Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: SIGMA 105/1.4 Art

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: SIGMA 105/1.4 Art

Lens Construction: 17 elements in 12 groups | Angle of view (35mm): 23.3° | Number of diaphragm blades: 9 (rounded diaphragm) | Minimum aperture: F16 | Minimum focusing distance: 100cm/39.4in. | Maximum magnification ratio: 1:8.3 | Filter size: ø105mm | Dimensions (diameter x length): ø115.9mm x 131.5mm/4.6in. x 5.2in. | Weight: 1645g/58.0oz.
    Źródło: Sigma Announces the 105mm f/1.4 DG HSM Art Series Lens Development

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Są i pierwsze SAMPLE
    Ostrość i brak aberracji na f/1.4 wbijają w ziemię
    W kwestii kolorów i mikrokontrastu nie spodziewam się poprawy w stosunku do świeżej Sigmy 135 Art f/1.8 zdjęcia na Flickr, która jednak wypada blado w stosunku do kilkuletniego Zeiss 135/2 APO Sonnar zdjęcia na Flickr
    I jeszcze jedna ważna sprawa - czy tło będzie memłał jak jasne super-tele zamieniając je w kolorowe plamy czy pokaże coś bardziej charakternego?
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Są i pierwsze SAMPLE
    Ostrość i brak aberracji na f/1.4 wbijają w ziemię
    Gdzie Ty tam widzisz ostrość i brak aberracji? Ja raczej zgodziłbym się z opinią kogoś o nicku kimberly z komentarzy zamieszczonych pod znalezionym przez Ciebie newsem:

Chromatic aberration on portrait photo..
    It's out of focus.. (they didn't even TRY)
    Contrast, where is it?
    Over exposed..
    And they use THESE images to showcase this lens?
    GTFO of here with that shi7.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 28-02-2018 o 12:19

Uzależniony

Teoretycznie ten obiektyw powinien dawać mniejsze rozmycie tła niż c85/1.2 czy c200/2. Ciekawe w jakiej cenie i kiedy będzie sprzedawany.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Teoretycznie ten obiektyw powinien dawać mniejsze rozmycie tła niż c85/1.2 czy c200/2. Ciekawe w jakiej cenie i kiedy będzie sprzedawany.
    Jesteś pewien co do 200/2 ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    W sumie ciekawy problem. Mniejsza GO kontra większe rozciągniecie tła. Tak na mój chłopski rozum, to przy bliskim tle 105 lepiej odseparuje, a przy odległym 200.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Mam na myśli teoretyczny model dostępny pod tym adresem. Przedstawia on rozmycie tła (nie mylić z GO) w zależności od odległości tła od punktu, na który została ustawiona ostrość. Z modelu wynika, że gdy tło znajduje się za obiektem fotografowanym dalej niż 5m przewagę ma obiektyw 200/2, jeśli chodzi o typowy portret przedstawiający głowę i ramiona. Trochę inaczej sytuacja wygląda w przypadku fotografii całej postaci. Można sobie to wyklikać na stronie, do której podałem odnośnik.

Podejrzewam, że Sigma też zrobi 200/2 szybciej niż nam może się wydawać

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Jeśli chodzi o rozmycie tła, to 105/1.4 i 200/2 wyjdą praktycznie na to samo, jeden jest dwa razy jaśniejszy, drugi za to dwa razy dłuższy... Wiem, że to uproszczenie, ale dobrze sprawdza mi się w praktyce.

Śmiem wątpić. To jest terytorium, na które Sigma wiele razy próbowała wkraczać i prawie zawsze się sparzyła. Wydaje mi się (nie mam danych, ale obserwuję), że tak jest teraz kolejny raz z 500/4. To jest po prostu kategoria optyki, w której cena schodzi na dalszy plan.

Żeby było trochę na temat, to nie mam wątpliwości, że Sigma 105/1.4 będzie doskonała optycznie Sample są takie se, ale i tak lepsze niż zwykle u Canona
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 28-02-2018 o 21:11

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Jeśli chodzi o rozmycie tła, to 105/1.4 i 200/2 wyjdą praktycznie na to samo, jeden jest dwa razy jaśniejszy, drugi za to dwa razy dłuższy... Wiem, że to uproszczenie, ale dobrze sprawdza mi się w praktyce.
    Wg tej uproszczonej reguły 85f1.2 też wychodzi praktycznie tak samo. I mi też sprawdza się w ona praktyce. Bardziej niż sam stopień rozmycia tła pewnie będzie widać jego rodzaj.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Mam na myśli teoretyczny model dostępny pod tym adresem. Przedstawia on rozmycie tła (nie mylić z GO) w zależności od odległości tła od punktu, na który została ustawiona ostrość. Z modelu wynika, że gdy tło znajduje się za obiektem fotografowanym dalej niż 5m przewagę ma obiektyw 200/2, jeśli chodzi o typowy portret przedstawiający głowę i ramiona. Trochę inaczej sytuacja wygląda w przypadku fotografii całej postaci. Można sobie to wyklikać na stronie, do której podałem odnośnik.

No właśnie o tym mówię. Przecież nikt nie będzie robił tym szkłem zdjęć z metra, a powyżej 5-7 metrów (i więcej) 200/2 daje tak plastyczny obrazek, że nic nie jest w stanie go przebić. W tych samych warunkach ta nowa 105 będzie teoretycznie też bardziej plastyczna niż 85/1.2 co mnie osobiście cieszy.

Przy krótszych odległościach do portretu będzie można pomyśleć o 50/0.95

PS. 5m to nie jest tam odległość od tła
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 01-03-2018 o 11:33
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów