Strona 18 z 140 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 1398

Wątek: Sony A7III

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: sony A7III

W usa a7III -2000 dolców a w PL 10K
    6dmkII - 2000 dolców a w PL 7600
    ładnie nas koszą.

i to samo co mnie najbardziej rozczarowało w tym body
    "One gripe concerns the electronic viewfinder. While perfectly serviceable, it doesn't get the resolution bump of the a7R III, but the magnification has been increased through the use of new optics. While this does, predictably, make the viewfinder appear bigger, it also makes the image look more pixellated and if you move your eye around slightly to see the edges of the frame, you might also notice some optical distortions as well"
    Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 24-04-2018 o 17:03

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Dolicz do tego 200-250 USD na podatek w sklepie stacjonarnym. Co nie zmienia faktu, że i tak jest taniej.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    W usa a7III -2000 dolców a w PL 10K
    6dmkII - 2000 dolców a w PL 7600
    ładnie nas koszą.

i to samo co mnie najbardziej rozczarowało w tym body
    "One gripe concerns the electronic viewfinder. While perfectly serviceable, it doesn't get the resolution bump of the a7R III, but the magnification has been increased through the use of new optics. While this does, predictably, make the viewfinder appear bigger, it also makes the image look more pixellated and if you move your eye around slightly to see the edges of the frame, you might also notice some optical distortions as well"
    Z EVF wiąże się jeszcze jedna sprawa o której żaden z opłaconych recenzentów na YouTube (tam najczęściej zaglądam) milczy ale o tym za chwilę.

U mnie kasa już od dawna leży na stole na coś nowego. W tym roku szukam dla siebie bardziej pod kątem robienia zdjęć ulicznych czegoś z ultra cichą i/lub bezgłośną migawką, najlepiej pełnoklatkowca. Najtańszą opcją (pomimo przepłacania prawie 3000 zł w stosunku do Amerykanów) jest na ten czas A7 III który na początek widziałbym sparowany z malutkim obiektywem Samyang AF 35mm f/2.8 FE.

Noszę okulary (od tego roku fotochromy) i obraz w wizjerze ma być dla mnie tip top. Już jan pawlak w poście dotyczącym A7R III dał mi do zrozumienia że może być mi nieco ciemniej w wizjerze. Podejrzewam iż da się to przeżyć, zwłaszcza iż zapewne można tam sobie podkręcić jasność. Niestety jest pewien problem:

Sony A7rii viewfinder EVF flickering - flicker and the FIX - before/after

Gdzie aby całkowicie go obejść należy zmienić tryb pracy aparatu na z 50Hz PAL na 60Hz NTSC.

Tylko z kolei wtedy pojawia się kolejny problem a mianowicie przy każdym uruchomieniu aparatu (nie mam pojęcia czy dotyczy to też każdorazowego wybudzania ze stanu uśpienia) aparat wyświetla ostrzeżenie (mam nadzieję że jednorazowe) o tym iż pracujemy w trybie NTSC. Posiadacze starszych modeli siódemek oraz innych wybranych modeli aparatów marki Sony mogą się tego pozbyć instalując pewien hack https://github.com/ma1co/OpenMemories-Tweak dzięki temu że mają możliwość instalacji PlayMemories Camera Apps (PMCA). Sony niestety zapewne dowiedziało się swego czasu o tym hacku i wycięło PlayMemories Camera Apps (PMCA) z trójek (III) więc wszyscy ich użytkownicy są ugotowani.

Problem który jak wynika z jednego z komentarzy na Amazon niestety nie zniknął w A7 III:

Wie kann es sein, dass eine Kamera dieser Leistungs- und Preisklasse einen elektronischen Sucher hat, der ständig flimmert.
    Nicht nur im Innenbereich, wo Leuchtstoffröhren ein Flimmern verursachen können, auch im Aussenbereich, besonders bei hellen Flächen.
    Enttäuschend eigentlich. Ich hab die Kamera wieder zurückgegeben.
    czyli

How can it be that a camera of this performance and price range has an electronic viewfinder that flickers constantly.
    Not only indoors, where fluorescent tubes can cause flickering, but also outdoors, especially on bright surfaces.

