodać przez przejściówkę jeszcze innej firmy![]()
No właśnie to mnie trochę martwi. Taka przesiadka na Sony będzie bardzo kosztowna a pewnie oprócz wagi nie wiele zyskam...
Swoją drogą wiele czytam o tym, że dużo ludzi używa niesystemowych szkieł z Sony i sobie chwalą. Z drugiej strony pewnie bym musiał zainwestować w Sigmy, które bądź co bądź są bardzo spoko. Jednak w przypadku fotografii amatorskiej jest to trochę przerost formy nad treścią... sam nie wiem... bo przy wspinaniu z aparatem jednak by było wygodniej a na pewno lżej. Coś za coś...
A to, że Sony w porównaniu do Nikona / Canona wygląda trochę jak zabawka to inna sprawa :-)
Ostatnio edytowane przez szymkowski ; 05-11-2018 o 10:53
5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
blog.marcinszymkowski.pl | instagram
5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
blog.marcinszymkowski.pl | instagram