Sytuacja wygląda następująco... kupiłem go od innego fotografa ślubnego, który go wystawił na OLX. Podgląd aukcji na załączonych zrzutach ekranu:
Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	leszek.jpg
Wyświetleń:	125
Rozmiar:	185,9 KB
ID:	593

a tutaj ów zdjęcie na F/1,4 z aukcji

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	637888295_7_1000x700_canon-35-14-l-canon-35mm-14-usm-kpl-sample-.jpg
Wyświetleń:	126
Rozmiar:	266,6 KB
ID:	594

Wyglądało to dość miękko jednak nie byłem w stanie na podstawie jednego zdjęcia tego ocenić. pomyślałem sobie natomiast, że skoro zgodził się na 2300zł to jest i tak okazja nawet jak będzie ciut miekki. Jak zacząłem robić testy to już miękko było nie tylko na zdjęciach ale i w nogach Kiedy powiedziałem mu, że chce zwrócić obiektyw bo jest to wada ukryta, Facet mi odpisał to:
Witam serdecznie.
Zgadza się wiadomość odczytałem już wcześniej i zaniepokoiła mnie ale miałem dzisiaj bardzo napięty grafik i nie miałem czasu na konwersacje.
To jest mój jedyny obiektyw z tej serii więc nie mam porównania.
Ja go kupiłem takiego, tak go użytkowałem i z moim korpusem 6D współpracował bez zastrzeżeń świadczą o tym min zdjęcia które nim wykonałem i opublikowałem je w ogłoszeniu.
W opisie na ogłoszeniu nie zataiłem żadnej wady technicznej oraz fizycznej. Opis jest rzetelny i prawdziwy.
Cyt: "Obiektyw używany w dobrym stanie - działa tylko w trybie AF (przycisk AF/MF uległ uszkodzeniu i został przyklejony, tak go kupiłem). Lekki luz na gumie. Soczewki czyste, bez rys - używany był z filtrem UV. Ostrzy celnie i dobrze o czym świadczą dołączone zdjęcia, przedostatnie zrobione na przysłonie 1,4 ostatnie na 2,2."
"Cena najtańsza na rynku! Uczciwa i adekwatna ze względu na stan techniczny."
Sam adres zwrotny Panu nie wystarczy. Zapewne chciałby Pan za niego Pieniądze i tu robi się problem.
Nie mam pieniędzy na kupno od Pana tego obiektywu.
Ani w ogłoszeniu ani w naszej konwersacji przed zakupem nie było mowy o zwrocie, rękojmi itp. Zakupu dokonał Pan świadomie a ja dołożyłem wszelkich starań aby udzielić Panu wszystkich odpowiedzi, spakowałem go starannie i wysłałem wg Pana życzenia.
Jest mi niezmiernie przykro, że nie spełnia on Pana oczekiwań.
Pozdrawiam.

W prawie cywilnym taki zapis:
Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

Mieliście kiedyś podobna przygodę ? Czy jest szansa, że gość przegra sprawę sądową? W najgorszym wypadku będę musiał sam to naprawić za dodatkowe pieniądze, ale kurde... Czy, aby prawo nie jest po mojej stronie?