Dzięki za odpowiedzi !
Nie wspomniałem wcześniej. Z canonem 60D mam obiektyw Sigmę 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM, wcześniej używałem kita i Canona EF-S 18–135 mm f/3.5–5.6, których szybko się pozbyłem oraz Canona 50 mm 1.8 STM więc nieco tej lepszej jakości, a przede wszystkim możliwości obiektywów zobaczyłem, oraz tego ile da się z nich wyciągnąć. Zdaje sobie sprawę, że to nie są wyżyny sprzętu fotograficznego, ale tak jak się określiłem w amatorsko i średnio-zaawansowanym stopniu wiedzy i użycia obiektywy sprawdziły się wzorowo, z rawów w photoshopie dało się wyciągnąć naprawdę dużo i wiele się nauczyłem na tym sprzęcie![]()
Powiem tak. Byłem w kilku media marketach. Oferta bezlusterkowców jest spora ale cały czas nie mogę się do nich przekonać... (Pamiętam jak lat temu 5 namawiano mnie na bezlusterkowiec twierdząc, że są przyszłością luster, których za te lat pięć już nie będzie)
Jak wspomniałem wyżej, zależy mi na mobilności sprzętu, aby częściej go ze sobą zabierać, cieszyć się fotografią, a nie myśleć o tej ciężkiej torbie... (jak wspomniałem w przeciągu roku za bardzo z aparatu nie korzystałem a zastąpiłem go smartofnem). Canon 60D zdaje mi się być bardzo dobrą konstrukcją, lubię go, wiem na ile go stać, jakie daje efekty oraz czego mi w nim brakuje (choć za zdjęcia jakie nieraz zrobił mogę wybaczyć
) bateria wytrzymuje naprawdę długo, więc w porównaniu z testami bezluster, z uwagi choćby na ten czynnik jestem bardzo zniechęcony.
Kolejna kwestia to, jak koledzy wyżej wspomnieli, obiektywy. Sensowniejsze będą zwiększać wagę całości zestawu i ostatecznie pewnie różnicy w gabarytach wcale tak dużej nie uświadczę...
Jeszcze decyzji nie podjąłem, natomiast teraz przyjąłem nieco inny punkt wyjścia: na tym czym mi zależy to odświeżenie swojego leciwego już ale wciąż poczciwego i dobrego 60D. Chciałbym sprzęt z większą ilością pkt af, może szybszym procesorem oraz wifi (kusi mnie 70/80 D). Najogólniej chodzi o odświeżenie. Co do gabarytów - chyba do codziennego użytku rozejrzę się za jakimś małym obiektywem o stałym świetle np. EF-S 24mm f/2.8 STM, który znacząco zmniejszy wagę i gabaryt całości, a więc osiągnę co chciałem w codziennym użyciu... Ale sprawa jeszcze ostatecznie nie przesądzona![]()