Disappointing actually. I returned the camera.
    Źródło: https://www.amazon.de/Sony-Digitalka...pe=all_reviews

Dodatkowo ktoś zaobserwował w A7R III coś takiego:

Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 25-04-2018 o 16:13

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

W ogóle sprawdź sobie czy EVF jest dla Ciebie do zaakceptowania. Mi to zajęło z dobre pół roku, ale zachwycony nie jestem. Mimo, że A6300 ma lepszy wizjer od A7 III (!?), bo przynajmniej częstotliwość odświeżania można ustawić bodaj na 120 fps. Więc nic mi nie miga nawet przy maksymalnej jasności. Ale nie ma nic za darmo, konsekwencją jest na pewno szybsze zużycie baterii.

P.S. Bezlustra i tak uruchamiają się frustrująco długo więc ten komunikat o NTSC (też mi się pokazuje) można przeżyć

PS.2. Jeśli myślisz o bezgłośnej migawce w Sony, to pamiętaj, że oznacza to 12-bitowe RAWy... O zniekształceniach pewnie już wiesz (bezpieczniej fotografować statyczne sceny).
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 25-04-2018 o 16:33

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Ważne, że w rankingu ma ileś tam % i któreś tam miejsce.
    Dobrze, że to naprawili czy tam już wiedzą jak naprawić...
    Nie stać mnie na tak drogi sprzęt i tak z ciekawości czytam ten wątek.
    Jednak gdybym było mnie stać wydać taką kasę to żądałbym aby takich felerów nie było.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Rysiu Zobacz posta
    Dobrze, że to naprawili czy tam już wiedzą jak naprawić...
    Nie stać mnie na tak drogi sprzęt i tak z ciekawości czytam ten wątek.
    Jednak gdybym było mnie stać wydać taką kasę to żądałbym aby takich felerów nie było.
    Na razie nic nie naprawili, póki co możesz sobie w postprocesie poprawić...

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

mkamelg

Ustawienia Jasności wizjera :
    a. automatyczne
    Wtedy gdy jasno to widzisz tak jak "gołym okiem" a gdy ciemno "dla oka" to w wizjerze rozjaśnia obraz że widać szczegóły w ciemnościach. Mam tak ustawione
    b. ręczny :
    0 -> tak jak "gołym okiem" w każdej sytuacji
    +2, +1, -1, -2 -> odpowiednio jaśniej lub ciemnie niż "gołym okiem"

Wybudzenie aparatu
    W wersji 2 było nieco dłużej, w wersji 3 jest zdecydowanie lepiej.
    a. OFF - > ON -> zdjęcie MF
    Trudno dokładnie zmierzyć, na pewno mniej niż 1 sec
    b. uśpienie -> zdjęcie MF
    Obraz w wizjerze/monitorze pojawia się zdecydowanie szybciej niż w pkt. a, zdjęcie możesz natomiast wykonać już przed pojawieniem się obrazu w wizjerze.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Na razie nic nie naprawili, póki co możesz sobie w postprocesie poprawić...
    To nowa/poprawiona/zmieniona matryca.
    Testy laboratoryjne/przedprodukcyjne to jedno a (eksploatacja) testy dużej liczby użytkowników w szerokim zakresie warunków to drugie. Tak bardzo często się zdarza.
    Zawalił autor Planu/Specyfikacji testów.

Trzeba czekać na update oprogramowania

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-04-2018 o 17:19
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Są możliwe inne rozwiązania. Np. przyspieszyć premierę Sony A7 IV. Powiedzmy za kwartał czy dwa (patrz a6300->a6500).
    Albo w ogóle "olać" temat (patrz tzw. star eater).
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 25-04-2018 o 18:34

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Ale była oficjalna odpowiedź/deklaracja, że taki update się pojawi?

Są możliwe inne rozwiązania. Np. przyspieszyć premierę Sony A7 IV. Powiedzmy za kwartał czy dwa (patrz a6300->a6500).
    Też tak myślę.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Oczywiście jest również inne rozwiązanie
    By nie mieć z nowym modelem "niedoróbek", konieczności poprawek itd można po prostu ,..... go nie wypuszczać

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-04-2018 o 19:56
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Strona 18 z 140 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów