-
Odp: Canon 7D - problem z głównym włącznikiem i pokrętłem trybów
Już go widzę jak on rozładowuje kondensator, w sumie to sam chciałbym wiedzieć jak to prawidłowo zrobić żeby się nie zabić.
Jeśli posiadasz dużą wiedzę w temacie napraw to mógłbyś kiedyś zrobić jakąś instrukcję podpartą zdjęciami i/lub filmikiem dla potomnych dotyczącą rozładowywania kondensatora lampy błyskowej bo w Internecie jest burdel informacyjny, każdy ciągnie w swoją stronę i nie wiadomo komu wierzyć.
Электроника СТУДИЙНЫХ ВСПЫШЕК :: Safety at work with flashes.
https://www.youtube.com/watch?v=WFmtwuMw5NQ
Najbardziej elegancka w wykonaniu metoda to ponoć ta na żarówkę. Jakiej mocy ma być ta żarówka? Przewody do niej mają być przymocowane bez znaczenia gdzie byleby się ze sobą nie stykały czy tak jak na tym filmiku (jeśli mnie wzrok nie myli na dół idzie czerwony + a do boku czarny -)? Co potem? Znaleźć na kondensatorze oznaczenia gdzie jest + a gdzie - , podłączyć odpowiednio przewody (do + czerwony, do - czarny) i w ten sposób rozładować kondensator?
-
Odp: Canon 7D - problem z głównym włącznikiem i pokrętłem trybów
Panowie, Panowie... ja jestem prostym człowiekiem i to co tu wypisujecie, to jest dla mnie jakaś czarna magia, albo inna wiedza tajemna
Nie ma mowy, żebym się brał za gmeranie w prądzie lampy błyskowej. Póki co, chyba muszę z tym żyć i wrzucać do świnki-skarbonki monetki na naprawę w serwisie. Chyba, że - tak jak piszesz mkamelg - pojawiłaby się jakaś wiarygodna instrukcja.
Uprawnienia umieszczania postów