Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Kojena lustrzanka, pierwszy Canon - używany do 1000 zł lub nowy do 1400 zł.

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

Domyślnie Odp: Kojena lustrzanka, pierwszy Canon - używany do 1000 zł lub nowy do 1400 zł.

No nie do końca tak jest. Zdjęcie lepiej wygląda gdy ma gładsze przejścia między tonami. A i możliwość bezszumowego wyciągania z cieni o 2-3EV w fotografii przyrodniczo-krajobrazowej bardzo się przydaje. Filtr połówkowy ma nikłe zastosowanie w zalesionych górach... Już nie wspominając o upierdliwości noszenia holderów, nakładania itp. Wiem bo mam cały zestaw. Już zresztą drugi, bo pierwszy utopił mi się w Kamieńczyku (holder zjechał z obiektywu razem z kilkoma założonymi filtrami, i nie były to tanie cokiny...). Coraz mniej noszę bo 80D daje inne możliwości. Akurat wróciłem z kilkudniowego wypadu w Góry Stołowe. Ciekawe skałki ale wszystko ukryte w lesie. Z jednej strony głęboka czerń cieni, z drugiej biel nieba i śniegu. A to wszystko w kadrze całkowicie przemieszane. Filtr połówkowy nic nie pomoże. A ja chcę mieć i błękit nieba i biel śniegu i ładnie wyciągniętą fakturę mocno zacienionych skał. I nie chcę się bawić w HDR, zresztą wieje wiatr, do tego nie mam statywu, więc każde ujęcie i tak byłoby inne. Miałem 1000D, 70D i teraz 80D. Dopiero ten ostatni umożliwia bezproblemowe zrobienie zdjęcia w takich warunkach.
    Nie chodzi tez o czysto jałowe dyskusje. Po prostu założyciel wątku chce wydać możliwie najmniej a zyskać możliwie najwięcej. I jest raczej zdecydowany na nowy aparat. Namawiam więc do dołożenia kilkuset złotych i zakupu 800D zamist 750/760D. Moim zdaniem nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto.
    Ostatnio edytowane przez Suchy ; 17-02-2018 o 19:54
    G12, G3X, 80D, Samyang 8 Fisheye, 10-18STM, 15-85USM, 55-250STM, 50/1.8STM, 100/2.8L macro, SMC Takumar 135/2.5, Sigma 150-600C
    Flickr: https://www.flickr.com/photos/125851272@N07

Uprawnienia umieszczania postów