Ja mogę polecić M50 + ef-m 22mm f/2.0 jakość bardzo dobra i spokojnie zmieści się w troche większej kieszeni.
Ja mogę polecić M50 + ef-m 22mm f/2.0 jakość bardzo dobra i spokojnie zmieści się w troche większej kieszeni.
Ostatnio edytowane przez RomanS ; 19-10-2018 o 22:53
Dzięki za odpowiedzi !
Nie wspomniałem wcześniej. Z canonem 60D mam obiektyw Sigmę 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM, wcześniej używałem kita i Canona EF-S 18–135 mm f/3.5–5.6, których szybko się pozbyłem oraz Canona 50 mm 1.8 STM więc nieco tej lepszej jakości, a przede wszystkim możliwości obiektywów zobaczyłem, oraz tego ile da się z nich wyciągnąć. Zdaje sobie sprawę, że to nie są wyżyny sprzętu fotograficznego, ale tak jak się określiłem w amatorsko i średnio-zaawansowanym stopniu wiedzy i użycia obiektywy sprawdziły się wzorowo, z rawów w photoshopie dało się wyciągnąć naprawdę dużo i wiele się nauczyłem na tym sprzęcie![]()
Powiem tak. Byłem w kilku media marketach. Oferta bezlusterkowców jest spora ale cały czas nie mogę się do nich przekonać... (Pamiętam jak lat temu 5 namawiano mnie na bezlusterkowiec twierdząc, że są przyszłością luster, których za te lat pięć już nie będzie)
Jak wspomniałem wyżej, zależy mi na mobilności sprzętu, aby częściej go ze sobą zabierać, cieszyć się fotografią, a nie myśleć o tej ciężkiej torbie... (jak wspomniałem w przeciągu roku za bardzo z aparatu nie korzystałem a zastąpiłem go smartofnem). Canon 60D zdaje mi się być bardzo dobrą konstrukcją, lubię go, wiem na ile go stać, jakie daje efekty oraz czego mi w nim brakuje (choć za zdjęcia jakie nieraz zrobił mogę wybaczyć
) bateria wytrzymuje naprawdę długo, więc w porównaniu z testami bezluster, z uwagi choćby na ten czynnik jestem bardzo zniechęcony.
Kolejna kwestia to, jak koledzy wyżej wspomnieli, obiektywy. Sensowniejsze będą zwiększać wagę całości zestawu i ostatecznie pewnie różnicy w gabarytach wcale tak dużej nie uświadczę...
Jeszcze decyzji nie podjąłem, natomiast teraz przyjąłem nieco inny punkt wyjścia: na tym czym mi zależy to odświeżenie swojego leciwego już ale wciąż poczciwego i dobrego 60D. Chciałbym sprzęt z większą ilością pkt af, może szybszym procesorem oraz wifi (kusi mnie 70/80 D). Najogólniej chodzi o odświeżenie. Co do gabarytów - chyba do codziennego użytku rozejrzę się za jakimś małym obiektywem o stałym świetle np. EF-S 24mm f/2.8 STM, który znacząco zmniejszy wagę i gabaryt całości, a więc osiągnę co chciałem w codziennym użyciu... Ale sprawa jeszcze ostatecznie nie przesądzona![]()
Ostatnio edytowane przez MichalPrz ; 23-10-2018 o 12:24
Od dzisiaj wraca cashback na M50.
Ostatnio edytowane przez marfot ; 03-11-2018 o 11:57
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Jak już ktoś zauważył jeszcze pośrednim rozwiązaniem jest 55-250 STM:
https://camerasize.com/compact/#776....776.389.2,ha,t
A nieco innej beczki:
https://www.ebay.com/itm/Original-VILTROX-EF-EOS-M2-Lens-Adapter-0-71x-Speed-Booster-for-Canon-EF-Lens/223214699920?hash=item33f8a20590:g:enoAAOSwyWxb3Gn 8:rk:4f:0
Bezpośrednio od Chińczyka można mieć za połowę tej ceny tylko trzeba przynajmniej 100 sztuk wziąć
Nie zachęcam do zakupu, choć sam na pewno kupię (gdzie indziej raczej) o ile jeszcze będę mieć M-kę.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 03-11-2018 o 13:22
@marfot dziękiJak się trzymało M z podpiętym 70-300L ?
Ja mam chwyt jeszcze z czasów gdy nikt nie widział gripów.
Cały zestaw leży na lewej ręce co by to nie było - zmienia się tylko środek ciężkości a więc i punkt podparcia.
Natomiast ogólna poręczność zestawu jest marna.
Kupiłem M50 z M55-200, żeby mieć cały czas dostępne drugie body z tele - lekkie, mało rzucające się w oczy.
Żeby zrobić szybko np. taką fotkę:
Do krajobrazu mam nieodmiennie FF i C70-300L.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Fotka mistrzowska![]()
Ja sądziłem, że do takich fot potrzebne jest UWA, a nie tele...Człowiek się uczy tej fotografii całe życie
![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Kupiłem M50 i tak na szybko opiszę parę rzeczy.
Plusy:
- ładny mały, zgrabny aparat.
- działają szkła EF/EF-S
- wskazywanie punktu AF przez ekran dotykowy (można wybrać dowolny obszar np. prawy górny róg).
- cena (£399) po cashbacku
Minusy:
- symulacja expozycji w studio się nie sprawdza (AF głupieje nie mogąc złapać ostrości)
- brak łącza dla wężyka spustowego.
- AF nie łapie tak szybko jak fazowy.
Tak na szybko, reszta wyjdzie w praniu ale jak narazie dobre wrażenia.