Strona 34 z 140 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 1398

Wątek: Sony A7III

Dopiero zaczyna Awatar Panama Joe
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: sony A7III

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Są różne szkła i różne bezlusterkowce. Założenie, że muszą być mniejsze nie jest jedynie słusznym aksjomatem. Tak można było rozumować kilka lat temu. Teraz to są po prostu aparaty o dużo prostszej konstrukcji mechanicznej oferujące szerszy zakres możliwości, szczególnie jeśli chodzi o tryby filmowe, śledzenie, szybkostrzelność, cichą pracę itp.itd. Jeśli ktoś potrzebuje tych ficzerów i/lub mniejszego body kupuje bezlustro.
    Ja to wszystko wiem, tylko zupełnie nie o to mi chodziło. Jeśli okazuje się standardowa optyka współpracuje z tym systemem całkiem nie najgorzej to trzeba to jakoś nazwać inaczej co by sprzedać nową optykę. "Specjalnie projektowane do bezlusterkowców" - brzmi ładnie i jak widać niektórzy to łapią. A jak pokazuje praktyka, zwykły obiektyw vs ten "specjalnie projektowany do bezlusterkowca" wypada całkiem przyzwoicie.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Panama Joe Zobacz posta
    Ja to wszystko wiem, tylko zupełnie nie o to mi chodziło. Jeśli okazuje się standardowa optyka współpracuje z tym systemem całkiem nie najgorzej to trzeba to jakoś nazwać inaczej co by sprzedać nową optykę. "Specjalnie projektowane do bezlusterkowców" - brzmi ładnie i jak widać niektórzy to łapią. A jak pokazuje praktyka, zwykły obiektyw vs ten "specjalnie projektowany do bezlusterkowca" wypada całkiem przyzwoicie.
    Powodów jest kilka, ale jeden można zobaczyć "od razu" po podłączeniu standardowej optyki lustrzankowej do systemy A7/A9. Zamiast zielonych : dużego kwadratu i dużej ilości małych kwadracików potwierdzenia punktów ostrzenia widać tylko albo duży albo małe.

W tym systemie używany jest hybrydowy układ AF, współpracują czujniki fazy z "czujnikami" kontrastu co do daje możliwość lepszej dokładności ostrzenia, płynności, śledzenia oka itd.
    Obiektywy lustrzankowe nie były projektowane do współpracy w takim układzie.

Podpięcie klasycznego obiektywu skutkuje znacznym pogorszeniem pracy AF, działa tylko jeden system AF

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-05-2018 o 17:21
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony

A czy to dotyczy obiektywów Sigmy z adapterem mc-11? Wydaje mi się, że nie.

No hmmmm wiesz trzeba pofocić bezlustrem. Jest trochę inaczej. Przykładową Odp dał już JanP.
    Dodam, że każdy obiektyw lustrzankowy może działać w innym zakresie cech i to trzeba sprawdzić.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    A czy to dotyczy obiektywów Sigmy z adapterem mc-11? Wydaje mi się, że nie.
    Oczywiście, że dotyczy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Czyli co? Dyskusja o tym, że canon (czy też nikon) powinien wypuścić bezlustro umożliwiające bezkolizyjną współpracę z bagnetem EF (lub systemem nikona), tak by użytkownicy mogli wykorzystać posiadane szkła jest zbędna. W konsekwencji przejście na bezlustro wiązać i tak musi się z zakupem kompletnie nowych szkieł, jeżeli będziemy chcieli wykorzystać moc bezluster?
    Jeżeli tak będzie, to w sumie super. Canon wypuszcza dobre bezlustra, do tego nowe idealnie współpracujące szkła. Tłum wiedziony marketingiem masowo się na to przesiada, a ja kupuję za grosze staruteńkie L-ki (w cenie heliosów) z zalanego nimi rynku. Ehh, marzenia.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Powodów jest kilka, ale jeden można zobaczyć "od razu" po podłączeniu standardowej optyki lustrzankowej do systemy A7/A9. Zamiast zielonych : dużego kwadratu i dużej ilości małych kwadracików potwierdzenia punktów ostrzenia widać tylko albo duży albo małe.
    Obawiam się, że to od Sony zależy jakie kwadraciki zostaną wyświetlone. Tak jak w Canonie limitowany jest AF z wsiurami.

Dopiero zaczyna Awatar Panama Joe
    Miasto
    Gdańsk

No hmmmm wiesz trzeba pofocić bezlustrem. Jest trochę inaczej. Przykładową Odp dał już JanP.
    Dodam, że każdy obiektyw lustrzankowy może działać w innym zakresie cech i to trzeba sprawdzić.

Fociłem. Na chwilę obecną to nie dla mnie. Być może kiedyś się to zmieni.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Tylko akurat to co Ci się tam wyświetla jest tylko i wyłącznie kwestią elektroniki w aparacie/obiektywie.
    Ostatnio edytowane przez Panama Joe ; 11-05-2018 o 21:32

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Czyli co? Dyskusja o tym, że canon (czy też nikon) powinien wypuścić bezlustro umożliwiające bezkolizyjną współpracę z bagnetem EF (lub systemem nikona), tak by użytkownicy mogli wykorzystać posiadane szkła jest zbędna. W konsekwencji przejście na bezlustro wiązać i tak musi się z zakupem kompletnie nowych szkieł, jeżeli będziemy chcieli wykorzystać moc bezluster?
    Jeżeli tak będzie, to w sumie super. Canon wypuszcza dobre bezlustra, do tego nowe idealnie współpracujące szkła. Tłum wiedziony marketingiem masowo się na to przesiada, a ja kupuję za grosze staruteńkie L-ki (w cenie heliosów) z zalanego nimi rynku. Ehh, marzenia.
    Nieeeee Niech C czy N wypuszcza sobie system kompatybilny jak mu się to podoba i uda. Mówimy o stanie aktualnym i tu chyba mówimy tylko o Sony. A tanie elki już są przecież... te np. sprzed ery IS. Możesz brać ;-)

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

.
    Prosiłem o linki w sprawie tych specjalnie zaprojektowanych obiektywów pod af sony ale konkrety (ani linki) nie padły. Na tym etapie jest to dla mnie zwykly marketingowy bełkot.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Tylko akurat to co Ci się tam wyświetla jest tylko i wyłącznie kwestią elektroniki w aparacie/obiektywie.
    Jasne, tylko że :
    nie są wyświetlane dla np. jakiegoś obiektywu lustrzankowego w wizjerze potwierdzenia ostrości kontrastu i fazy (duże i małe zielone kwadraty) nie dlatego że elektronika tego nie może wyświetlić wizjerze

tylko dlatego że :
    przy tym obiektywie system AF kontrastu nie działa,

bo:
    konstrukcja silnik/soczewka w tym obiektywie nie może "nadążyć" z wykonywaniem szybkich naprzemiennych ruchów potrzebnych do ostrzenia kontrastem

bo:
    nie było wiedzy gdy konstruowano obiektywy dla lustrzanek że taka potrzeba współpracy fazy i kontrastu będzie potrzebna więc tej możliwości nie uwzględniono.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-05-2018 o 08:03
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Strona 34 z 140 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484134 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów