Z serwisu otrzymałem kosztorys i diagnozę problemu.
Obiektyw "OPTYCZNIE POPRAWNY, REGULACJA AF DO BODY".
Body "POŁOŻENIE MATRYCY PO ZA TOLERANCJĄ - MECHANICZNA REGULACJA POŁOŻENIA MATRYCY, REGULACJA AF DO WZORCA".
Zmartwiłem się tym bo całość to koszt 500 złpostanowiłem że odbieram sprzęt i tym prędzej udałem się do Fotoj.... i podczepiłem sobie C85/1.8, C35/2.0 IS oraz C28/2.8 IS. Po wykonaniu kliku zdjęć na każdym z obiektywów zobaczyłem że każdy ostrzy jak trzeba! Kurczę co jest? Następnego dnia czyli dzisiaj poszedłem w inne miejsce aby podczepić owe C28/1.8 i ku mojemu zdziwieniu problem był ten sam! Mydło! W między czasie zwróciłem obiektyw C28/1.8 (miałem szczęście) sprzedającemu i wróciłem do domu. Zacząłem przeglądać zdjęcia zrobione w sklepie z dnia wczorajszego. Ostre w punkt!
Coś mnie tknęło i wszedłem na optyczne w specyfikację obiektywu C28/1.8 a dokładnie w rozdzielczość obrazu. Zobaczyłem wykres MTF i zacząłem się nad nim zastanawiać, doczytałem do czego to służy i wróciłem z powrotem i nie mogłem uwierzyć w to co zobaczyłemZacząłem porównywać ten obiektyw wykresem do mojego pierwszej stałki C50/1.8 STM i tych wspomnianych C85, C35, C28 i zobaczyłem że obiektyw który kupiłem nie nadawał się do tego abym był zadowolony
a problem powstawał że gdy ustawiałem AF krzyżowy (środkowy) i cyk foteczkę było znośnie ale gdy po złapaniu ostrości na środek dokonywałem przekomponowania kadru na bok i tutaj po wykresie MTF zrozumiałem że mój punkt ostrości po tym zabiegu wchodził na brzeg a tutaj wykres był dla niego bezlitosny a w między czasie zmieniałem odległości od fotografowanego obiektu i to zmyliło mnie. W centrum też jest kiepski, trzeba by go domykać do co najmniej do f/2.8 tylko to mijałoby się z celem. Do tego dołożyły się niewątpliwie moje oczekiwania względem ostrości i powstał rzekomy problem
Wyciągnąłem kartkę i zacząłem pisać wartości z centrum i brzegów kilku obiektywów przy przesłonach/domknięciu f/2.0 oraz f/2.8 i wybrałem co trzeba. Po drodze były problem z zamówionym C85/1.8 dlatego dzisiaj kupiłem go nowego w sklepie nie kombinując już. Jutro dokupuję C35/2.0 IS i po sprawie. 85-tka jest cudna!
Natomiast 35-tka jest odrobinę ostrzejsza w centrum a delikatnie mniejsza na brzegach ale będzie bardzo zbliżona do 85-tki.
Dzisiaj miałem bardzo dobrą lekcję która w dwa dni trochę zdrowia i snu mnie kosztowała! Problem rozwiązany
Odnośnie body po diagnozie w serwisie podpinając lepsze obiektywy nie zauważyłem żadnych uchybień ani problemów więc nie wiem czy jest sens zawracać sobie tym głowy? Zapewne odchylenie niewielkie a kasę by mieli![]()