Pokaż wyniki od 81 do 90 z 99

Wątek: Przesiadka z Canona 5dmk2 na Sony A7RII - czy warto ?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Przesiadka z Canona 5dmk2 na Sony A7RII - czy warto ?

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dokładnie. A odpowiedź na tak postawione pytanie jest natychmiastowa i prosta - nie.
    Widzisz, ja im dłużej zajmuję się fotografią tym wyraźniej widzę że wartość artystyczna zdjęcia praktycznie nie zależy od jakości. Widziałem kiedyś wystawę zdjęć norweskiego fotografa robione prehistorycznym już Canonem d30 o rozdzielczości matrycy o której lepiej tu nie wspominać żeby ktoś nie zemdlał z przerażenia . Były to zdjęcia o boku ok. 1m i opad szczęki wywoływały u mnie i u wielu osób.
    Niestety mam wrażenie że zafiksowanie na technice prowadzi u wielu obecnych fotografów do kompletnego uwiądu twórczego (pośrednio tak się stało też ze mną).
    Ironia losu sprawiła że powróciłem do właściwych proporcji poprzez fotografię komórką. To pozwoliło mi się skupić na podstawach czyli kadrze i kompozycji a nie pierdołach w postaci liczby pikseli czy ostrości obiektywu.
    Wrzucasz do "jednego worka" dwie sprawy.

Prawdą jest że pomysł na zdjęcia (ujęcie, kadr, światło, ....) są kluczowe.
    Przy czym w różnych dziedzinach fotografii co innego wypływa na emocje widzów

Jakość techniczna zdjęć (rozdzielczość, szczegółowość, ostrość, mikrokontrast, dynamika, ....) to ważna sprawa.
    Są tematy fotograficzne i ich prezentacje które "nie potrzebują" wyśrubowanej jakości technicznej (ale jej istnienie nie przeszkadza)
    Ale są takie tematy i ich prezentacje które bez jakości technicznej "nie istnieją"

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-03-2018 o 05:59
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów