Canon M50

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

Re: Odp: Canon M50

Zamieszczone przez Rysiek_O
    Proszę o poradę.
    Jest oferta: używany aparat Canon EOS M5 w zestawie z obiektywami:
    - Canon USM 50mm/f1,4 + UV filtr
    - Canon USM 35mm/f2 + UV filtr (bez oryginalnego pudelka)
    - Sigma 17-70mm/f2.8
    dodatkowo adapter mocowania EF-EOS M.

Funkcjonalnie dosyć fajny zestaw. Cena 4500 zł - Okazja, czy nieszczególnie?
    Korpus z adapterem można liczyć ok 2500 zł, o cenach szkieł nie mam pojęcia. Co podpowiecie?
    ale po co kupujesz M-ke?

pod te obiektywy wolalbym cos w desen 800D albo moze 70D/77D (w zaleznosci od ceny). znacznie wygodniej sie w rece trzyma.

M-ke kupowalbym pod szkla EFM: 32, 15-45, 22, 55-200. w tej kolejnosci. z EF dla mnie to mozna sie bawic w 50 STM ewentualnie w 85/1.8 (perspektywa 135mm w jasnym szkle to jest bomba), z czego ten ostatni jesli naprawde potrzebny, bo to juz jest relatywnie duze
    www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Odp: Canon M50

Do eMki znacznie lepszym tele jest EFS 55-250, praktycznie pod każdym względem.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Re: Odp: Canon M50

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Do eMki znacznie lepszym tele jest EFS 55-250, praktycznie pod każdym względem.
        bo to jest zupelnie niezle szklo. jedyny punkt przewagi EFM to duzo mniejszy gabaryt
        www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Odp: Re: Odp: Canon M50

Zamieszczone przez akustyk
          bo to jest zupelnie niezle szklo. jedyny punkt przewagi EFM to duzo mniejszy gabaryt
          Tak, tylko że tu ten gabaryt to jest trochę zawracanie głowy, bo czy to wystaje tylko sporo czy bardzo to w praktyce już jest bez większego znaczenia .
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4605

Tak, tylko że tu ten gabaryt to jest trochę zawracanie głowy, bo czy to wystaje tylko sporo czy bardzo to w praktyce już jest bez większego znaczenia .
            M55-200 to moje jedyne szkło M - w mieście zastępuje wielkie 70-300L dopiete do R.
            Takie jest porównanie:
            Compare unlimited number of cameras with lenses, see how compact or bulky a camera is and sort by height, width, depth and weight.

Jest trochę dyskretniej niż z 55-250.
            Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

z tym ze ja mam EFM i wiem jak ta roznica wyglada w realu. na korpusie moze i faktycznie nie byc drastyczna, w plecaku zmiana EFS na EFM zwalnia kupe miejsca. tam gdzie ty zapakujesz EFS 55-250 ja spakuje EFM 55-200, 32/1.4 i 15-45
              www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Jasne, kwestia indywidualnych preferencji .
                Kapitan Wagner

Komentarz

• fotna
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 454

Zamieszczone przez akustyk
                  z tym ze ja mam EFM i wiem jak ta roznica wyglada w realu. na korpusie moze i faktycznie nie byc drastyczna, w plecaku zmiana EFS na EFM zwalnia kupe miejsca. tam gdzie ty zapakujesz EFS 55-250 ja spakuje EFM 55-200, 32/1.4 i 15-45
                  Z tych tez powodów ja zainteresowałem się m4/3 (jeszcze mniejszy od canonowskich M) - jakość mi wystarcza, głębia też. a jak wsiadam do samolotu to aparat i obiektyw mam w kieszeni a nie w dodatkowym bagażu. W górach też to czuć.
                  Tylko na imprezy z akredytacją biorę dużego canona by było go widać choć część zdjęć robię olkiem bo cichy i niepozorny.
                  Aparat to narzędzie i każdy powinien dostosować je do siebie i tego co robi. Na torze wyścigowym nie pojedziesz ciągnikiem a VRC nie przewieziesz 50 ton mimo że moc silnika identyczna.
                  fotna.dlm.pl

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez fotna
                    Z tych tez powodów ja zainteresowałem się m4/3 (jeszcze mniejszy od canonowskich M) - jakość mi wystarcza, głębia też. a jak wsiadam do samolotu to aparat i obiektyw mam w kieszeni a nie w dodatkowym bagażu. W górach też to czuć.
                    Z tym że mniejszy... nie bardzo, to są różnice moim zdaniem w praktyce pomijalne, a obrazek z eMek jest mega. Jedno co ma olek fajne to sporo małych szkieł, z którymi lipa w eM ....
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• fotna
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 454

To prawda że wielkość aparatów jest porównywalna ale już obiektywy są dużo mniejsze.Dodatkowo stabilizacja w korpusie pozwala robić ze starymi szkłami - gdy zrobiłem na 50mm zorki zdjęcie nieporuszone przy 1 sekundzie kilka razy sprawdzałem czy przypadkiem nie pomyliłem rubryczek w exifie.
                      Sądzę że wbudowanie w stabilizacji w korpus współpracującej ze stabilizacją obiektywów jest świetnym pomysłem. Olek to robi w 1 mkII i z tego co macałem na pokazach jest rewelacyjne.
                      fotna.dlm.pl

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Właśnie o obiektywy chodzi. Przydały by się jeszcze ze dwa naleśniki do eMki....
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• czernibiel
                          • 2019
                          • 4

Przeglądając internet, natrafiłem na takie cuś: http://canon-eos-m50-battery-grip.bujacze.com/ . Wygląda nieźle, biorąc też pod uwagę, jak bateria trzyma w tym aparacie. Koleś robi to chyba na drukarce 3D i zastanawiam się nad wytrzymałością tego wynalazku.
                          https://lukaszkaczmarek.myportfolio.com/

ja tu tylko sprzątam

Komentarz

• Eberloth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2668

Zamieszczone przez czernibiel
                            Przeglądając internet, natrafiłem na takie cuś: http://canon-eos-m50-battery-grip.bujacze.com/ . Wygląda nieźle, biorąc też pod uwagę, jak bateria trzyma w tym aparacie. Koleś robi to chyba na drukarce 3D i zastanawiam się nad wytrzymałością tego wynalazku.
                            Gabarytowo już zrobił lustrzankę. Teraz niech dodrukuje lustro.
                            Ostatnio edytowany przez Eberloth; 19522.
                            Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                            Fumare humanum est!

Komentarz

• RomanS
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 830

Zaskoczyło mnie, że AF w EOS M50 działał przy minimalnym f/16, obiektyw Canon 100-400 mm i dwa telekonwertery x2 i x1,4 . Takie sobie zdjęcie Jowisza.
                              Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: B90D020A-8A12-4DC9-BE54-20CC97883128.jpeg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 143,1 KB
ID: 2087993

Wycinek 1:1
                              Ostatnio edytowany przez RomanS; 9360.

Komentarz

• kisman
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 167

Mam kilka pytań do użytkowników m50.
                                Czy można "zmusić" aparat do robienia timelapse z elektroniczną migawką? Jeśli tak to jakie są ograniczenia?
                                Nie wiem czy dobrze zrozumiałem informację, że najdłuższy czas jaki można ustawić w timelapse to 1/30s ?
                                Możecie coś więcej powiedzieć o doświadczeniach z timelapse z tym sprzętem?
                                fotograf nowy sącz

Komentarz

Pracuję...